Maliny to powszechnie znany i występujący w naszym rejonie świata owoc. Ze względu na swoje właściwości od setek lat malina wykorzystywana jest w leczeniu naturalnym. Owoce te bogate są w kwasy organiczne, pektyny, witaminy C, E, B1, B2, B6 oraz substancje mineralne, takie jak potas, magnez, żelazo oraz wapń. Jednak nie tylko owoce tej rośliny, ale także jej liście obfitują w prozdrowotne składniki – w liściach kryją się garbniki, flawonoidy i kwasy organiczne. Latem najlepiej jeść te owoce w surowej, nieprzetworzonej postaci, ale można je również dodawać do różnego rodzaju koktajli, lodów czy ciast. Wtedy warto też przygotować przetwory, na przykład dżem czy sok z malin na zimę. Jeśli mamy pod ręką jeszcze inne owoce, możemy dodać je do soku, robiąc na przykład sok z malin i aronii.
Przepis na sok z malin
Sok z malin można kupić zarówno jako sok z krótkotrwałym terminem przydatności do spożycia, jak i w formie różnego rodzaju syropów czy musów. Jednak przygotowany w domu sok z malin może zawierać więcej cennych składników niż ten poddany licznym obróbkom w przedsiębiorstwach produkcyjnych. Jak zrobić sok z malin? Przepis jest bardzo prosty. Do przyrządzenia 1 litra bazowej wersji soku z malin wystarczy:
- 1 kg malin,
- 350 g cukru.
Sok z malin - sposób przygotowania
- Maliny wsypujemy do dużego garnka, dodajemy cukier i pół szklanki wody. Następnie gotujemy wszystko na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Maliny można również nieco rozgnieść drewnianą łyżką, aż wszystkie się rozpadną.
- Na drugim garnku ustawiamy sitko wyłożone 2 warstwami gazy, wlewamy na nie ugotowane maliny i pozostawiamy, żeby sok sam spływał. Pod koniec można nieco ugnieść maliny, żeby wypłynęły resztki soku, a nawet wycisnąć nasiąkniętą gazę. S
- ok w garnku jeszcze raz gotujemy, dodając cukier, jeśli jest zbyt kwaśny.
- Gorący sok wlewamy do słoiczków i zakręcamy.
Sok z malin bez gotowania
Jeśli mamy ochotę na sok z malin bez gotowania, w łatwy sposób możemy go przyrządzić w domu. Zagotować go trzeba tylko wtedy, gdy mamy zamiar przechowywać go przez wiele miesięcy razem z innymi przetworami. Do uzyskania około 3,5 litra soku potrzebne będą:
- 4 kg malin,
- 1,5 kg cukru.
- Maliny myjemy w durszlaku i zostawiamy, aż woda odcieknie.
- Do dużego słoja wsypujemy warstwę malin i przysypujemy cukrem, następnie kolejną wartę malin i cukru – i tak do momentu, kiedy zużyjemy wszystkie maliny.
- Następnie przykrywamy słój gazą i zawiązujemy dookoła. Słój powinien stać w ciepłym, nasłonecznionym miejscu około 2-3 dni. W tym czasie owoce zaczną puszczać sok. Każdego dnia należy sprawdzać, czy się nie psują.
- Po 3 dniach przecedzamy sok przez sito i doprowadzamy do wrzenia, jeśli chcemy przechowywać go dłużej. Nie trzeba gotować soku, jeżeli zostanie wypity od razu.
Sok z malin – właściwości
Malina jest rośliną, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Liście malin nadają się do przyrządzania naparów, jednak to owoce są najchętniej spożywane, zarówno w surowej, jak i przetworzonej formie. Jednym z produktów, które można otrzymać z malin, jest sok z malin domowej roboty. Jakie właściwości ma ten napój?
Maliny zawierają kwas salicylowy, który pobudza gruczoły potowe, co działa napotnie przy różnego rodzaju infekcjach wirusowych, a zawarte w malinach olejki eteryczne rozgrzewają. Uważa się, że sok z malin może działać przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, dlatego przez starsze pokolenia tak często polecany jest w okresie grypy i przeziębień. Zawarte w nim minerały, jak żelazo czy miedź, pomagają w walce z niedoborami minerałów we krwi, a potas korzystnie wpływa na gospodarkę elektrolitową. Wysoka zawartość witamin poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Maliny mają również właściwości rozkurczowe, dlatego mogą łagodzić zarówno bóle menstruacyjne, jak i biegunki.
Czy można pić sok z malin w ciąży?
Wiele kontrowersji wzbudza spożywanie malin przez kobiety w ciąży. Jednak lekarze są zgodni, że jedzenie owoców czy picie herbaty z malinami nie tylko nie szkodzi, ale jest wręcz wskazane ze względu na cenne właściwości tej rośliny. Sok z malin w ciąży może korzystnie wpłynąć na poziom witamin i minerałów oraz na system odporności kobiety spodziewającej się dziecka. Ciężarne kobiety powinny natomiast wystrzegać się naparów z liści maliny, które mogą działać pobudzająco na macicę i powodować jej dodatkowe skurcze. W ciąży może to doprowadzić do poronienia czy przedwczesnego porodu, chociaż metoda ta bywa stosowana w przypadku kobiet, których termin porodu już minął.
Zobacz także:
- Maliny w syropie - przepis
- Domowy kompot z malin - słodki napój na upały. Jak go ugotować?
- Malinowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: lenakorzh/Getty Images