Czas na białe warzywa. Sprawdź przepis Darii Ładochy na placuszki owsiano-kalarepowe

Źródło: Dzień Dobry TVN
Chcesz wiedzy i mocy? Zjedz kanapkę Darii Ładochy
Chcesz wiedzy i mocy? Zjedz kanapkę Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Wiosna to czas na świeże białe warzywa. A te królowały w kuchni Dzień Dobry TVN. Daria Ładocha pokazała, jak zrobić placuszki owsiano-kalarepowe z pyszną sałatą. Sprawdź jej przepis.

Placuszki owsiano-kalarepowe z zieloną sałatą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kalarepy obrane ze skórki starte tarce,
    • duże jajko lub dwa małe,
      • ½ szklanki mąki,
        • ½ szklanki mielonych migdałów,
          • łyżeczka soli,
            • skórka z jednej cytryny,
              • szczypta oregano,
                • 2 łyżki płatków owsianych.

                  Składniki na biały sos:

                  • 200 ml jogurtu naturalnego,
                    • łyżka posiekanej mięty,
                      • łyżeczka koperku posiekanego,
                        • sok z cytryny,
                          • sól, pieprz,
                            • łyżeczka miodu,
                              • łyżka musztardy francuskiej.

                                Składniki na sałatkę:

                                • garść rukoli,
                                  • garść szpinaku,
                                    • ogórek zielony,
                                      • mini kulki mozzarelli,
                                        • garść orzechów włoskich.

                                          Placuszki owsiano-kalarepowe - sposób przygotowania

                                          Odciśnij w rękach płyn powstały z tartej kalarepy - to ważny proces więc dodatkowo owiń kalarepę w ręcznik papierowy by odsączyć jego resztki. Połącz kalarepę z jajkiem, mąką, migdałami, skórką z cytryny oraz płatkami migdałowymi oraz przyprawami. Rozgrzej olej kokosowy i smaż niewielkie placuszki z obu stron około 3 minuty. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym.

                                          Podawaj z sosem ziołowym. By go przygotować połącz wszystkie składniki sosu w miseczce. Sos podawaj w towarzystwie sałaty.

                                          Sprawdź też przepisy Darii Ładochy na: makaron z kurczakiem i kalarepą, krem z białych warzyw, fenkuł z pomarańczami i halibutem.

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Teofila Siewko

                                          Źródło: Daria Ładocha

                                          Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana