Przepisy kulinarne

Przetwory z porzeczek – jak przygotować dżem, konfiturę, sok i kompot?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Porzeczka biała, czerwona i czarna

Lipiec to czas zbiorów porzeczek. Wszystkie odmiany tych owoców są wyjątkowo bogatym źródłem witamin i doskonale nadają się na przetwory. Dżemy czy konfitury z porzeczek mogą być bardzo intensywne w smaku i aromatyczne. Podbijają smak mięs oraz serów, świetnie komponują się ze słodkimi daniami. Zobacz, jak przygotować sok, dżem, kompot i konfiturę z porzeczek.

Odmiany porzeczek i ich wartości odżywcze

Porzeczki to owoce z rodziny agrestowatych. Zazwyczaj zbiera się je w połowie lipca. W Polsce uprawia się porzeczki czarne (Ribes nigrum) i czerwone (Ribes rubrum) i białe (Ribes niveum).

Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
wideo 2/5

Czarna porzeczka tak jak wszystkie owoce jagodowe jest bogatym źródłem witaminy C i flawonoidów. W związku z tym pomaga zwalczać wolne rodniki, które są niekorzystne dla zdrowia. Czarne porzeczki zawierają cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcze i dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czarne jagody. Mają zastosowanie w produkcji suplementów diety i ziołolecznictwie. Ale ich owoce nadają się także idealnie na przetwory. Robi się z nich m.in. soki, dżemy, marmolady.

Czerwone porzeczki zawierają dużo witaminy B, szczególnie witaminy B5 (kwas pantotenowy) i witaminy B3 (niacyna), a także witaminę C i witaminę A (karoten). Witamina A jest tak, jak witamina C, bardzo silnym przeciwutleniaczem. Z czerwonych porzeczek robi się przede wszystkim konfiturę, która jest idealnym dodatkiem do serów i mięs – może być podawana zamiast żurawiny.

Białe porzeczki są słodsze od czarnych i czerwonych. One także są źródłem cennych dla zdrowia witamin: A, C, E i z grupy B. Z białych porzeczek robi się głównie soki.

Przetwory z porzeczek – przepisy

Konfitura z czerwonych porzeczek

Składniki na konfiturę z czerwonych porzeczek:

  • 250 g cukru żelowego
  • 500 g czerwonych porzeczek
  • laska wanilii
  • kawałek cynamonu
  • pół łyżeczki czerwonego pieprzu

Przygotowanie konfitury z czerwonych porzeczek:

  1. 1Porzeczki należy umyć, usunąć szypułki. Włożyć do dużego rondla, posypać cukrem żelowym i dobrze wymieszać.
  2. 2Dodaj korę cynamonu, ziarenka z laski wanilii i pieprz.
  3. 3Doprowadź wszystko do wrzenia przez cały czas mieszając, następnie gotuj przez 4 minuty (powinno bulgotać). Wyjmij cynamon.
  4. 4Od razu przelej konfiturę do czystych słoików, zamknij i na 5 minut postaw na pokrywce. Potem odwróć słoiki i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia.

Kompot z białych porzeczek

Składniki na kompot z białych porzeczek:

  • 250 białych porzeczek
  • 4-5 łyżek cukru
  • 500 ml wody

Przygotowanie kompotu z białych porzeczek:

  1. 1Umyj owoce, oberwij szypułki. Włóż do słoika, zasyp cukrem i zalej wodą.
  2. 2Włóż słój do garnka z gorącą wodą (nie powinna sięgać zakrętki) i gotuj przez ok. 20 minut.
  3. 3Po pasteryzacji dokręć słoik i odwróć do góry dnem.

Dżem z czarnych porzeczek

Składniki na dżem z czarnych porzeczek:

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 500 g cukru żelującego

Przygotowanie dżemu z czarnych porzeczek:

  1. 1Porzeczki umyj i usuń szypułki. Zblenduj, dodaj cukier.
  2. 2W rondelku doprowadź do wrzenia miazgę owocową i gotuj przez około 5 minut, aż do powstania pęcherzyków powietrza.
  3. 3Napełnij słoiki, gdy dżem jest jeszcze gorący.
  4. 4Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw tak na 10 minut.

Sok z czerwonych lub czarnych porzeczek

Składniki na sok z porzeczek:

  • 500 g porzeczek (czerwonych lub czarnych)
  • 250 ml wody
  • 200 g cukru

Przygotowanie soku z porzeczek:

  1. 1Porzeczki umyj, usuń szypułki i dobrze odsącz owoce.
  2. 2Zalej porzeczki wodą, doprowadzić do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  3. 3Następnie przecedź owoce przez gazę, by oddzielić sok.
  4. 4Dodaj do soku cukier i ponownie zagotuj.
  5. 5Przelej sok do sterylnych butelek i szczelnie zamknij. Przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Sok zachowuje trwałość przez co najmniej dwa miesiące.

Zobacz także:

Autor: Magdalena Zamkutowicz

Źródło zdjęcia głównego: Sveta/Getty Images

Pozostałe wiadomości