Pasta z pieczonej kalarepy i czosnku według Mateusza Zielonki

Mateusz Zielonka
Mateusz Zielonka w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościło zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Dania z niego można jeść bez wyrzutów sumienia. Sprawdź przepis Mateusza Zielonki na pastę z pieczonej kalarepy i czosnku, która nada się jako przekąska i smarowidło do kanapek. 

Pasta z pieczonej kalarepy i czosnku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 kalarepy,
    • tymianek,
      • główka czosnku,
        • 100 ml oliwy extra V.,
          • chili suszone w płatkach,
            • 2 cytryny,
              • 50 g siemienia lnianego,
                • 4 marchewki,
                  • seler naciowy.

                    Sposób przygotowania pasty z pieczonej kalarepy

                    1. Kalarepę obrać, obficie doprawić solą i pieprzem, oblać oliwa. Owinąć folia aluminiową lub papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h.
                      1. Z czosnkiem postępować tak samo, ale piec przez 40 min.
                        1. Gdy warzywa zmiękną, zmiksować je dokładnie z odrobiną oliwy.
                          1. Wyłożyć na talerz skropić oliwą, posypać płatkami chili, świeżym tymiankiem, startą skórka z cytryny oraz prażonym siemieniem lnianym
                            1. Podajemy z surową kalarepą, marchewką, i selerem naciowym.

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: Mateusz Zielonka

                              Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości