Najlepsze zapiekanki Grzegorza Zawieruchy. Poznaj pyszny i prosty sposób na obiad

Źródło: Dzień Dobry TVN
Zawierucha w zapiekankach
Zawierucha w zapiekankach
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował zapiekanki. To danie to idealny sposób na prosty, a jednocześnie pyszny obiad, którym naje się cała rodzina lub zostanie nam nawet na kilka dni. Sprawdź przepisy na kapsalon, zapiekankę z pieczarkami, moussakę i świeże warzywa z łososiem zapiekane w beszamelu.
Kapsalon
Kapsalon
Kapsalon
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Kapsalon - przepis

Składniki:

  • 5 szt. piersi z kurczaka,
    • 1 kg ziemniaków na frytki,
      • 400 g sera gouda,
        • sałata pekińska,
          • ogórek,
            • pomidor,
              • czerwona cebula,
                • sos czosnkowy,
                  • sambal (czerwony sos chili),
                    • sól i świeżo zmielony pieprz,
                      • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
                        • ½ łyżeczki kurkumy,
                          • ½ łyżeczki papryki słodkiej,
                            • ½ łyżeczki cayenne,
                              • łyżeczka oregano,
                                • łyżeczka gotowej mieszanki gyros,
                                  • 2 l oleju rzepakowego do smażenia.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Piersi z kurczaka kroimy na cienkie plasterki, doprawiamy mieszanką wszystkich przypraw, dodajemy 1 łyżkę oleju rzepakowego i odkładamy na kilka godzin do zamarynowania. Następnie obsmażamy je na odrobinie oleju rzepakowego, aż będą lekko chrupiące.

                                    Warzywa kroimy na drobne kawałki, wkładamy do jednej miski, doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy. Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki i smażymy w oleju rozgrzanym do temp. 170 st. C.

                                    W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie warstwę frytek, na wierzch kładziemy kawałki kurczaka, polewamy sosem czosnkowym oraz sambal i posypujemy serem startym na grubych oczkach. Wkładamy do piekarnika z funkcją grill rozgrzanego do 190 st. C i zapiekamy ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyciągamy, na wierzchu układamy przygotowaną sałatkę.

                                    Zapiekanka z pieczarkami
                                    Zapiekanka z pieczarkami
                                    Zapiekanka z pieczarkami
                                    Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                    Zapiekanka z pieczarkami - przepis

                                    Składniki:

                                    • 600 g pieczarek,
                                      • łyżeczka majeranku,
                                        • ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
                                          • ½ łyżeczki estragonu,
                                            • 4 bagietki,
                                              • 6 cebul,
                                                • szczypiorek cienki,
                                                  • 6 łyżek majonezu,
                                                    • ketchup,
                                                      • 200 g salami,
                                                        • 100 g mąki pszennej,
                                                          • sól.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            5 cebul siekamy w kostkę, następnie posypujemy je 1 łyżką soli i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odsączamy wodę, którą puściła cebula, dodajemy do niej 4 czubate łyżki mąki pszennej i dokładnie mieszamy. Cebulę smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do momentu, aż uzyska złoty kolor i chrupiącą strukturę. Wyciągamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. (Cebulę wystudzoną możemy przechowywać w zamkniętym słoiku w suchym miejscu przez kilka tygodni.)

                                                            Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, 1 cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni z odrobiną oleju rzepakowego szklimy cebulę i dodajemy do niej pokrojone pieczarki. Zwiększamy moc palnika i ciągle mieszając obsmażamy pieczarki. Kiedy lekko się podsmażą dodajemy przyprawy, pieprz i sól i dalej smażymy ok. 1 minutę. Wyłączamy i odstawiamy na chwilę.

                                                            Bagietki kroimy wzdłuż na 2 połowy, smarujemy odrobiną majonezu i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 2 minuty. Wyciągamy i układamy na nich odrobinę startego sera, na wierzch podsmażone pieczarki i małe kawałki salami. Posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku ok. 5 minut.

                                                            Po wyciągnięciu polewamy sosem czosnkowym oraz ketchupem, posypujemy prażoną cebulką oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.

                                                            Moussaka
                                                            Moussaka
                                                            Moussaka
                                                            Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                            Moussaka - przepis

                                                            Składniki:

                                                            • 4 ziemniaki,
                                                              • 3 bakłażany,
                                                                • czerwona cebula,
                                                                  • 2 ząbki czosnku,
                                                                    • 700 g mielonego mięsa wołowego ,
                                                                      • łyżka koncentratu pomidorowego,
                                                                        • puszka pomidorów pelatti,
                                                                          • 120 ml wytrawnego czerwonego wina,
                                                                            • listek laurowy,
                                                                              • 2 łyżeczki tymianku,
                                                                                • ½ łyżeczki cynamonu,
                                                                                  • łyżeczka soli,
                                                                                    • łyżeczka pieprzu,
                                                                                      • ½ łyżeczki oregano,
                                                                                        • 150 g masła,
                                                                                          • 150 g mąki pszennej,
                                                                                            • 800 ml mleka,
                                                                                              • 80 g parmezanu,
                                                                                                • 150 g sera feta,
                                                                                                  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
                                                                                                    • 3 żółtka,
                                                                                                      • 1 l oleju rzepakowego.
                                                                                                        Moussaka
                                                                                                        Moussaka
                                                                                                        Moussaka
                                                                                                        Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                        Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki ½ cm. Tak samo kroimy bakłażana (następnie solimy go i odstawiamy na 20 minut, aż puści sok). Osuszamy bakłażana za pomocą ręcznika papierowego. Do garnka z grubym dnem wlewamy olej i kiedy osiągnie temp. 170 stopni C, obsmażamy plasterki ziemniaków na złoto, a następnie plastry bakłażana. Po wyciągnięciu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

                                                                                                        Mięso:

                                                                                                        Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, lekko szklimy i dodajemy czosnek. Następnie dodajemy cynamon, ½ łyżeczki tymianku oraz oregano i po 30 sekundach dodajemy mięso. Obsmażamy ciągle mieszając i po 2-3 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy. Po kolejnych 3 minutach dodajemy pomidory pelatti, dobrze je rozgniatamy, wlewamy wino, dodajemy listek laurowy, ½ łyżeczki soli oraz pieprz. Całość mieszamy dokładnie i obsmażamy, aż płyn się mocno zredukuje (ok. 15 minut). Po tym czasie wyłączamy i ściągamy z ognia. Wyciągamy listek laurowy.

                                                                                                        Sos beszamelowy:

                                                                                                        W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Łączymy dobrze ze sobą. Następnie małymi partiami dolewamy mleko (należy dolewać porcjami ok. 100 ml ciągle mieszając). Kiedy sos osiągnie aksamitną konsystencję doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i dodajemy starty parmezan. W tym momencie ściągamy z ognia i mieszamy, aż ser się rozpuści. Na koniec dodajemy 3 żółtka i mieszamy energicznie. 4 łyżki sosu beszamelowego dodajemy do farszu z mięsa i dobrze mieszamy.

                                                                                                        Złożenie moussaki:

                                                                                                        Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków (oprószamy solą i odrobiną tymianku). Na ziemniakach kolejna warstwa bakłażana (również solimy i doprawiamy tymiankiem). Na bakłażanach układamy warstwę z mielonego mięsa i całość polewamy obficie sosem beszamel. Całość posypujemy pokruszonym serem feta i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C na ok. 35-40 minut.

                                                                                                        Świeże warzywa z łososiem zapiekane w beszamelu
                                                                                                        Świeże warzywa z łososiem zapiekane w beszamelu
                                                                                                        Świeże warzywa z łososiem zapiekane w beszamelu
                                                                                                        Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                        Świeże warzywa z łososiem zapiekane w beszamelu - przepis

                                                                                                        Składniki:

                                                                                                        • 1/2 soku z cytryny,
                                                                                                          • 2 plastry świeżego łososia,
                                                                                                            • 0,5 kg mrożonych lub świeżych brokułów,
                                                                                                              • 0,5 kg kalafiora,
                                                                                                                • pęczek świeżej botwiny,
                                                                                                                  • ser gruyere tarty,
                                                                                                                    • 2 łyżki bułki tartej,
                                                                                                                      • sól i pieprz do smaku.

                                                                                                                        Składniki na sos beszamelowy:

                                                                                                                        • 50 g mąki,
                                                                                                                          • 500 ml mleka,
                                                                                                                            • 50 g masła,
                                                                                                                              • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
                                                                                                                                • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
                                                                                                                                  • sól i pieprz do smaku.

                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                    Łososia smażymy na odrobinie masła przez 1 minutę (aby tylko ścięło się białko w rybie), solimy, pieprzmy i skrapiamy lekko cytryną. Brokuły, kalafiora i szparagi blanszujemy. Warzywa lekko doprawiamy ziołami prowansalskimi, czosnkiem, solimy i pieprzymy.

                                                                                                                                    Sos beszamelowy:

                                                                                                                                    W rondelku rozpuszczamy masło, następnie stopniowo mąkę i mleko. Mieszamy, aż uzyskamy jednolity gładki sos. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa, warstwę rozdrobnionego łososia i garść botwiny. Następnie układamy kolejne warstwy i zalewamy sosem beszamel. Posypujemy startym serem i bułką tartą. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

                                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                    Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana