Galantyna z kurczaka, czyli kuchnia na wypasie Grzegorza Zawieruchy

Kurczak pieczony
Bartosz Krupa/East News
Galantyna tradycyjnie pochodzi z Francji. Może być podawana jako danie samodzielne lub przekąska. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha pokazał, jak zrobić galantynę z kurczaka. Sprawdź jego przepis. 

Galantyna z kurczaka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kurczak wyluzowany około 1,5 kg (samo mięso bez kości)
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka suszonej cebuli
  • ½ łyżeczki imbiru suszonego
  • łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na farsz:

  • 20 dag mielonego wieprzowego
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 1 żółtko
  • chałka namoczona w mleku 1 kromka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • resztka przypraw z kurczaka

Sposób przygotowania galantyny z kurczaka

  1. Kurczaka trybujemy i smarujemy mieszanką przypraw.
  2. Zmielone mięso łączymy z chałką, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. 
  3. Gotowy farsz układamy na mięso, ściśle rolujemy i wiążemy sznurkiem.
  4. Na patelni z dodatkiem oliwy lekko obsmażamy mięso, aż lekko się zarumieni.
  5. Następnie kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy, bez termoobiegu, około 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości