Pyszne, mięciutkie i wilgotne ciasto z jabłkami z kruszonką i lukrem z przepisu Kasi Bukowskiej

Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon na jabłka
Sezon na jabłka
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Dania z jednego garnka
Dania z jednego garnka
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Zbliża się jesień, a to oznacza, że zaczynamy sezon jabłkowy. To pyszne owoce, które mają w sobie wiele witamin, minerałów, a także zastosowań. W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bukowska przygotowała różne ciasta z jabłek - poznaj jej przepis na wilgotne ciasto z jabłkami, kruszonką i lukrem.

Wilgotne ciasto z jabłkami, kruszonką i lukrem - przepis

Składniki na ciasto:

  • 1 kg jabłek,
    • 2 łyżeczki cynamonu,
      • pomarańcza,
        • cukier waniliowy,
          • 3 szklanki mąki,
            • łyżka proszku do pieczenia,
              • łyżeczka soli,
                • szklanka oleju,
                  • 1 1/2 szklanki cukru,
                    • 5 dużych jajek,
                      • kilka łyżek maślanki, jogurtu, kefiru lub śmietany.

                        Składniki na kruszonkę:

                        • 100 g masła,
                          • szklanka mąki pszennej,
                            • 5-6 łyżek cukru.

                              Składniki na lukier:

                              • 8 łyżek cyrku pudru,
                                • cytryna.

                                  Sposób przygotowania wilgotnego ciasta z jabłkami, kruszonką i lukrem

                                  Zaczynamy od przygotowania jabłek - obieramy je, kroimy w ćwiartki, a następnie w kostkę. Mieszamy w misce z cynamonem, skórką otartą z wyparzonej pomarańczy oraz z cukrem waniliowym. Pomarańczę przekrajamy na pół i wyciskamy z niej sok. Przygotowujemy 2 miski.

                                  W jednej mieszamy ze sobą - mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej - olej, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz dowolnie wybrany, gęsty nabiał (do ciasta powinno trafić 2/3 szklanki płynu, więc jeśli z pomarańczy udało nam się wycisnąć np.1/4 szklanki soku to resztę dopełniamy maślanką, jogurtem, kefirem czy kwaśną śmietaną, by łącznie uzyskać 2/3 szklanki) a także cukier i jajka. Zawartość obu misek łączymy tylko do połączenia się składników. Długie ucieranie może owocować zakalcem.

                                  Przygotowujemy również formę do pieczenia wieńca, ewentualnie ustawiamy szklankę żaroodporną po środku dużej tortownicy. Do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blaszki przekładamy połowę ciasta, na to wykładamy połowę jabłek. Następnie układamy resztę ciasta i drugą część jabłek. Ciasto pieczemy przez godzinę w 175 st. C, następnie - nie wyjmując ciasta z pieca - rozsypujemy na nim kruszonkę i pieczemy jeszcze przez pół godziny, lub do suchego patyczka.

                                  Kruszonkę przygotowujemy najpierw stapiając masło, a następnie rozcierając w dłoniach wszystkie składniki aż zaczną łączyć się w grudki. Wtedy możemy wstawić ją na chwilę do lodówki lub zamrażarki, by była jeszcze bardziej chrupiąca. Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca i odstawiamy do wystudzenia. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, aż uzyskamy gęsty krem, ciasto dekorujemy i kroimy.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: Kasia Bukowska

                                  Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana