Materiał promocyjny

Risotto - jak je przyrządzić?

Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN risotto na cztery sposoby: risotto z pesto i zielonym groszkiem, risotto z pomidorami, riosotto z krewetkami i szafranem, risotto z dynią. Dlaczego owoce morzą lubią szafran? Jak należy mieszać ryż, by się nie przypalił?

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Risotto z pesto i zielonym groszkiem

Składniki:

200g ryżu arborio

około 1 l bulionu warzywnego

1 małą cebula

50ml białego wina

sól, pieprz

szklanka zielonego groszku (może być mrożony)

2 łyżki tartego parmezanu

Pesto:

1,5 pęczka bazylii

5 łyżek tartego parmezanu

garść zgrillowanych orzeszków pinii

2 ząbki obranego i posiekanego czosnku

6 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pesto: wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu, użyj blendera, aby uzyskać gładką masę, dopraw do smaku. Ryż: cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy, po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach) dodaj groszek i gotuj przez kolejne kilka minut. Tuż przed podaniem wymieszaj ryż z pesto. Podawaj ze świeżo startym parmezanem.

Risotto z pomidorami

Składniki:

200g ryżu arborio

około 1 l bulionu warzywnego

1 małą cebula

50ml białego wina

Sól, pieprz

50 tartego sera grana padano

Sos pomidorowy:

1 puszka pomidorów pelati

1 małą cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki mascarpone

4 liście bazylii

świeży tymianek

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Sos: Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, przysmaż na oliwie z oliwek, dodaj zioła i pomidory, gotuj na małym ogniu około 30 minut. Gdy sos będzie już gęsty dopraw go do smaku i dodaj mascarpone.

Ryż: cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy, po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach) dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj ze świeżo startym serem.

Riosotto z krewetkami i szafranem

Składniki:

250g krewetek

200g ryżu arborio

około 1 li bulionu

1 małą cebula

50ml białego wina

sól, pieprz

½ łyżeczki szafranu (kilka krótkich nitek)

50g masła

50 tartego sera grana padano

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Krewetki: Krewetki obierz, rozmroź jeśli były zamrożone. Czosnek posiekaj, przysmaż go na oliwie z oliwek dodaj krewetki, smaż przez 2 minuty.

Bulion: odlej bulion do małej szklanki, rozpuść w niej szafran, dodaj do reszty płynu, zagotuj.

Ryż: cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy, po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach) dodaj krewetki, a po dwóch minutach ściągnij risotto z ognia i dodaj masło, wymieszaj. Podawaj ze świeżo startym serem.

Risotto z dynią

Składniki:

200g ryżu arborio

około 1 l bulionu warzywnego

1 małą cebula

50ml białego wina

Sól, pieprz

50 tartego sera grana padano

sól, pieprz

200g dyni hokkaido

1 szalotka

60 g masła

garść suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Dynia: Dynię obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekaną szalotkę i dynię, smaż przez kilka minut dodaj odrobinę pokrojone drobno suszone pomidory.

Ryż: cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy, po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach)dodaj podsmażoną dynię z pomidorami, a po dwóch minutach ściągnij risotto z ognia i dodaj resztę masła, wymieszaj. Podawaj ze świeżo startym serem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości