Przepis na muffinki z jabłkami. Dietetyczne wypieki z czekoladą, orzechami i cynamonem w kilku krokach

Muffiny z czekoladą
Fot. ViprON/ Getty Images
Muffinki z jabłkami i kruszonką cieszą się dużym zainteresowaniem szczególnie jesienią i zimą, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać je niezależnie od pory roku. Z czym smakują najlepiej? Z czekoladą, z orzechami, a może z rodzynkami? Przygotuj zdrowe i szybkie muffinki z jabłkami i zabierz je ze sobą do szkoły lub pracy.

Muffinki z jabłkami można nazwać prostszą wersją szarlotki. Przygotowuje się je znacznie szybciej i mimo że nie jest to dokładnie taki sam smak, na pewno wiele osób będzie chciało odtworzyć poniższy przepis w swojej kuchni. Poznaj przepis na muffinki z jabłkami i dowiedz się, w jaki sposób możesz go zmodyfikować, aby nadal przepysznie smakował.

Przepis na muffinki z jabłkami i kruszonką

To klasyczna wersja wypieku, która z wierzchu posypana jest chrupiącymi i słodkimi kawałkami przetartego ciasta. Przygotowując muffinki z jabłkami i kruszonką , jeszcze bardziej upodobnisz je do klasycznego jabłecznika. W jaki sposób najszybciej upiec babeczki tego typu?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 jajko,
  • 200 ml mleka,
  • 160 g brązowego cukru,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 2 średniej wielkości jabłka,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 łyżki margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. 5 łyżek cukru wymieszaj z 5 łyżkami mąki. Jeśli potrzebujesz mniej lub więcej kruszonki, możesz zmodyfikować przepis, pamiętając o tym, aby zachować proporcje składników 1:1. Do całości dodaj 3 łyżki margaryny i ugnieć w rękach. Z powstałej masy ulep kulkę i włóż ją do zamrażarki.
  2. Mokre składniki zmiksuj na gładką masę.
  3. Suche składniki przesiej i wymieszaj z mokrymi.
  4. Jabłka obierz ze skórek, pokrój w drobną kostkę i dodaj do surowego ciasta.
  5. Rozlej ciasto do papilotek.
  6. Po 30 minutach wyciągnij kulkę z mąki, margaryny i cukru i zetrzyj ją na tarce, a następnie umieść na wierzchu muffinek.
  7. Muffinki piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wilgotną wersję wypieku, możesz przygotować muffinki z jabłkami i olejem . Rezygnując z masła możesz całkowicie zmienić ich konsystencję.

>>> Zobacz: Muffiny z kremem budyniowym 

Jak zrobić muffinki z jabłkami i czekoladą?

Muffinki z jabłkami i czekoladą to niesamowite połączenie smaków. Biała lub mleczna czekolada sprawią, że nawet bardzo kwaśne jabłka staną się słodkie i nie zepsują całego wypieku. Choć jest to przepis niezbyt dietetyczny, od czasu do czasu można pozwolić sobie na jego przygotowanie. Zdrowe muffinki z jabłkami zrobisz natomiast, wybierając czekoladę gorzką zamiast deserowej.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 130 g cukru,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki oleju,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jabłka (w zależności od tego, jak bardzo są kwaśne, można zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru w przepisie),
  • 100 g dowolnej czekolady.

Przygotowanie: Suche i mokre składniki wymieszaj w oddzielnych miskach, a następnie je ze sobą połącz. Czekoladę połam na mniejsze części lub pokrój w bardzo drobne kawałki i dodaj do ciasta chwilę przed rozlaniem go do papilotek lub silikonowych foremek. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni i piecz w nim babeczki przez 25-30 minut, zwracając uwagę na to, aby kawałki czekolady się nie przypaliły. Przepis na muffinki z jabłkami i czekoladą możesz ulepszyć, ozdabiając gotowy wypiek bitą śmietaną lub lukrem.

>>> Zobacz: Wytrawne muffiny

Muffinki z jabłkami – przepis z orzechami

Klasyczny przepis na ciasto możesz zamienić na muffinki z jabłkami i orzechami . Wystarczy, że do podstawowej receptury dodasz migdały, orzechy laskowe lub włoskie. Dla podkręcenia smaku możesz wykorzystać również paczkowane bakalie. To najprostszy sposób na szybkie muffinki z jabłkami. Nie musisz kroić i myć dodatkowych składników, wystarczy, że dowolne orzechy wrzucisz bezpośrednio do ciasta lub posypiesz nimi wierzch surowej masy w papilotkach. Jeśli zależy Ci na tym, aby upiec dietetyczne muffinki z jabłkami , postaraj się unikać orzechów makadamia oraz pekan, które są najbardziej kaloryczne.

Muffinki z jabłkami i cynamonem – przepis

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 2 jabłka,
  • 2/3 szklanki oleju,
  • garść rodzynek,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody.

Ciasto przygotuj według podstawowego przepisu na babeczki. Rodzynki możesz wsypać bezpośrednio do surowego ciasta w misce lub dodać je na sam koniec, tuż przed włożeniem do piekarnika. Cynamonowe muffinki z jabłkami i rodzynkami są proste w przygotowaniu i wymagają minimum składników, ale mimo to bardzo szybko znikają z talerza.

Zobacz film: Muffiny jaglane. Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz też: 

>>> Kuchnia św. Hildegardy 

>>> Pyszne tarty Andrzeja Polana

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości