Pasta z pieczonej kalarepy i czosnku według Mateusza Zielonki
- Autor:
- TeofilaSiewko
- Źródło:
- Mateusz Zielonka
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościło zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Dania z niego można jeść bez wyrzutów sumienia. Sprawdź przepis Mateusza Zielonki na pastę z pieczonej kalarepy i czosnku, która nada się jako przekąska i smarowidło do kanapek.
Pasta z pieczonej kalarepy i czosnku - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 kalarepy,
- tymianek,
- główka czosnku,
- 100 ml oliwy extra V.,
- chili suszone w płatkach,
- 2 cytryny,
- 50 g siemienia lnianego,
- 4 marchewki,
- seler naciowy.
Sposób przygotowania pasty z pieczonej kalarepy
- 1Kalarepę obrać, obficie doprawić solą i pieprzem, oblać oliwa. Owinąć folia aluminiową lub papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h.
- 2Z czosnkiem postępować tak samo, ale piec przez 40 min.
- 3Gdy warzywa zmiękną, zmiksować je dokładnie z odrobiną oliwy.
- 4Wyłożyć na talerz skropić oliwą, posypać płatkami chili, świeżym tymiankiem, startą skórka z cytryny oraz prażonym siemieniem lnianym
- 5Podajemy z surową kalarepą, marchewką, i selerem naciowym.
Zobacz także:
Autor:Teofila Siewko
Źródło: Mateusz Zielonka
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości