Dorsz po kaszubsku - przepis
Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza lub innej białej ryby,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 180 ml ketchupu,
- 3 cebule,
- ząbek czosnku,
- 3 ogórki konserwowe,
- olej rzepakowy do smażenia ryby,
- sól i pieprz do smaku.
Do panierki:
- 2 jajka,
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka dobrej jakości bułki tartej.
Zalewa:
- 150 ml wody,
- 3 łyżki octu,
- 3 łyżki cukru,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- łyżeczka gorczycy.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy. Po kilku minutach sos wyłączamy (możemy przecedzić przez sito, aby pozbyć się ziaren gorczycy) i odkładamy w zimne miejsce do schłodzenia.
Filety dorsza kroimy na mniejsze kawałki, panierujemy i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok do ostygnięcia. Na tej samej patelni obsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula lekko się skarmelizuje, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, całość mieszamy i ściągamy z patelni na talerzyk. Ogórki konserwowe kroimy w plasterki.
Do miski wkładamy rybę, na wierzchu układamy cebulę oraz ogórki konserwowe. Całość zalewamy sosem i odkładamy na kilka godzin do lodówki.
Kaszubska zupa Dziadówka - przepis
Składniki:
- litr wody,
- litr maślanki,
- 1.5 kg ziemniaków,
- 2 płaskie łyżki mąki żytniej,
- 20 dag surowego wędzonego boczku,
- cebula,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy ziemniaki do miękkości. Kiedy ziemniaki już zmiękną, w osobnym naczyniu mieszamy maślankę z mąką żytnią i małymi partiami, ciągle mieszając, dodajemy ją do garnka z ziemniakami. Zmniejszamy moc palnika i dalej gotujemy.
W tym czasie na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż cebula się zarumieni. Zawartość patelni dodajemy do zupy, całość mieszamy. Doprawiamy solą i grubo zmielonym pieprzem.
Ferkase - przepis
Składniki na bulion:
- 4 udka z kurczaka,
- 4 skrzydełka z kurczaka,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- ½ selera,
- por,
- mały kawałek białej kapusty,
- cebula opalona palnikiem,
- liść laurowy,
- 2 suszone prawdziwki,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na sos:
- 50 g masła,
- 4 łyżki mąki,
- litr bulionu,
- 4 żółtka z jaj,
- 150 ml kwaśnej śmietany,
- sok z 1 cytryny,
- 1.5 łyżki cukru,
- ½ laski wanilii,
- odrobina gałki muszkatołowej,
- 2 plasterki imbiru,
- sól,
- 100 g sparzonych rodzynek.
Agrest do serwowania.
Sposób przygotowania:
Udka oraz skrzydełka wkładamy do garnka z 2,5 l wody i gotujemy na małym ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, ściągamy szumowiny i dodajemy obrane warzywa, liście laurowe, opaloną cebulę oraz grzybki. Rosół gotujemy na bardzo małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Po ugotowaniu wyciągamy mięso z garnka i obieramy od kości. Odlewamy 1 litr rosołu.
Do garnka z grubym dnem wkładamy masło i kiedy się rozpuści dodajemy mąkę. Mieszamy do momentu, aż mąka lekko się przypali. Następnie ciągle mieszając dolewamy rosół małymi partiami, aż powstanie aksamitny sos. Śmietanę roztrzepujemy z żółtkami jaj, hartujemy ją odrobiną sosu i powoli wlewamy do garnka z sosem. Dodajemy gałkę muszkatołową, wanilię, imbir oraz sok z cytryny. Na koniec doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem, dodajemy sparzone i namoczone rodzynki. Całość dokładnie mieszamy.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na talerzu układamy ugotowany ryż, kawałki kurczaka i całość polewamy sosem. Dekorujemy kawałkami agrestu.
Ruchanki z fjutem - przepis
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- ¾ szklanki mleka,
- 40 g świeżych drożdży,
- łyżka cukru,
- 50 g masła,
- olej do smażenia,
- miód wielokwiatowy (zamiast klasycznego kaszubskiego fjuta, który jest robiony ze startego buraka cukrowego i zwany inaczej biedniejszym miodem, nasze ruchanki podamy z miodem wielokwaitowym),
- kwiaty jadalne do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Pół szklanki ciepłego mleka wlewamy do miski, dodajemy drożdże, cukier oraz 1 łyżkę mąki. Mieszamy i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W reszcie mleka rozpuszczamy masło. Dodajemy do zaczynu razem z pozostałą mąką i wyrabiamy ciasto ok. 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy, wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy kółka. Odkładamy je na stolnicę obsypaną mąką, przykrywamy ściereczką na 15–20 minut. Na patelnię wlewamy ok. 5 łyżek oleju rzepakowego i smażymy ruchanki na złoty kolor z obu stron.
Podajemy gorące polane miodem lub fjutem.
Zobacz także:
- Przepis na ruchanki. To danie króluje w tłusty czwartek na Kaszubach. Czy znasz tę potrawę?
- Dorsz - jak przyrządzić? Jak wybrać? Porady i przepisy na dorsza
- Kuchnia kaszubska. Przepisy na śledzia w zalewie octowej i po kaszubsku, kaszubskie frikasy, pomuchel i brownie
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News