- Pain au chocolat – więcej niż ciasto drożdżowe z czekoladą
- Pain au chocolat – przepis oryginalny
Więcej:
Ma niewiele kalorii i jest pyszna! Przepis na domową lemoniadę
Popularne na całym świecie bułeczki z czekoladą przygotowuje się z takiego samego ciasta, jakiego używa się do wypieku croissantów czy daniszy. Do złudzenia przypomina klasyczne ciasto francuskie, różni się tylko jednym (lecz niezwykle istotnym) szczegółem – dodatkiem drożdży. Sam proces jego przygotowania nie jest szczególnie trudny, wymaga jednak cierpliwości. Do przygotowania oryginalnych pain au chocolat potrzeba aż 3 dni.
Pain au chocolat – więcej niż ciasto drożdżowe z czekoladą
Popularna legenda głosi, że przepisy, zarówno na croissanty, jak i pain au chocolat, przywiozła do Francji Maria Antonina Habsburg. Badacze historii podważają jednak jej wiarygodność, dowodząc, że wypieki te powstały w czasach współczesnych.
Słowo croissant (wypiek niemalże identyczny, jak pain au chocolat, jednak pozbawiony czekolady i w kształcie rogalika) pojawiło się w słownikach francuskich dopiero pod koniec XIX wieku. Sam rodzaj ciasta, z jakiego wykonywane są te wypieki – viennoiserie – stworzony został na początku XIX wieku przez dwóch Austriaków, którzy prowadzili wiedeńską piekarnię w Paryżu.
Pain au chocolat – przepis oryginalny
Do przygotowania ciasta viennoiserie , będącego podstawą pain au chocolat, należy użyć prawdziwego masła (o zawartości tłuszczu min. 82%) oraz mąki chlebowej, czyli takiej, w której zawartość białka to co najmniej 11g/100g. Przygotowywanie ciasta najlepiej rozpocząć wieczorem i pozostawić je w lodówce na całą noc.
Składniki (na 12 bułeczek z czekoladą):
- 3½ szklanki mąki pszennej chlebowej,
- 1 szklanka mleka o zawartości tłuszczu min. 2%,
- 7 łyżek drobno zmielonego cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki drożdży świeżych,
- 1½ łyżki masła,
- 1 kostka (250 g) masła do wałkowania ciasta,
- 2 tabliczki (160 g) gorzkiej czekolady,
- 1 jajko.
Więcej: Przepisy na zdrowe wypieki – jak piec bez cukru i niezdrowych dodatków?
Przygotowanie:
- Drożdże umieść w niewielkim naczyniu i rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Dodaj ⅓ szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Mąkę przesiej przez drobne sitko na stolnicę lub blat. Dodaj sól, pozostały cukier oraz mleko, a na końcu przygotowany wcześniej zaczyn z drożdży.
- Zacznij wyrabiać ciasto.
- Kiedy ciasto stanie się dość jednolite, dodaj 1½ łyżki masła. Kontynuuj wyrabianie do momentu, gdy ciasto będzie idealnie gładkie i elastyczne.
- Pozostaw ciasto na około 15 minut, by odpoczęło.
- Przełóż ciasto do naczynia nasmarowanego olejem roślinnym o neutralnym smaku (np. słonecznikowym). Szczelnie przykryj całość folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Drugiego dnia przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia o wymiarach 18×18 cm. Umieść pomiędzy nimi kostkę zimnego masła i rozwałkuj je.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na kwadrat o bokach 30×30 cm.
- Na środku ciasta ułóż rozwałkowane masło, a następnie dokładnie przykryj je bokami ciasta. Uważaj, by masło nie wystawało.
- Rozwałkuj ciasto z masłem na prostokąt o wymiarach ok. 30×60 cm.
- Złóż ciasto na 3 części, składając boki do środka tak, by uzyskać mniejszy prostokąt.
- Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Wyjmij ciasto i połóż na blacie lub stolnicy odwrotnie niż ułożone było przed schłodzeniem (jeżeli wcześniej ciasto było skierowane do ciebie dłuższym bokiem, teraz ułóż je tak, by w twoją stronę skierowany był krótszy bok).
- Ponownie rozwałkuj, złóż na 3 części, owiń folią i włóż na 1 godzinę do lodówki.
- Czynność tę powtórz jeszcze 2 razy, pamiętając o zmianie ułożenia ciasta na stolnicy. Ciasto powinno być wałkowane i chłodzone łącznie 4 razy, przy czym ostatnie chłodzenie powinno trwać około 12 godzin.
- Trzeciego dnia wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 30×100 cm.
- Ciasto pokrój na 12 prostokątów (o wymiarach ok. 8×30 cm).
- Czekoladę pokrój na cienkie i długie paski.
- Na końcu każdego prostokąta ułóż pasek czekolady. Zwiń w rulon do połowy długości prostokąta. Ułóż drugi pasek czekolady i zwiń do końca.
- Zwinięte bułeczki ułóż na blaszce do pieczenia. Przykryj blachę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 180 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180℃.
- Każdą z bułeczek posmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20–25 minut, do uzyskania złotego koloru.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN