Chlebek z młodą kapustą i klopsikami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży,
- 300 ml letniego mleka,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 kg młodej kapusty,
- szklanka bulionu wołowego,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- czubata łyżka mąki pszennej,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka mielonego kminku,
- pęczek koperku,
- pęczek szczypioru,
- 500 g wołowiny mielonej,
- cebula,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- garść liści natki pietruszki,
- 150 ml zimnej wody,
- łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego,
- łyżeczka soli.
Sposób przygotowania chlebka z młodą kapustą i klopsikami
- Drożdże dodaj do miseczki razem z 2 łyżkami mąki i 100 ml mleka. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Gotowy zaczyn przelej do pozostałej mąki. Dodaj mleko i olej. Zagnieć ciasto robotem z hakiem. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Cebulę poszatkuj, a następnie przesmaż na klarowanym maśle. Natkę pietruszki posiekaj. Dodaj składniki do surowego mięsa i wymieszaj. Dodaj przyprawy i wodę. Ugniataj, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Z mięsa formujemy klopsiki.
- Kapustę przekrój na cztery części, następnie wytnij głąb. Poszatkuj cienko. W garnku rozgrzej masło. Dodaj kapustę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj bulion wołowy i gotuj przez 15 minut razem z przyprawami.
- Następnie zrób zasmażkę i dodaj do kapusty. Dodaj koperek.
- Blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem. Wyłóż ciasto rozwałkuj i przyj ściereczką. Zostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Na cieście ułóż kapustę oraz klopsiki. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 45 min w temp 180 stopni C.
Zobacz także:
- Młoda kapusta. Przepisy na gołąbki, kapustę duszoną i pyszną surówkę
- Wiosenny bigos z młodej kapusty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką według przepisu Darii Ładochy
- Polędwiczki wieprzowe faszerowane młodą kapustą pod sosem z serem blue
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik
podziel się: