Muffinki z jabłkami można nazwać prostszą wersją szarlotki. Przygotowuje się je znacznie szybciej i mimo że nie jest to dokładnie taki sam smak, na pewno wiele osób będzie chciało odtworzyć poniższy przepis w swojej kuchni. Poznaj przepis na muffinki z jabłkami i dowiedz się, w jaki sposób możesz go zmodyfikować, aby nadal przepysznie smakował.
Przepis na muffinki z jabłkami i kruszonką
To klasyczna wersja wypieku, która z wierzchu posypana jest chrupiącymi i słodkimi kawałkami przetartego ciasta. Przygotowując muffinki z jabłkami i kruszonką , jeszcze bardziej upodobnisz je do klasycznego jabłecznika. W jaki sposób najszybciej upiec babeczki tego typu?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1 jajko,
- 200 ml mleka,
- 160 g brązowego cukru,
- 100 g roztopionego masła,
- 2 średniej wielkości jabłka,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 3 łyżki margaryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- 5 łyżek cukru wymieszaj z 5 łyżkami mąki. Jeśli potrzebujesz mniej lub więcej kruszonki, możesz zmodyfikować przepis, pamiętając o tym, aby zachować proporcje składników 1:1. Do całości dodaj 3 łyżki margaryny i ugnieć w rękach. Z powstałej masy ulep kulkę i włóż ją do zamrażarki.
- Mokre składniki zmiksuj na gładką masę.
- Suche składniki przesiej i wymieszaj z mokrymi.
- Jabłka obierz ze skórek, pokrój w drobną kostkę i dodaj do surowego ciasta.
- Rozlej ciasto do papilotek.
- Po 30 minutach wyciągnij kulkę z mąki, margaryny i cukru i zetrzyj ją na tarce, a następnie umieść na wierzchu muffinek.
- Muffinki piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wilgotną wersję wypieku, możesz przygotować muffinki z jabłkami i olejem . Rezygnując z masła możesz całkowicie zmienić ich konsystencję.
>>> Zobacz: Muffiny z kremem budyniowym
Jak zrobić muffinki z jabłkami i czekoladą?
Muffinki z jabłkami i czekoladą to niesamowite połączenie smaków. Biała lub mleczna czekolada sprawią, że nawet bardzo kwaśne jabłka staną się słodkie i nie zepsują całego wypieku. Choć jest to przepis niezbyt dietetyczny, od czasu do czasu można pozwolić sobie na jego przygotowanie. Zdrowe muffinki z jabłkami zrobisz natomiast, wybierając czekoladę gorzką zamiast deserowej.
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 130 g cukru,
- 2 jajka,
- ½ szklanki oleju,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jabłka (w zależności od tego, jak bardzo są kwaśne, można zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru w przepisie),
- 100 g dowolnej czekolady.
Przygotowanie: Suche i mokre składniki wymieszaj w oddzielnych miskach, a następnie je ze sobą połącz. Czekoladę połam na mniejsze części lub pokrój w bardzo drobne kawałki i dodaj do ciasta chwilę przed rozlaniem go do papilotek lub silikonowych foremek. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni i piecz w nim babeczki przez 25-30 minut, zwracając uwagę na to, aby kawałki czekolady się nie przypaliły. Przepis na muffinki z jabłkami i czekoladą możesz ulepszyć, ozdabiając gotowy wypiek bitą śmietaną lub lukrem.
>>> Zobacz: Wytrawne muffiny
Muffinki z jabłkami – przepis z orzechami
Klasyczny przepis na ciasto możesz zamienić na muffinki z jabłkami i orzechami . Wystarczy, że do podstawowej receptury dodasz migdały, orzechy laskowe lub włoskie. Dla podkręcenia smaku możesz wykorzystać również paczkowane bakalie. To najprostszy sposób na szybkie muffinki z jabłkami. Nie musisz kroić i myć dodatkowych składników, wystarczy, że dowolne orzechy wrzucisz bezpośrednio do ciasta lub posypiesz nimi wierzch surowej masy w papilotkach. Jeśli zależy Ci na tym, aby upiec dietetyczne muffinki z jabłkami , postaraj się unikać orzechów makadamia oraz pekan, które są najbardziej kaloryczne.
Muffinki z jabłkami i cynamonem – przepis
Składniki:
- 300 g mąki,
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 2 jabłka,
- 2/3 szklanki oleju,
- garść rodzynek,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody.
Ciasto przygotuj według podstawowego przepisu na babeczki. Rodzynki możesz wsypać bezpośrednio do surowego ciasta w misce lub dodać je na sam koniec, tuż przed włożeniem do piekarnika. Cynamonowe muffinki z jabłkami i rodzynkami są proste w przygotowaniu i wymagają minimum składników, ale mimo to bardzo szybko znikają z talerza.
Zobacz też:
>>> Pyszne tarty Andrzeja Polana
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN