Masz ochotę na słodkie danie na obiad i śniadanie? Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego na placuszki i racuchy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Placuszki na słodko i słono
Placuszki na słodko i słono
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Pyszne placuszki oraz racuchy to doskonały sposób zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Można je przygotować na słodko lub na słono. W obu wersjach z pewnością zachwycą każdego, kto ich spróbuje. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński zaprezentował kilka przepisów na to proste danie.

Sprawdź, jak zrobić śniadaniowe placuszki bananowe, placki z cukinią i sosem grzybowym, placki korzenne z kwaśną śmietaną i łososiem, a także racuchy, takie jak przygotowywały nasze babcie.

Śniadaniowe placuszki bananowe

Śniadaniowe placuszki bananowe
Śniadaniowe placuszki bananowe
Śniadaniowe placuszki bananowe
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 200 g serka waniliowego,
    • dojrzały miękki banan,
      • 2 łyżki mąki,
        • 2 jajka „0”,
          • łyżeczka proszku do pieczenia,
            • łyżeczka cukru waniliowego,
              • 1 - 2 łyżki płatków owsianych,
                • olej do smażenia,
                  • szczypta soli,
                    • maliny, borówki, miód, orzechy włoskie, banany.

                      Przygotowanie:

                       Dojrzałego banana rozgnieć widelcem w miseczce, następnie dodaj serek waniliowy, mąkę, żółtka jaj, cukier waniliowy, płatki owsiane oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi cukierniczej lub widelca. Aby placuszki były puszyste w drugiej misce ubij za pomocą robota ręcznego białka ze szczyptą soli. Połącz za pomocą szpatułki delikatnie obie masy. Na rozgrzanej patelni smaż placuszki. Podawaj z masłem orzechowym, domową konfiturą lub owocami.

                      Placki z cukinią i sosem grzybowym

                      Placki z cukinią i sosem grzybowym
                      Placki z cukinią i sosem grzybowym
                      Placki z cukinią i sosem grzybowym
                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                      Składniki na placki:

                      • 50 g mąki pszennej,
                        • jajko,
                          • 50 ml ciepłego mleka,
                            • mała cukinia,
                              • cebula
                                • łyżka ziół prowansalskich,
                                  • pęczek pietruszki,
                                    • pęczek koperku,
                                      • sól i pieprz,
                                        • olej.

                                          Składniki na sos grzybowy:

                                          • 300 g borowików lub pieczarek,
                                            • cebula,
                                              • 2 ząbki czosnku,
                                                • 3 łyżki masła,
                                                  • 200 g śmietany 30%,
                                                    • 2 łyżki soku z cytryny,
                                                      • sól,
                                                        • świeżo mielony pieprz.

                                                          Przygotowanie:

                                                          Grzyby umyj pod zimną wodą i oczyść z ziemi. Osusz ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę poszatkuj w kostkę i dodaj do niej przeciśnięty przez prasę czosnek. Na rozgrzanej patelni umieść masło i podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Następnie po upływie 5 minut, kiedy cebula będzie rumiana, dodaj grzyby i smaż kolejne 10 minut. Dodaj sól, pieprz, koper i sok z cytryny. Zmniejsz moc palnika do małej. Na koniec dodaj śmietankę słodką 30 %.

                                                          Do miski wsyp mąkę, sól oraz pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj. Połącz z rozbełtanym jajkiem. Dodaj mleko i wymieszaj na jednolite ciasto. Cukinię zetrzyj na tarce i odciśnij z niej wodę. Tak samo zrób z cebulą. Dodaj do ciasta razem ze świeżymi i suszonymi ziołami, a następnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż z obu stron aż będą rumiane.

                                                          Chrupiące placki korzenne z kwaśną śmietaną i łososiem

                                                          Chrupiące placki korzenne z kwaśną śmietaną i łososiem
                                                          Chrupiące placki korzenne z kwaśną śmietaną i łososiem
                                                          Chrupiące placki korzenne z kwaśną śmietaną i łososiem
                                                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                          Składniki:

                                                          • 0,5 kg ziemniaków,
                                                            • marchewka,
                                                              • korzeń pietruszki,
                                                                • 2 ząbki czosnku,
                                                                  • jajko,
                                                                    • 2-3 łyżki mąki pszennej,
                                                                      • łyżka śmietany 18%,
                                                                        • sól i pieprz,
                                                                          • olej do smażenia,
                                                                            • 200 g śmietany 12%,
                                                                              • jogurt grecki,
                                                                                • rukola,
                                                                                  • cytryna,
                                                                                    • świeży koper,
                                                                                      • 300 g łososia wędzonego.

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        Ziemniaki zetrzyj na tarce, a następnie odsącz dokładnie z wody na sitku. Pamiętaj, aby ziemniaków nie zostawiać na dłuższy czas ponieważ będą czarne. Do ziemniaków dodaj startą cebulę, mąkę oraz czosnek. Dodaj również jajko, sól i pieprz oraz łyżkę śmietany (zapobiegnie czarnieniu ziemniaków). Jest to już gotowa baza do placków. Jeżeli chcesz zrobić wersję z warzywami, dodaj startą marchew oraz pietruszkę. Smaż z obu stron na bardzo rozgrzanym oleju. Usmażone placki przełóż na papier, aby odsączyć z tłuszczu. Podawać możesz z kwaśną śmietaną i natką pietruszki. Do miseczki przełóż serek śniadaniowy i wymieszaj z jogurtem greckim. Dopraw sokiem i skórką z cytryny, dodaj pokrojoną rukolę, sól i pieprz. Na każdy pacek wyłóż porcje serka, łososia oraz rukoli.

                                                                                        Racuchy drożdżowe "Jak u babci"

                                                                                        Racuchy drożdżowe "Jak u babci"
                                                                                        Racuchy drożdżowe "Jak u babci"
                                                                                        Racuchy drożdżowe "Jak u babci"
                                                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 250 g mąki pszennej,
                                                                                          • szklanka mleka,
                                                                                            • 30 dag świeżych drożdży,
                                                                                              • 2 żółtka,
                                                                                                • łyżka cukru,
                                                                                                  • łyżeczka cukru waniliowego,
                                                                                                    • sól,
                                                                                                      • cukier puder,
                                                                                                        • mięta,
                                                                                                          • maliny,
                                                                                                            • masło klarowane.

                                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                                              Do miski przełóż drożdże, a potem dodaj kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Połącz ze sobą składniki w jednolitą masę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodaj dwa żółtka, resztę mąki, cukier waniliowy, mleko i szczyptę soli. Ciasto dokładnie ze sobą wymieszaj przy pomocy miksera z hakiem. Odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Na patelni rozpuść masło klarowane. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż z obu stron na złocisty kolor. Serwuj z cukrem pudrem i malinami.

                                                                                                              Placuszki z dżemem
                                                                                                              Placuszki z dżemem
                                                                                                              Placuszki z dżemem
                                                                                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                              Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                              Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana