Składniki:
- 4 bardzo grube pory
- 500 g mielonej cielęciny
- 1/3 szklanki ryżu
- 5 pomidorów suszonych z zalewy
- 1 jajko
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 3 pomidory malinowe
- 1 mała cukinia
- 4 gałązki tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 20 plasterków cienkiego boczku
- 1/3 łyżeczki curry
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- małe wykałaczki
Faszerowane liście pora - sposób przygotowania
- Z białych części porów wycinamy ok. 6 centymetrowe kawałki, przecinamy wzdłuż i zachowujemy 12 najgrubszych „ruloników” z liści. Część pozostałego pora wykorzystamy dalej w przepisie, resztę możemy wykorzystać do zupy krem.
- Do garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy ½ szklanki posiekanej drobnej części pora. Lekko szklimy i dodajemy ryż. Następnie zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy ryż do miękkości na małym ogniu. Odstawiamy do wystudzenia.
- Do miski wkładamy mielone mięso cielęce, wystudzony ryż, posiekane pomidory z zalewy, jajko oraz tymianek i czosnek. Farsz dobrze mieszamy i zawijamy go w przygotowane kawałki liści pora. Następnie każdy kawałek zawijamy w 2 plasterki boczku, spinamy wykałaczkami i odkładamy na bok.
- Do żaroodpornego naczynia wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy ½ szklanki posiekanej białej części pora. Kiedy lekko się zeszkli, dodajemy cukinię pokrojoną w drobną kostkę. Podsmażamy ok. 3 minuty i dodajemy pomidory obrane ze skórki i lekko przesiekane.
- Kiedy płyn odparuje, wlewamy białe wino i dodajemy przyprawy (oregano, tymianek, curry, sól i pieprz). Kiedy wino lekko wyparuje, wyłączamy palnik i układamy w środku faszerowane ruloniki z pora (wcześniej możemy je lekko obsmażyć na patelni, żeby boczek się zarumienił).
- Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok 40 minut.
Zobacz także:
- Konfitura z cebuli. Idealna do kanapek, burgerów i serów
- Sałatka z ogórków do słoika. Jak ją zrobić?
- Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: fot. Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: