Tartaletki – przepis na kruchy spód i pyszne nadzienie

tartaletki
Jak przygotować tartaletki?
Źródło: Westend61/Getty Images
Tartaletki stanowią doskonały pomysł na poobiednią przekąskę lub oryginalny deser serwowany podczas przyjęcia. Ich rozmiar jest uzależniony od wielkości foremek, w jakie się zaopatrzyliśmy. Możemy więc przygotować mini tartaletki do degustacji oraz nieco większe, które będą stanowić deser dla każdego gościa.

Przekąska wywodzi się z kuchni francuskiej i funkcjonuje jako mniejsza wersja tarty. Można podawać ją zarówno na słodko, jak i na słono. Tartaletki z owocami, z kremem, z budyniem, z mascarpone – sam zdecyduj, którą wersję wybierasz.

Przepisy Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

Tartaletki wyróżniają się nie tylko wybitnym smakiem, ale również bardzo apetycznym wyglądem. Szczególniem jeśli występują w połączeniu z sezonowymi owocami – truskawkami, borówkami czy jagodami. Często podaje się je również z kremem budyniowym, cytrynowym lub bitą śmietaną. Najważniejszym elementem jest spód. Kruche tartaletki smakują wybornie, a samodzielne przygotowanie ciasta wcale nie jest trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w foremki na tartaletki, wszystkie wymagane składniki i pamiętać o schłodzeniu masy.

Tartaletki – przepis na ciasto

Aby przygotować deser, potrzebne będą foremki na tartaletki. Gdzie można je kupić? Zwykle są dostępne w większości marketów. Warto wybrać jeden rozmiar foremek, gdyż dzięki temu łatwiej będzie nam ustalić proporcje składników na ciasto.

Musimy zaopatrzyć się w mąkę pszenną, masło o wysokiej zawartości tłuszczu, jajka, cukier puder i nieco soli. Aby przygotować 15 przekąsek o średnicy 9 cm, potrzebujemy: 300 g mąki, 150 g masła, 40 g cukru pudru i 2 żółtka. Ciasto na tartaletki na słono nie powinno zawierać słodkiego cukru pudru, wystarczy sama sól. Pamiętajmy o wcześniejszym schłodzeniu masła, musi być w lodówce co najmniej godzinę. Dzięki temu gotowe tartaletki będą mieć pyszny, kruchy spód.

Zaczynamy od przesiania mąki przez sito. Jeśli posiadamy stolnicę, będzie bardzo przydatna podczas przygotowywania ciasta. Następne w kolejności jest masło, które dorzucamy do mąki i siekamy szerokim nożem. Dodajemy 2 żółtka, cukier puder i nieco soli. Żółtka również przyczyniają się do tego, że nasze ciasto na tartaletki z owocami zachowa odpowiednią kruchość.

Zaczynamy ugniatanie. Starajmy się zrobić to jak najszybciej, aby ciasto nie zdążyło się nagrzać od naszych dłoni. Jeśli mamy taką możliwość, warto skorzystać z pomocy robota kuchennego. Formujemy kulkę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie możemy zacząć robienie farszu. W zależności, czy planujemy tartaletki czekoladowe, cytrynowe, czy owocowe, musimy odpowiednio przygotować składniki.

Po upływie godziny wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je bez zdejmowania folii. Foremki układamy obok siebie, nakładamy na nie rozwałkowany placek i ponownie rozwałkowujemy, tak aby foremki odcięły nadmiar ciasta. Pozostałościami wyklejamy kolejne formy na nasze tartaletki. Wcześniej możemy je nieco natłuścić masłem. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 15 minut. Na bieżąco kontrolujmy poziom zarumieniania się ciasta. Po upływie zalecanego czasu zostawiamy je do przestygnięcia. Aby zdjąć foremki, należy delikatnie odwrócić je do góry nogami. Teraz możemy zacząć nakładanie naszych ulubionych składników.

Tartaletki na słodko, z budyniem, z owocami i galaretką – przepis na słodki farsz

Gdy ciasto na tartaletki jest już gotowe, przystępujemy do dekorowania naszych babeczek. W zależności od dostępnych składników i naszych preferencji możemy przygotować przekąski z kremem i owocami, z budyniem, a nawet z czekoladą.

Do przygotowania masy budyniowej potrzebujemy 1,5 opakowania budyniu śmietankowego, 500 ml mleka, 3 łyżek cukru i 40 g masła. W połowie mleka rozpuszczamy budyń, a pozostałą część gotujemy z cukrem i masłem. Po zagotowaniu wlewamy budyń, gotując kilka minut. Następnie zostawiamy całość do przestygnięcia, mieszając co jakiś czas. Już za chwilę nasze tartaletki z owocami i budyniem będą gotowe. Po ostygnięciu masy nakładamy ją do upieczonych babeczek, dekorując ulubionymi owocami. Jak zrobić tartaletki czekoladowe? W zależności od tego, czy chcemy uzyskać słodki, czy też bardziej deserowy posmak, wybieramy czekoladę mleczną lub gorzką. Do tego kostka masła i opcjonalnie łyżka kakao. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, z kolei masło rozrabiamy mikserem. Składniki łączymy ze sobą, dodając kakao i ponownie ucieramy na jednolitą masę. Czekoladowe tartaletki można dodatkowo udekorować bitą śmietaną. Jeśli szukamy bardziej dietetycznej wersji, wybierzmy przepis na tartaletki z owocami. Na kruchy spód nakładamy serek homogenizowany i przykładowo truskawki, borówki oraz maliny. Całość możemy posypać cukrem pudrem i udekorować liściem mięty.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamski

Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana