Pilaw z kurczakiem, marchewką i rodzynkami
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: ok. 40 min. Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 2 szklanki ryżu basmati,
- ok. 2 szklanek lekkiego bulionu lub wody,
- 2 piersi z kurczaka,
- czerwona cebula,
- marchew,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka pasty z papryki ew. koncentratu pomidorowego,
- duża szczypta cukru,
- ½ szklanki zielonych oliwek,
- garść rodzynek,
- ¼ szklanki płatków migdałowych,
- płaska łyżeczka płatków chili,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki kuminu,
- sól, pieprz,
- oliwa,
- łyżka masła,
- nać pietruszki.
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, marchew w ukośne plastry o grubości 5 mm, czosnek kroimy w drobną kosteczkę, oliwki kroimy w plasterki. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki. W garnku rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy i przesmażamy na nim cebulę, powinna być lekko brązowa i szklista. Wyławiamy ją z tłuszczu, lekko odsączamy np. na sicie i w tłuszczu po cebuli przesmażamy kawałki kurczaka, po 2-3 minutach smażenia dodajemy czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka nie smażymy zbyt mocno, powinien być ładnie rumiany, ale nie powinien być dociągnięty w środku.
Ryż przepłukujemy kilkakrotnie do czasu, aż woda spod płukania będzie przezroczysta. Możemy również zalać go zimną wodą i odstawić na min. 30 min. Wyławiamy kawałki kurczaka i odkładamy do cebuli. W tym samym garnku przesmażamy marchew, czosnek następnie cynamon, płatki chili i kumin. Smażymy, mieszając, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy lub pastę z papryki oraz cukier, znów smażymy chwilę i wsypujemy odsączony ryż. Przesmażamy do ok. 10 minut, aż zrobi się lekko szklisty, systematycznie mieszając, żeby się nie przypalił. Dodajemy garść rodzynek, oliwki, kurczaka i cebulę, zalewamy bulionem, podgrzewamy do czasu, aż bulion się zagotuje i lekko odparuje.
Następnie przykrywamy całość i wstawiamy do pieca nagrzanego do 140-160 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Na osobnej patelni, bez dodatku tłuszczu, prażymy migdały. Gotowy pilaw rozkładamy na głębokie talerze, dekorujemy płatkami migdałowymi i poszatkowaną nacią pietruszki.
Risotto z krewetkami, szparagami i cytryną
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: ok. 20 min. Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 400 g ryżu arborio,
- ok. 1 litra bulionu drobiowego lub warzywnego,
- cytryna,
- 4 łyżki masła,
- 1/2 pęczka cienkich, mniejszych szparagów zielonych,
- ok. 500 g krewetek surowych, obranych (mogą być mrożone),
- oliwa z oliwek,
- ½ szklanki startego parmezanu,
- sól, pieprz,
- tymianek świeży.
Sposób przygotowania:
Do garnka wkładamy 2 łyżki masła, roztapiamy go i wsypujemy ryż. Przesmażamy go chwilę, aż ziarenka zrobią się lekko przezroczyste. Dolewamy 1 chochlę bulionu i mieszamy. Jak ryż wchłonie cały płyn, znów dolewamy chochlę. Po 3. chochli dodajemy do ryżu skórkę startą z cytryny. I znów postępujemy jak wyżej. Przed dolaniem 2 ostatnich chochli (około) dodajemy pokrojone szparagi i ok. 1 łyżki listków tymianku. Mieszamy, dolewamy chochlę bulionu i czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Dodajemy do ryżu obrane krewetki do ryżu i skrapiamy całość sokiem z drugiej połówki cytryny, zalewamy ostatnią chochlą bulionu i gotujemy, aż płyn w całości zostanie wchłonięty. Dodajemy pozostałe 2 łyżki masła, parmezan doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i serwujemy posypane listkami tymianku.
Ryż po turecku na żółto - Şehriyeli Pilav
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 25 min Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu jaśminowego,
- 1,5 szklanki gorącej wody,
- łyżeczka soli,
- 5 łyżek makaronu orzo,
- mała cebula,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki oliwy,
- 600 ml lekkiego bulionu lub wody,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 1-2 pomidory obrane ze skórki.
Sposób przygotowania:
Ryż wsypujemy do miski, dodajemy sól i zalewamy gorącą wodą (2 szklanki), odstawiamy na godzinę. Następnie w szerokim rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 4 łyżki oliwy, jak tłuszcz się rozgrzeje, wsypujemy surowy makaron i cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, przesmażamy, często mieszając, do czasu, aż makaron zrobi się złociście brązowy. Ryż przepłukujemy 2-3-krotnie na sicie, odsączamy dokładnie i dodajemy go do makaronu w rondlu. Przesmażamy całość ok. 5 minut, często mieszając, żeby nie przypalić ryżu i makaronu. Następnie doprawiamy solą (jeśli użyjemy bulionu, nie solimy zbyt mocno!).
Jak tylko ryż zacznie robić się nieco szklisty, zaczynamy dolewać ciepłą wodę lub bulion, dodajemy kurkumę. Mieszamy, przykrywamy rondel, zmniejszamy gaz i gotujemy całość ok. 10 minut. Jak ryż wchłonie cały płyn, ściągamy garnek z gazu, mieszamy delikatnie całość i odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut, żeby ryż doszedł. Powinien być sypki, miękki, ale nie powinien się kleić. Na koniec dodajemy pokrojone, obrane ze skórki pomidory. Serwujemy jako dodatek do dań najlepiej mięsnych.
Sałatka z czerwonym ryżem, awokado i orzeszkami
Ilość porcji: 4-6 Czas przygotowania: ok. 20 min + gotowanie ryżu Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego ryżu czerwonego,
- łyżka sambal oelek (lub mniej),
- 4 ogórki,
- 2 awokado,
- opakowanie młodych pędów groszku,
- po pół pęczka mięty, kolendry i pietruszki,
- ½ szklanki orzeszków ziemnych, niesolonych,
- olej rzepakowy,
- 3-4 łyżki sosu sojowego,
- ząbek czosnku,
- 2-3 łyżki dobrego octu balsamicznego lub octu ryżowego,
- płaska łyżka cukru brązowego lub miodu,
- sok z limonki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy do miękkości, ok. 30-45 minut w proporcji 1:3 (na jedną porcję ryżu – trzy porcje wody). Odcedzamy, przekładamy do miski. Dodajemy sambal, 1-2 łyżki oleju, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Ogórki myjemy i kroimy w półplasterki, awokado w kostkę. Orzeszki podprażamy na suchej patelni, pozostawiamy do wystudzenia i szatkujemy drobniej. Zioła szatkujemy drobno, przekładamy do miseczki, dodajemy kilka łyżek oleju, ocet, sos sojowy, miód i sok z limonki. Mieszamy dokładanie i odstawiamy.
Na dużym talerzu rozrzucamy ryż, ogórki, awokado. Skrapiamy całość ziołowym sosem, posypujemy orzeszkami i dekorujemy pędami groszku.
Zobacz także:
- Smażony ryż. Jak przygotować ryż smażony i z czym go podawać?
- Sprawdzone przepisy Darii Ładochy na dania z ryżem w roli głównej
- Jak gotować ryż basmati?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News