Cakepopsy buraczkowe - przepis krok po kroku

Pyszne słodkości dla małych fanów dinozaurów
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z okazji Dnia Dinozaura w kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Łęczycka i Basia Dobrzyńska przygotowały różne pyszne wypieki. Jak zrobić cakepopsy buraczkowe? Sprawdź przepis.

Cakepopsy buraczkowe - przepis

Składniki:

  • 50 g oleju
    • 2 jajka
      • 200 g buraków
        • 50 g czekolady deserowej, rozpuszczonej i przestudzonej
          • 180 g cukru
            • 150 g mąki pszennej
              • 45 g kakao
                • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                  • krem czekoladowo-orzechowy
                    • patyczki i czekolada do oblewania cakepopsów

                      Jak zrobić cakepopsy buraczkowe?

                      1. Buraczki ugotować i zmiksować blenderem na papkę.
                        1. W jednej misce zmiksować buraczki, olej, jajka, cukier i czekoladę.
                          1. W drugiej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
                            1. Połączyć zawartość obu naczyń, delikatnie wymieszać
                              1. Przełożyć do keksówki, upiec w temp. 170 stopni przez ok. 40 minut
                                1. Wystudzić, pokruszyć, wymieszać z kremem czekoladowo- orzechowym do uzyskania plastycznej konsystencji.
                                  1. Formować kulki, nabijać na patyczki zanurzone w czekoladzie, schłodzić.
                                    1. Zanurzać kolejno w rozpuszczonej czekoladzie, odstawiać na papier do pieczenia do zastygnięcia czekolady

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Diana Ryściuk

                                      Źródło: Justyna Łęczycka i Basia Dobrzyńska

                                      Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana