Pasta z pieczonej kalarepy i czosnku według Mateusza Zielonki

Mateusz Zielonka
Mateusz Zielonka w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościło zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Dania z niego można jeść bez wyrzutów sumienia. Sprawdź przepis Mateusza Zielonki na pastę z pieczonej kalarepy i czosnku, która nada się jako przekąska i smarowidło do kanapek. 

Pasta z pieczonej kalarepy i czosnku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 kalarepy,
  • tymianek,
  • główka czosnku,
  • 100 ml oliwy extra V.,
  • chili suszone w płatkach,
  • 2 cytryny,
  • 50 g siemienia lnianego,
  • 4 marchewki,
  • seler naciowy.

Sposób przygotowania pasty z pieczonej kalarepy

  1. Kalarepę obrać, obficie doprawić solą i pieprzem, oblać oliwa. Owinąć folia aluminiową lub papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h.
  2. Z czosnkiem postępować tak samo, ale piec przez 40 min.
  3. Gdy warzywa zmiękną, zmiksować je dokładnie z odrobiną oliwy.
  4. Wyłożyć na talerz skropić oliwą, posypać płatkami chili, świeżym tymiankiem, startą skórka z cytryny oraz prażonym siemieniem lnianym
  5. Podajemy z surową kalarepą, marchewką, i selerem naciowym.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości