KOMOSA RYŻOWA Z ŁOSOSIEM I ORZESZKAMI PINI
Składniki:
1 szklanka komosy ryżowej
100 g łososia wędzonego
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane
250 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
10 kaparów
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki sosu sojowego
Szczypta papryki czerwonej w przyprawie
Garść rukoli
Sól
Pieprz
Skórka starta z połowy cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka oregano
3 łyżki orzechów pini podprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
Ugotuj komosę ryżową.
Do 2 szklanek zimnej wody wrzuć komosę i gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut.
Następnie wyłącz źródło ciepła i pozostaw pod przykryciem kolejne 10 minut.
Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek.
Dodaj pokrojonego skórkę z cytryny.
Następnie dodaj komosę ryżową oraz kapary, pomidorki i chwilę podsmażaj.
Dopraw przyprawami oraz sosem sojowym.
Dodaj sok z cytryny. Przed podaniem udekoruj rukolą, orzechami i łososiem.
TABBOULEH Z PĘCZAKIEM, MIĘTĄ I AWOKADO
Składniki:
200 g pęczaku
1 duży pęczek mięty drobno posiekanej
3 łyżki kolendry drobno posiekanej
4 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
4 ząbki czosnku drobno posiekanego
50 g pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki
Sok z dwóch cytryn
1 awokado
50 ml oliwy z oliwek extra virgin
Sól do smaku
Pieprz do smaku
1 ogórek zielony pokrojony w kostkę
10 czarnych oliwek
2 ogórki małosolne pokrojone w słupki
Przygotowanie:
Pęczak dokładnie wypłucz na sitku. Przełóż do garnka, zalej lekko posoloną wodą i gotuj przez 20 minut pod przykryciem.
Gdy wystygnie, wymieszaj go z czosnkiem, ziołami i sokiem z cytryny.
Dopraw całość solą i dodaj awokado pokrojone w kostkę.
Sałatkę wykończ pomidorkami cherry, oliwkami, ogórkami i oliwą z oliwek.
RYŻ SMAŻONY Z JAJKIEM, PAPRYKĄ I PIECZARKAMI
Składniki:
1/2 papryki żółtej pokrojonej na drobne kawałki
1/2 papryki czerwonej pokrojonej w słupki
1 cebula pokrojona w piórka
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 cm imbiru startego na tarce o małych oczkach
1/2 cukinii pokrojonej w cienkie plastry
200 g ryżu jaśminowego
5 brukselek
250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
3 łyżki sosu sojowego
1/2 pęczka szczypiorku pokrojonego na kawałki długości 1,5 cm
1 jajko
Olej do smażenia
1 drobno posiekana papryczka chilli
Sok z 1 limonki
Przygotowanie:
Ryż jaśminowy ugotuj w wodzie w proporcji 1:1,3 (stosunek ryżu do wody) ugotuj bez solenia pod przykryciem.
Brukselkę ugotuj w osolonej wodzie około 6 minut.
W woku lub na patelni rozgrzej olej i chwilę podsmażaj chilli, cebulę, imbir oraz czosnek.
Następnie dodaj pieczarki oraz paprykę i cukinię.
Brukselkę pokrój na 4 części.
Dodaj do warzyw.
Następnie dodaj ryż i sos sojowy.
Wymieszaj energicznie.
Następnie przesuń całość dania na jedną stronę woka lub patelni a z drugiej strony wbij jajko.
Wymieszaj żółtko z białkiem tak, by powstał omlet.
Potnij go na kawałki i wymieszaj z ryżem. Na koniec udekoruj szczypiorkiem, skrop sokiem z limonki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN