W wersji "na słono" warto do jej wykonania wykorzystać kurczaka, zaś w słodkiej odsłonie świetnie sprawdzą się jabłka, ananas czy nawet budyń. Jedno jest pewne – zapiekanka z ryżem to danie, które nie może się nie udać, a więc do dzieła!
Zapiekanka z ryżem i kurczakiem
Cały urok tego dania polega na tym, że mięso można przyrządzić na szereg różnych sposobów. Smak kurczaka można więc wzbogacić dowolnymi przyprawami, nadając potrawie zupełnie inny charakter.
Zapiekanka z ryżem i kurczakiem na ostro – nie każdy lubi "ziać ogniem" po zjedzeniu obiadu. Jednak dla amatorów takich dań sprawdzi się "diabelska" zapiekanka z ryżem i kurczakiem oraz papryczkami chili . Jak ją przygotować? Do ugotowanego ryżu dodajemy pokrojone i podsmażone w panierce z ostrej papryki kawałki kurczaka, zeszkloną cebulkę pokrojoną w piórka, czerwoną fasolkę, czerwoną paprykę, słodką kukurydzę, pomidorki koktajlowe oraz papryczki chili. Całość mieszamy, polewając sosem przyrządzonym na bazie pomidorów z puszki doprawionych smażoną cebulką, posiekanym czosnkiem i oregano. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni ok. 45 minut. Taka meksykańska zapiekanka z ryżem będzie się idealnie komponować w duecie z tortillą.
Zapiekanka z ryżem i kurczakiem gyros - w tej kulinarnej odsłonie filety z kurczaka posypane przyprawą gyros będą świetnie współgrać z ogórkami konserwowymi, cebulą, kukurydzą i papryką układanymi na nich warstwowo. Pierwszą warstwą jednak będzie ugotowany na miękko ryż posmarowany sosem powstałym z wymieszania majonezu z ketchupem. Dobrze jest także, aby tym razem zamiast białego ryżu użyć brązowego, a wierzch zapiekanki przykryć "pierzynką" z sera żółtego. Zapiekanka gyros powinna pozostać w piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 220 stopni.
Zapiekanka z ryżem i kurczakiem curry – w tym przypadku ryż po ugotowaniu i odcedzeniu mieszamy z curry, aby nabrał ładnego złocistego koloru. Podobnie postępujemy w przypadku fileta z kurczaka, po usmażeniu, nacierając go obficie przyprawą i szatkując w paski. Cebulę najlepiej jest podsmażyć wraz z czosnkiem, a warzywa, takie jak cukinia czy bakłażan pokroić w plasterki i skropić oliwą. Składniki mieszamy, dodając starty ser żółty. Zapiekanka curry dobrze będzie smakować polana sosem sporządzonym z jajek, śmietany 18% i sera. Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni.
Zapiekanka z ryżem i jabłkami
Ryż z jabłkami - taką potrawę jadało wielu z nas w czasach dzieciństwa nie tylko w domu, ale także w przedszkolu czy szkolnej stołówce. Być może właśnie z tego względu chętnie do niej wracamy. To po prostu "potrawa z sentymentem". Jak ją przygotować? Ryż musimy oczywiście zagotować do miękkości. Jabłka obieramy, tniemy w plasterki i dusimy na maśle z cukrem aż się lekko skarmelizują (możemy przy okazji podobnie postąpić w gruszką). Na koniec dodajemy cynamon i w takiej postaci nakładamy na ryż.
A gdyby tak trochę "podrasować" tę wersję? Nieco inną propozycją podania będzie potrawa upieczona w piekarniku. W tej wersji do gotującego się ryżu warto dodać cukier wanilinowy, zaś jabłka w trakcie smażenia skropić nieco sokiem z cytryny. Te dwa proste zabiegi spowodują, że całość nabierze jeszcze bardziej deserowego charakteru, a po upieczeniu potrawa podana wraz ze słodką śmietaną na wierzchu okraszoną migdałami będzie naprawdę świetną propozycją daniową nie tylko dla najmłodszych.
Inna możliwość przygotowania pysznej zapiekanki na słodko to połączenie jabłek z budyniem. Tutaj także całość zapiekamy, ale składniki układamy warstwowo. Najpierw ryż, potem uprażone z cynamonem i cukrem jabłka, a na koniec wylewamy na wierzch warstwę budyniu śmietankowego lub waniliowego. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i startą na małych oczkach tarki gorzką czekoladą. Można też pokusić się o zrobienie pysznej kruszonki, ugniatając masło z mąką i cukrem - tak przygotowanymi wiórkami kruszonki posypiemy wierzch przed upieczeniem.
Zobacz także:
- Zapiekanka z mięsem i warzywami czy grillowana kaczka? Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Szybkie i proste zapiekanki według przepisów Matteo Brunetti
- Szybki niedzielny obiad według Mariety Mareckiej
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN