Galantyna z kurczaka - przepis krok po kroku
Składniki:
- kurczak wyluzowany około 1,5 kg (samo mięso bez kości)
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżeczka suszonej cebuli
- ½ łyżeczki imbiru suszonego
- łyżeczka pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na farsz:
- 20 dag mielonego wieprzowego
- 2 łyżki natki pietruszki
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- 10 dag wątróbki drobiowej
- 1 żółtko
- chałka namoczona w mleku 1 kromka
- 3 łyżki bułki tartej
- resztka przypraw z kurczaka
Sposób przygotowania galantyny z kurczaka
- Kurczaka trybujemy i smarujemy mieszanką przypraw.
- Zmielone mięso łączymy z chałką, bułką tartą, jajkiem i przyprawami.
- Gotowy farsz układamy na mięso, ściśle rolujemy i wiążemy sznurkiem.
- Na patelni z dodatkiem oliwy lekko obsmażamy mięso, aż lekko się zarumieni.
- Następnie kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy, bez termoobiegu, około 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz także:
- Pieczone wędliny, które zrobisz w domu. Przygotuj je według sprawdzonych przepisów
- Filet z kurczaka po parysku – sposób na szybki obiad
- Pieczony kurczak w sosie z jabłek i aronii. Pomysł na aromatyczny, wytrawny obiad
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
podziel się: