Galantyna z kurczaka, czyli kuchnia na wypasie Grzegorza Zawieruchy

Kurczak pieczony
Bartosz Krupa/East News
Galantyna tradycyjnie pochodzi z Francji. Może być podawana jako danie samodzielne lub przekąska. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha pokazał, jak zrobić galantynę z kurczaka. Sprawdź jego przepis. 

Galantyna z kurczaka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kurczak wyluzowany około 1,5 kg (samo mięso bez kości)
    • łyżeczka majeranku
      • łyżeczka tymianku
        • łyżeczka papryki słodkiej
          • łyżeczka ostrej papryki
            • łyżeczka czosnku granulowanego
              • łyżeczka suszonej cebuli
                • ½ łyżeczki imbiru suszonego
                  • łyżeczka pieprzu czarnego
                    • 2 łyżeczki soli
                      • ½ łyżeczki kurkumy
                        • 2 łyżki oleju rzepakowego

                          Składniki na farsz:

                          • 20 dag mielonego wieprzowego
                            • 2 łyżki natki pietruszki
                              • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
                                • 10 dag wątróbki drobiowej
                                  • 1 żółtko
                                    • chałka namoczona w mleku 1 kromka
                                      • 3 łyżki bułki tartej
                                        • resztka przypraw z kurczaka

                                          Sposób przygotowania galantyny z kurczaka

                                          1. Kurczaka trybujemy i smarujemy mieszanką przypraw.
                                            1. Zmielone mięso łączymy z chałką, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. 
                                              1. Gotowy farsz układamy na mięso, ściśle rolujemy i wiążemy sznurkiem.
                                                1. Na patelni z dodatkiem oliwy lekko obsmażamy mięso, aż lekko się zarumieni.
                                                  1. Następnie kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy, bez termoobiegu, około 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni.

                                                    Zobacz także:

                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                    Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                    Materiał promocyjny

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana