Domowy keczup pomidorowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- pomidory - 2 kg,
 - cebula - 1 duża,
 - czosnek - 3 ząbki,
 - ocet jabłkowy - 100 ml,
 - musztarda sarepska - 15 g,
 - oliwa z oliwek - 1 łyżka,
 - ziele angielskie,
 - sól - 1 łyżeczka,
 - cukier - 125 g,
 - opcjonalnie: łyżeczka ostrej papryki.
 
Owoce i warzywa
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
 - Czosnek i cebulę posiekać. Pomidory pokroić w kostkę.
 - Warzywa przełożyć na patelnię z nieprzystającą powłoką. Dodać przyprawy i całość dusić na małym ogniu przez około 15-30 minut, aż pomidory i cebula zmiękną.
 - Kiedy masa będzie jednolita, ostudzić i przetrzeć przez sitko, tak, aby nie było w niej pestek.
 - Jeżeli masa jest półpłynna, przełożyć z powrotem na patelnię i prażyć, aż zgęstnieje.
 - Całość przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików i zapasteryzować.
 
Domowe pomidory malinowe "z puszki" - przepis krok po kroku
Składniki:
- pomidory malinowe - 3 kg,
 - sól gruboziarnista - 3 łyżki,
 - słoiki 0,5 l - 6.
 
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyć i sparzyć. Pokroić na 4 części.
 - Słoiki sparzyć. Przekładać do nich pomidory, można je ciasno upchać, ponieważ podczas pasteryzacji zmniejszą swoją objętość.
 - Przed zakręceniem słoików wsypać do każdego po pół łyżki gruboziarnistej soli.
 - Słoiki zakręcić. Przestawić do dużego garnka z zimną wodą. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 minut.
 - Tak przygotowane pomidory nadają się do spaghetti, sosów pomidorowych i innych. Przetrzymywać je w ciemnym i chłodnym miejscu.
 
Pomidorki koktajlowe w zalewie włoskiej - przepis krok po kroku
Składniki:
- pomidorki koktajlowe - 0,8kg,
 - słoiki 0,5l - 2,
 - świeże liście bazylii - 10,
 - czosnek - 2 ząbki,
 - oliwa z oliwek - 2 łyżki,
 - ocet spirytusowy 10% - 1,5 szklanki,
 - cukier - 1 szklanka,
 - sól - łyżka,
 - woda - 1,5 szklanki
 
Sposób przygotowania
- Wodę z octem, cukrem i solą zagotować do połączenia składników.
 - Pomidorki dokładnie umyć i pozbyć się szypułek.
 - Do wyparzonych słoików podzielić równo pomidorki i do każdego dodać 5 liści bazylii i po łyżce oliwy z oliwek.
 - Pomidorki zalać chłodną zalewą.
 - Słoiki dobrze zakręcić i wstawić do garnka z zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować naczynia z warzywami przez około 15-20 minut.
 - Pomidorki w zalewie są gotowe do jedzenia po 5 dniach leżakowania.
 
Zobacz także:
- Jakie witaminy ma pomidor? Poznaj wartości odżywcze pomidora
 - Przetwory pomidorowe według Piotra Kucharskiego. Idealne na jesień
 - Mikołaj Rey w królestwie pomidorów. Dania na ciepło i na zimno
 - Zielone pomidory – doskonały pomysł na przetwory zimowe
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: