Cakepopsy buraczkowe - przepis
Składniki:
- 50 g oleju
- 2 jajka
- 200 g buraków
- 50 g czekolady deserowej, rozpuszczonej i przestudzonej
- 180 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 45 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- krem czekoladowo-orzechowy
- patyczki i czekolada do oblewania cakepopsów
Jak zrobić cakepopsy buraczkowe?
- Buraczki ugotować i zmiksować blenderem na papkę.
- W jednej misce zmiksować buraczki, olej, jajka, cukier i czekoladę.
- W drugiej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Połączyć zawartość obu naczyń, delikatnie wymieszać
- Przełożyć do keksówki, upiec w temp. 170 stopni przez ok. 40 minut
- Wystudzić, pokruszyć, wymieszać z kremem czekoladowo- orzechowym do uzyskania plastycznej konsystencji.
- Formować kulki, nabijać na patyczki zanurzone w czekoladzie, schłodzić.
- Zanurzać kolejno w rozpuszczonej czekoladzie, odstawiać na papier do pieczenia do zastygnięcia czekolady
Zobacz także:
- Przepis na romantyczną i lekką kolację? Carpaccio z buraka na 3 sposoby
- Prosty przepis na syrop z buraka. Dlaczego warto po niego sięgać?
- Z miłości do buraka. Jasiek Kuroń i jego przepisy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Justyna Łęczycka i Basia Dobrzyńska
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: