Cakepopsy buraczkowe - przepis krok po kroku

Cakepopsy buraczkowe
Pyszne słodkości dla małych fanów dinozaurów
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z okazji Dnia Dinozaura w kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Łęczycka i Basia Dobrzyńska przygotowały różne pyszne wypieki. Jak zrobić cakepopsy buraczkowe? Sprawdź przepis.

Cakepopsy buraczkowe - przepis

Składniki:

  • 50 g oleju
  • 2 jajka
  • 200 g buraków
  • 50 g czekolady deserowej, rozpuszczonej i przestudzonej
  • 180 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 45 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem czekoladowo-orzechowy
  • patyczki i czekolada do oblewania cakepopsów

Jak zrobić cakepopsy buraczkowe?

  1. Buraczki ugotować i zmiksować blenderem na papkę.
  2. W jednej misce zmiksować buraczki, olej, jajka, cukier i czekoladę.
  3. W drugiej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  4. Połączyć zawartość obu naczyń, delikatnie wymieszać
  5. Przełożyć do keksówki, upiec w temp. 170 stopni przez ok. 40 minut
  6. Wystudzić, pokruszyć, wymieszać z kremem czekoladowo- orzechowym do uzyskania plastycznej konsystencji.
  7. Formować kulki, nabijać na patyczki zanurzone w czekoladzie, schłodzić.
  8. Zanurzać kolejno w rozpuszczonej czekoladzie, odstawiać na papier do pieczenia do zastygnięcia czekolady

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości