Pasta z pieczonej kalarepy i czosnku - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 kalarepy,
- tymianek,
- główka czosnku,
- 100 ml oliwy extra V.,
- chili suszone w płatkach,
- 2 cytryny,
- 50 g siemienia lnianego,
- 4 marchewki,
- seler naciowy.
Sposób przygotowania pasty z pieczonej kalarepy
- Kalarepę obrać, obficie doprawić solą i pieprzem, oblać oliwa. Owinąć folia aluminiową lub papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h.
- Z czosnkiem postępować tak samo, ale piec przez 40 min.
- Gdy warzywa zmiękną, zmiksować je dokładnie z odrobiną oliwy.
- Wyłożyć na talerz skropić oliwą, posypać płatkami chili, świeżym tymiankiem, startą skórka z cytryny oraz prażonym siemieniem lnianym
- Podajemy z surową kalarepą, marchewką, i selerem naciowym.
Zobacz także:
- Pasta z grochu - taramasalata z przepisu Grzegorza Zawieruchy
- Pasty śniadaniowe z makreli według przepisów finalisty V. edycji MasterChefa - Szymona Czerwińskiego
- Pasta z fasoli w dwóch odsłonach z przepisu Grzegorza Zawieruchy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Mateusz Zielonka
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek
podziel się: