Zdjęcie: Michał Wargin / East News
Dorsz z ryżem i pikantną salsą
Składniki:
300 g ryżu pełnoziarnistego parboiled
4 filety z dorsza
sól i pieprz
4 łyżki czerwonego pesto
2 pomidory
1 mała papryczka chilli
1 żółta papryka
1 cukinia
2-3 krople sosu tabasco
2-3 krople sosu Worcester
3 łyżki ketchupu
sok wyciśnięty z 0,5 limonki
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozgrzać piekarnik to temperatury 200ºC. Filety przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na blasze do pieczenia i każdy filet posmarować łyżką pesto. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Z papryczki usunąć nasiona, pokroić w drobną kostkę, dodać do pomidorów. Paprykę i cukinię pokroić w drobną kostkę i razem z tabasco, sosem Worcester, ketchupem i sokiem z limonki dodać do miski z pomidorami. Całość dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Ryż wyłożyć na talerz, na nim ułożyć rybę a na wierzchu kilka łyżek salsy.
Siekana wołowina z warzywami i ryżem
Składniki:
300 g ryżu pełnoziarnistego parboiled
600 g wołowiny np. udźca
1 małą cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 cukinia
200 g dyni
1 czerwona papryka
olej do smażenia
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka octu winnego
2 szczypty płatków chilli
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wołowinę drobno posiekać. Warzywa obrać i pokroić: cebulę w piórka, czosnek w plasterki, marchewkę i cukinię w pół-krążki, paprykę i dynię na kawałki wielkości palca. Na dwóch dużych patelniach rozgrzać olej na jednej podsmażyć wołowinę przez około 10 minut. Na drugiej podsmażyć cebulę i czosnek, po około 3 minutach dodac resztę warzyw i często mieszając podsmażyć przez około 7-8 minut. W tym czasie wymieszać sos sojowy, cukier, ocet i płatki chilli aż cukier się rozpuści. Pod koniec smażenia zalać wołowinę. Smażyć jeszcze przez chwilę. Warzywa przyprawić solą i pieprzem. Ryż podawać z wołowiną i warzywami.
Eskalopki z kurczaka w sosie grzybowo-dyniowym z ryżem
Składniki:
300 g ryżu pełnoziarnistego parboiled
2 filety z piersi kurczaka
sól i pieprz
2 szczypty majeranku
oliwa z oliwek
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
300 g mieszanych grzybów leśnych
200 g dyni
2 gałązki tymianku
5-6 liści szałwi
50 g orzechów włoskich
100 g mascarpone
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Filety pokroić pod kątem na 1 cm plastry. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, podsmażyć obrana i pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w plasterki grzyby i dynię pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć całość przez kilka minut. Dodać listki tymianku oraz posiekane liście szałwi. Dusić całość na wolnym ogniu aż dynia będzie miękka. Pod koniec dodać drobno posiekane orzechy, wymieszać i dodać mascarpone. Gotować jeszcze przez chwilę aż sos będzie gęsty. W trakcie przygotowywania sosu usmażyć mięso. Każdy kawałek obsmażyć po 3-4minuty z każdej strony.
Ryż wyłożyć na talerze ułożyć na nim mięso i polać sosem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN