Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Risotto z pesto i zielonym groszkiem
Składniki:
200g ryżu arborio
około 1 l bulionu warzywnego
1 małą cebula
50ml białego wina
sól, pieprz
szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
2 łyżki tartego parmezanu
Pesto:
1,5 pęczka bazylii
5 łyżek tartego parmezanu
garść zgrillowanych orzeszków pinii
2 ząbki obranego i posiekanego czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pesto: wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu, użyj blendera, aby uzyskać gładką masę, dopraw do smaku. Ryż: cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy, po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach) dodaj groszek i gotuj przez kolejne kilka minut. Tuż przed podaniem wymieszaj ryż z pesto. Podawaj ze świeżo startym parmezanem.
Risotto z pomidorami
Składniki:
200g ryżu arborio
około 1 l bulionu warzywnego
1 małą cebula
50ml białego wina
Sól, pieprz
50 tartego sera grana padano
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów pelati
1 małą cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki mascarpone
4 liście bazylii
świeży tymianek
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Sos: Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, przysmaż na oliwie z oliwek, dodaj zioła i pomidory, gotuj na małym ogniu około 30 minut. Gdy sos będzie już gęsty dopraw go do smaku i dodaj mascarpone.
Ryż: cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy, po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach) dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj ze świeżo startym serem.
Riosotto z krewetkami i szafranem
Składniki:
250g krewetek
200g ryżu arborio
około 1 li bulionu
1 małą cebula
50ml białego wina
sól, pieprz
½ łyżeczki szafranu (kilka krótkich nitek)
50g masła
50 tartego sera grana padano
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Krewetki: Krewetki obierz, rozmroź jeśli były zamrożone. Czosnek posiekaj, przysmaż go na oliwie z oliwek dodaj krewetki, smaż przez 2 minuty.
Bulion: odlej bulion do małej szklanki, rozpuść w niej szafran, dodaj do reszty płynu, zagotuj.
Ryż: cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy, po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach) dodaj krewetki, a po dwóch minutach ściągnij risotto z ognia i dodaj masło, wymieszaj. Podawaj ze świeżo startym serem.
Risotto z dynią
Składniki:
200g ryżu arborio
około 1 l bulionu warzywnego
1 małą cebula
50ml białego wina
Sól, pieprz
50 tartego sera grana padano
sól, pieprz
200g dyni hokkaido
1 szalotka
60 g masła
garść suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Dynia: Dynię obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekaną szalotkę i dynię, smaż przez kilka minut dodaj odrobinę pokrojone drobno suszone pomidory.
Ryż: cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy, po chwili dodaj ryż, wymieszaj, wlej wino i poczekaj aż odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, gdy zostanie wchłonięty dodaj kolejną, czynność powtarzaj. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach)dodaj podsmażoną dynię z pomidorami, a po dwóch minutach ściągnij risotto z ognia i dodaj resztę masła, wymieszaj. Podawaj ze świeżo startym serem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN