Ziemniaczana zapiekanka mięsno-warzywna
Składniki na ziemniaczana zapiekankę mięsno-warzywną
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1 mała zielona papryka
- 250 g mięsa mielonego wołowego
- garść zielonych oliwek
- 2 garści kolendry lub pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 jajka
- Tarty ser żółty
Jak przygotować ziemniaczaną zapiekankę mięsno-warzywną
- Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju obsmażamy na złoty kolor ziemniaki pokrojone w talarki. Po chwili je zdejmujemy. Na tej samej patelni obsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę, a następnie dorzucamy mięso mielone. Całość doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą.
- Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i pomidora (sparzonego bez skóry). Na chwilę przykrywamy patelnię. Na samym końcu dodajemy oliwki i posiekaną kolendrę. Całość zdejmujemy z patelni.
- W miseczce roztrzepujemy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy do całości posiekaną kolendrę. Układamy kolejno na patelni ziemniaki, wcześniej przygotowany farsz, tarty ser, ponownie ziemniaki i całość zalewamy jajkami. Smażymy jeszcze pod przykryciem około 2-3 minuty, aż jajka dobrze się zetną.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Zapiekanka z grzybami, jarmużem i kurczakiem w kruchym cieście
Składniki na zapiekankę z grzybami, jarmużem i kurczakiem w kruchym cieście
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 3 gałązki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 350g piersi z kurczaka, pokrojonych na małe kawałki
- 250 g pieczarek
- 300 ml bulionu drobiowego
- 100 g śmietany 36%
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 100 g jarmużu
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszane z 1 łyżką zimnej wody
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- sól i pieprz
Jak przygotować zapiekankę z grzybami, jarmużem i kurczakiem w kruchym cieście
- W żaroodpornym naczyniu rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę. Szklimy ok. 3 minuty. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tymianek. Smażymy kolejne 30 sekund. Zwiększamy ogień i dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Kiedy mięso się lekko zarumieni, dodajemy grzyby pokrojone w plasterki i podsmażamy kolejne 2 minuty.
- Następnie dodajemy musztardę, śmietankę oraz bulion, zagęszczamy mąką kukurydzianą rozrobioną z wodą i gotujemy, aż całość lekko zgęstnieje. Na koniec wrzucamy pokrojony jarmuż i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni C. Ściągamy naczynie z ognia, nakrywamy szczelnie ciastem francuskim i smarujemy żółtkiem jaja. Pieczemy ok. 30 minut, aż ciasto zmieni kolor na złoty.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Grillowana kaczka z rukolą i granatem
Składniki na grillowaną kaczkę z rukolą i granatem
- 1 pierś z kaczki
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ granatu
- 4 garście rukoli
- 1 pomarańcza
- 1 garść orzechów włoskich
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- skórka z ½ cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować grillowaną kaczkę z rukolą i granatem
- Pierś z kaczki nacieramy oliwą i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Odkładamy do zamarynowania na 30 minut.
- Po tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową i kładziemy kaczkę skórą do dołu. Smażymy, aż tłuszcz się wytopi, a skórka będzie złota i chrupiąca. Następnie odwracamy kaczkę i smażymy z drugiej strony (całość ok. 10 minut). Pierś ściągamy z patelni i zawijamy w folię aluminiową do odpoczęcia.
- Do naczynia wkładamy rukolę, dodajemy segmenty pomarańczy, nasiona granatu oraz posiekane grubo orzechy. Polewamy octem balsamicznym, oliwą, sokiem z cytryny oraz ścieramy skórkę z cytryny. Dodajemy sól i pieprz i całość mieszamy. Na wierzchu układamy cienko pokrojone plastry kaczki. Możemy serwować na zimno.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Begonie, stokrotki, orchidee, róże - te kwiaty można jeść. Poznaj przepisy Martyny Chomackiej
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Grzegorz Zawierucha
podziel się: