Regenerujący bulion
Składniki:
600 g mieszanego mięsa z kością: gicz wołowa, szyja z indyka, noga z kaczki
5-6 marchewek
2 korzenie pietruszki
1 mały seler
1 por
2-3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka kozieradki
kawałek glonów kombu
Przygotowanie: Mięsa umyć, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Marchewki, pietruszki, seler i por obrać i pokroić, dodać do garnka. Wywar zagotować, następnie zmniejszyć płomień i gotować około 3-4 godzin. Wywar można pić aby się wzmocnić. Oraz używać do przygotowania zup, potrawek i różnego rodzaju kasz i ryżu.
Zupa z karpia
Składniki:
800 g karpia
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 marchewki
2 ziemniaki
mały kawałek selera
200 g mięsa z dorsza
sól i pieprz
świeży koperek
Sposób przygotowania: Kawałki karpia zalać 5 litrami wody. Dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Zupę odcedzić. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i ugotować do miękkości. Dodać pokrojone w kostkę mięso dorsza. Przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać posiekany koperek.
Tajska zupa
Składniki:
2 litry wywaru
3 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
2 marchewki
2 ziemniaki
1 cukinia
100 g makaronu ryżowego
400 ml mleka kokosowego
sól i pieprz
garść kiełków fasoli mung
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania: Do wywaru dodać kurkumę, posiekany imbir. Marchewki pokroić w plasterki, ziemniaki i cukinię w kostkę i dodać do wywaru. Gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać makaron, mleko kokosowe. Przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać kiełki oraz pietruszkę.
Pieczona dynia, potrawka z buraków, ryż
Składniki:
1 dynia hokaido
oliwa z oliwek
świeży tymianek
pieprz i sól
3 buraki
2 garście kiełków fasoli mung
1 łyżeczka kurkumy
2 szczypty cynamonu
sól i pieprz
ryż basmati pełnoziarnisty
pestki dyni
Sposób przygotowania: Dynię pokroić na półksiężyce. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Skropić oliwą z oliwek. Upiec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 20 minut. Buraki obrać i pokroić w kostkę. Gotować w małej ilości bulion z przyprawami, pod koniec gotowania dodać kiełki. Jeśli bulion się wygotuje dolewać. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni. Ryż podać z podpieczoną dynią, polać burakami i posypać pestkami dyni.
Ryż z rodzynkami, migdałami i musem jabłkowym
Składniki:
200 g ugotowanego ryżu pełnoziarnistego
4 łyżki klarowanego masła
2 szczypty szafranu-opcjonalnie
50 g namoczonych przez noc migdałów
50 g namoczonych przez noc rodzynek
Mus jabłkowy:
2-3 jabłka
3 cm imbiru
0,5 łyżeczki cynamonu
2-3 goździki
Sposób przygotowania: Jabłka obrać, zalać odrobiną wody. Gotować na wolnym ogniu. Imbir zetrzeć na tarce i wycisnąć sok do jabłek. Dodać cynamon i goździki. Gotować aż jabłka będą bardzo miękkie. Zmiksować na gładki mus. Ryż poddusić na maśle. Dodać szafran, rodzynki i migdały. Ryż podawać z musem jabłkowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN