Materiał promocyjny

Trzy Aniołki i jeden Charlie

W kuchni Dzień Dobry TVN trzy Aniołki i jeden Charlie, czyli dziewczyny z zespołu „The Chance”: Agnieszka, Monika i Magda opowiedziały o swoich własnych sposobach na zdrowie przez cały rok. Razem z Piotrem Kucharskim - operatorem płyty... grzewczej, czyli DJ-em - przygotowały dorsza z ryżem, siekaną wołowinę oraz eskalopki z kurczaka.

Zdjęcie: Michał Wargin / East News

Dorsz z ryżem i pikantną salsą

Składniki:

300 g ryżu pełnoziarnistego parboiled

4 filety z dorsza

sól i pieprz

4 łyżki czerwonego pesto

2 pomidory

1 mała papryczka chilli

1 żółta papryka

1 cukinia

2-3 krople sosu tabasco

2-3 krople sosu Worcester

3 łyżki ketchupu

sok wyciśnięty z 0,5 limonki

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozgrzać piekarnik to temperatury 200ºC. Filety przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na blasze do pieczenia i każdy filet posmarować łyżką pesto. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Z papryczki usunąć nasiona, pokroić w drobną kostkę, dodać do pomidorów. Paprykę i cukinię pokroić w drobną kostkę i razem z tabasco, sosem Worcester, ketchupem i sokiem z limonki dodać do miski z pomidorami. Całość dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Ryż wyłożyć na talerz, na nim ułożyć rybę a na wierzchu kilka łyżek salsy.

Siekana wołowina z warzywami i ryżem

Składniki:

300 g ryżu pełnoziarnistego parboiled

600 g wołowiny np. udźca

1 małą cebula

2 ząbki czosnku

2 marchewki

1 cukinia

200 g dyni

1 czerwona papryka

olej do smażenia

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka cukru trzcinowego

1 łyżka octu winnego

2 szczypty płatków chilli

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wołowinę drobno posiekać. Warzywa obrać i pokroić: cebulę w piórka, czosnek w plasterki, marchewkę i cukinię w pół-krążki, paprykę i dynię na kawałki wielkości palca. Na dwóch dużych patelniach rozgrzać olej na jednej podsmażyć wołowinę przez około 10 minut. Na drugiej podsmażyć cebulę i czosnek, po około 3 minutach dodac resztę warzyw i często mieszając podsmażyć przez około 7-8 minut. W tym czasie wymieszać sos sojowy, cukier, ocet i płatki chilli aż cukier się rozpuści. Pod koniec smażenia zalać wołowinę. Smażyć jeszcze przez chwilę. Warzywa przyprawić solą i pieprzem. Ryż podawać z wołowiną i warzywami.

Eskalopki z kurczaka w sosie grzybowo-dyniowym z ryżem

Składniki:

300 g ryżu pełnoziarnistego parboiled

2 filety z piersi kurczaka

sól i pieprz

2 szczypty majeranku

oliwa z oliwek

1 biała cebula

2 ząbki czosnku

300 g mieszanych grzybów leśnych

200 g dyni

2 gałązki tymianku

5-6 liści szałwi

50 g orzechów włoskich

100 g mascarpone

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Filety pokroić pod kątem na 1 cm plastry. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, podsmażyć obrana i pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w plasterki grzyby i dynię pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć całość przez kilka minut. Dodać listki tymianku oraz posiekane liście szałwi. Dusić całość na wolnym ogniu aż dynia będzie miękka. Pod koniec dodać drobno posiekane orzechy, wymieszać i dodać mascarpone. Gotować jeszcze przez chwilę aż sos będzie gęsty. W trakcie przygotowywania sosu usmażyć mięso. Każdy kawałek obsmażyć po 3-4minuty z każdej strony.

Ryż wyłożyć na talerze ułożyć na nim mięso i polać sosem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości