Sprawdź, jak zrobić śniadaniowe placuszki bananowe, placki z cukinią i sosem grzybowym, placki korzenne z kwaśną śmietaną i łososiem, a także racuchy, takie jak przygotowywały nasze babcie.
Śniadaniowe placuszki bananowe
Składniki:
- 200 g serka waniliowego,
- dojrzały miękki banan,
- 2 łyżki mąki,
- 2 jajka „0”,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 - 2 łyżki płatków owsianych,
- olej do smażenia,
- szczypta soli,
- maliny, borówki, miód, orzechy włoskie, banany.
Przygotowanie:
Dojrzałego banana rozgnieć widelcem w miseczce, następnie dodaj serek waniliowy, mąkę, żółtka jaj, cukier waniliowy, płatki owsiane oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi cukierniczej lub widelca. Aby placuszki były puszyste w drugiej misce ubij za pomocą robota ręcznego białka ze szczyptą soli. Połącz za pomocą szpatułki delikatnie obie masy. Na rozgrzanej patelni smaż placuszki. Podawaj z masłem orzechowym, domową konfiturą lub owocami.
Placki z cukinią i sosem grzybowym
Składniki na placki:
- 50 g mąki pszennej,
- jajko,
- 50 ml ciepłego mleka,
- mała cukinia,
- cebula
- łyżka ziół prowansalskich,
- pęczek pietruszki,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz,
- olej.
Składniki na sos grzybowy:
- 300 g borowików lub pieczarek,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła,
- 200 g śmietany 30%,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
Grzyby umyj pod zimną wodą i oczyść z ziemi. Osusz ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę poszatkuj w kostkę i dodaj do niej przeciśnięty przez prasę czosnek. Na rozgrzanej patelni umieść masło i podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Następnie po upływie 5 minut, kiedy cebula będzie rumiana, dodaj grzyby i smaż kolejne 10 minut. Dodaj sól, pieprz, koper i sok z cytryny. Zmniejsz moc palnika do małej. Na koniec dodaj śmietankę słodką 30 %.
Do miski wsyp mąkę, sól oraz pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj. Połącz z rozbełtanym jajkiem. Dodaj mleko i wymieszaj na jednolite ciasto. Cukinię zetrzyj na tarce i odciśnij z niej wodę. Tak samo zrób z cebulą. Dodaj do ciasta razem ze świeżymi i suszonymi ziołami, a następnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż z obu stron aż będą rumiane.
Chrupiące placki korzenne z kwaśną śmietaną i łososiem
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- marchewka,
- korzeń pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- jajko,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- łyżka śmietany 18%,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- 200 g śmietany 12%,
- jogurt grecki,
- rukola,
- cytryna,
- świeży koper,
- 300 g łososia wędzonego.
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce, a następnie odsącz dokładnie z wody na sitku. Pamiętaj, aby ziemniaków nie zostawiać na dłuższy czas ponieważ będą czarne. Do ziemniaków dodaj startą cebulę, mąkę oraz czosnek. Dodaj również jajko, sól i pieprz oraz łyżkę śmietany (zapobiegnie czarnieniu ziemniaków). Jest to już gotowa baza do placków. Jeżeli chcesz zrobić wersję z warzywami, dodaj startą marchew oraz pietruszkę. Smaż z obu stron na bardzo rozgrzanym oleju. Usmażone placki przełóż na papier, aby odsączyć z tłuszczu. Podawać możesz z kwaśną śmietaną i natką pietruszki. Do miseczki przełóż serek śniadaniowy i wymieszaj z jogurtem greckim. Dopraw sokiem i skórką z cytryny, dodaj pokrojoną rukolę, sól i pieprz. Na każdy pacek wyłóż porcje serka, łososia oraz rukoli.
Racuchy drożdżowe "Jak u babci"
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- szklanka mleka,
- 30 dag świeżych drożdży,
- 2 żółtka,
- łyżka cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- sól,
- cukier puder,
- mięta,
- maliny,
- masło klarowane.
Przygotowanie:
Do miski przełóż drożdże, a potem dodaj kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Połącz ze sobą składniki w jednolitą masę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodaj dwa żółtka, resztę mąki, cukier waniliowy, mleko i szczyptę soli. Ciasto dokładnie ze sobą wymieszaj przy pomocy miksera z hakiem. Odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Na patelni rozpuść masło klarowane. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż z obu stron na złocisty kolor. Serwuj z cukrem pudrem i malinami.
Zobacz także:
- Jak zrobić placuszki z cukinii, żeby były chrupiące? Sprawdź prosty sposób
- Placuszkowy zawrót głowy w wykonaniu Szymona Czerwińskiego
- Czas na białe warzywa. Sprawdź przepis Darii Ładochy na placuszki owsiano-kalarepowe
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN