Faszerowane liście pora – przepis Grzegorza Zawieruchy

W Kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotowywał dania z serem.
Grzegorz Zawierucha w Łodzi
Źródło: fot. Wojciech Olkuśnik/East News
Por jest nie tylko smaczny. Zawiera również wiele wartościowych składników odżywczych. W kuchni Dzień Dobry TVN dania z jego wykorzystaniem przygotował Grzegorz Zawierucha. Sprawdź przepis na faszerowane liście pora.
Faszerowane liście pora - przepis

Składniki:

  • 4 bardzo grube pory
  • 500 g mielonej cielęciny
  • 1/3 szklanki ryżu
  • 5 pomidorów suszonych z zalewy
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3 pomidory malinowe
  • 1 mała cukinia
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 20 plasterków cienkiego boczku
  • 1/3 łyżeczki curry
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • małe wykałaczki

Faszerowane liście pora - sposób przygotowania

  1. Z białych części porów wycinamy ok. 6 centymetrowe kawałki, przecinamy wzdłuż i zachowujemy 12 najgrubszych „ruloników” z liści. Część pozostałego pora wykorzystamy dalej w przepisie, resztę możemy wykorzystać do zupy krem.
  2. Do garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy ½ szklanki posiekanej drobnej części pora. Lekko szklimy i dodajemy ryż. Następnie zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy ryż do miękkości na małym ogniu. Odstawiamy do wystudzenia.
  3. Do miski wkładamy mielone mięso cielęce, wystudzony ryż, posiekane pomidory z zalewy, jajko oraz tymianek i czosnek. Farsz dobrze mieszamy i zawijamy go w przygotowane kawałki liści pora. Następnie każdy kawałek zawijamy w 2 plasterki boczku, spinamy wykałaczkami i odkładamy na bok.
  4. Do żaroodpornego naczynia wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy ½ szklanki posiekanej białej części pora. Kiedy lekko się zeszkli, dodajemy cukinię pokrojoną w drobną kostkę. Podsmażamy ok. 3 minuty i dodajemy pomidory obrane ze skórki i lekko przesiekane.
  5. Kiedy płyn odparuje, wlewamy białe wino i dodajemy przyprawy (oregano, tymianek, curry, sól i pieprz). Kiedy wino lekko wyparuje, wyłączamy palnik i układamy w środku faszerowane ruloniki z pora (wcześniej możemy je lekko obsmażyć na patelni, żeby boczek się zarumienił).
  6. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok 40 minut.

Zobacz także:

podziel się: