Gołąbki z ziemniakami i grzybami pod sosem śmietanowo grzybowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- dwie łyżki oleju
- kapusta włoska
- 400 g boczku pokrojonego w kostkę
- dwie cebule pokrojone w kostkę
- płaska łyżeczka kminku w ziarnach
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków, wystudzonych i ubitych
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/2 litra bulionu
Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Składniki na sos:
- 100 g masła
- dwie szalotki
- 40 g suszonych podgrzybków, namoczonych
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml śmietany trzydziestki
- 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
- sól, pieprz biały
Sposób przygotowania gołąbków z ziemniakami i grzybami
- Obgotuj kapustę i oddziel liście. Na rozgrzanym oleju przesmaż boczek, dodaj cebulę i kminek smaż, mieszając przez 6 do 10 min. Połącz z ziemniakami, jajkiem i bułką tartą w jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 min.
- Z liści kapusty wykrój głąb i nerw lub ubij go tłuczkiem. Wykładaj farsz i zawijaj w gołąbki. Ułóż w garnku, podłej bulionem i duś przez 45 minut (lub zapiekaj w temp. 180 stopni).
- Sos na patelni rozgrzej, dodaj 2 łyżki masła i zeszklij szalotkę - uważaj, żeby nie zbrązowiały. Dodaj tymianek i posiekane grzyby i smaż przez 5 min. Na patelnię dodaj wino i odparuj połowę. Dodaj śmietanę i pozostałe masło. Gotuj przez 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i koperkiem. Serwuj gołąbki obficie polane sosem.
Zobacz także:
- Idealny sos grzybowy - jak go przygotować i z czym podawać?
- Pieczone ziemniaki jak z ogniska z tahini - przepis Jagny Niedzielskiej
- Smażone na patelni borowiki z sosem grzybowym i żółtkiem - super esencjonalne i smaczne danie
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jan Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: