Przetwory z porzeczek – jak przygotować dżem, konfiturę, sok i kompot?

Różne odmiany porzeczek
Przetwory z porzeczek – jak przygotować dżem, konfiturę, sok i kompot?
Źródło: Schad1953/Getty Images
Lipiec i sierpień to czas na sezonowe owoce, jakimi są porzeczki. Wszystkie odmiany tych owoców są wyjątkowo bogatym źródłem witamin i doskonale nadają się na przetwory. Dżemy czy konfitury z porzeczek mogą być bardzo intensywne w smaku i aromatyczne. Podbijają smak mięs oraz serów, świetnie komponują się ze słodkimi daniami. Zobacz, jak przygotować sok, dżem, kompot i konfiturę z porzeczek. 
W tym artykule znajdziesz:
  • Odmiany porzeczek i ich wartości odżywcze
  • Przepisy na przetwory z porzeczek: konfitura, kompot, dżem, sok.
  • Jak przechowywać przygotowane przetwory z porzeczek?

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Owoce

 Doktor Hanna Stolińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu

Odmiany porzeczek i ich wartości odżywcze

Porzeczki to owoce z rodziny agrestowatych. Zazwyczaj zbiera się je w połowie lipca. W Polsce uprawia się porzeczki czarne (Ribes nigrum) i czerwone (Ribes rubrum) i białe (Ribes niveum).

Czarna porzeczka tak jak wszystkie owoce jagodowe jest bogatym źródłem witaminy C i flawonoidów. W związku z tym pomaga zwalczać wolne rodniki, które są niekorzystne dla zdrowia. Czarne porzeczki zawierają cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcze i dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czarne jagody. Mają zastosowanie w produkcji suplementów diety i ziołolecznictwie. Ale ich owoce nadają się także idealnie na przetwory. Robi się z nich m.in. soki, dżemy, marmolady.

Czerwone porzeczki zawierają dużo witaminy B, szczególnie witaminy B5 (kwas pantotenowy) i witaminy B3 (niacyna), a także witaminę C i witaminę A (karoten). Witamina A jest tak, jak witamina C, bardzo silnym przeciwutleniaczem. Z czerwonych porzeczek robi się przede wszystkim konfiturę, która jest idealnym dodatkiem do serów i mięs – może być podawana zamiast żurawiny.

Białe porzeczki są słodsze od czarnych i czerwonych. One także są źródłem cennych dla zdrowia witamin: A, C, E i z grupy B. Z białych porzeczek robi się głównie soki.

Przepisy na przetwory z porzeczek

Konfitura z czerwonych porzeczek - przepis

Składniki:

  • 250 g cukru żelowego,
  • 500 g czerwonych porzeczek,
  • laska wanilii,
  • kawałek cynamonu,
  • pół łyżeczki czerwonego pieprzu.

Sposób wykonania:

  1. Porzeczki należy umyć, usunąć szypułki. Włożyć do dużego rondla, posypać cukrem żelowym i dobrze wymieszać.
  2. Dodaj korę cynamonu, ziarenka z laski wanilii i pieprz.
  3. Doprowadź wszystko do wrzenia przez cały czas mieszając, następnie gotuj przez 4 minuty (powinno bulgotać). Wyjmij cynamon.
  4. Od razu przelej konfiturę do czystych słoików, zamknij i na 5 minut postaw na pokrywce. Potem odwróć słoiki i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia.

Kompot z białych porzeczek - przepis

Składniki:

  • 250 białych porzeczek,
  • 4-5 łyżek cukru,
  • 500 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj owoce, oberwij szypułki. Włóż do słoika, zasyp cukrem i zalej wodą.
  2. Włóż słój do garnka z gorącą wodą (nie powinna sięgać zakrętki) i gotuj przez ok. 20 minut.
  3. Po pasteryzacji dokręć słoik i odwróć do góry dnem.

Dżem z czarnych porzeczek - przepis

Składniki:

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 500 g cukru żelującego

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki umyj i usuń szypułki. Zblenduj, dodaj cukier.
  2. W rondelku doprowadź do wrzenia miazgę owocową i gotuj przez około 5 minut, aż do powstania pęcherzyków powietrza.
  3. Napełnij słoiki, gdy dżem jest jeszcze gorący.
  4. Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw tak na 10 minut.

Sok z czerwonych lub czarnych porzeczek

Składniki:

  • 500 g porzeczek (czerwonych lub czarnych),
  • 250 ml wody,
  • 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki umyj, usuń szypułki i dobrze odsącz owoce.
  2. Zalej porzeczki wodą, doprowadzić do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  3. Następnie przecedź owoce przez gazę, by oddzielić sok.
  4. Dodaj do soku cukier i ponownie zagotuj.
  5. Przelej sok do sterylnych butelek i szczelnie zamknij. Przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Sok zachowuje trwałość przez co najmniej dwa miesiące.

Jak przechowywać przetwory przygotowane z porzeczek?

Przechowywanie domowych przetworów z porzeczek jest kluczowe dla zachowania ich smaku, świeżości i wartości odżywczych. Poniżej znajdują się ogólne zasady, które pomogą Ci w prawidłowym przechowywaniu tych przysmaków.

O tym trzeba pamiętać:

  1. Przetwory najlepiej przechowywać w szklanych słoikach z metalowymi wieczkami, które dobrze zamykają. Przed użyciem, słoiki i wieczka powinny być dokładnie umyte i wysterylizowane.
  2. Gotowe przetwory z porzeczek powinny być przechowywane w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Idealne miejsce to piwnica, spiżarnia lub ciemna szafa. Temperatura powinna wynosić od 10 do 15 stopni Celsjusza.
  3. Przechowuj słoiki w pozycji pionowej. Nie kładź ich na boku, ponieważ może to prowadzić do wycieku zawartości lub utraty szczelności.
  4. Regularnie sprawdzaj stan przetworów. Jeżeli zauważysz zmętnienie, pleśń, wyciek, nieprzyjemny zapach lub zmianę konsystencji - przetwór może być zepsuty i nie nadaje się do spożycia.
  5. Przetwory z porzeczek można przechowywać do roku, ale najlepiej spożyć je w ciągu kilku miesięcy, gdy ich smak jest najbardziej intensywny.
  6. Po otwarciu słoika, przetwory trzeba przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.

Pamiętaj, że najlepszym sposobem na zachowanie świeżości i smaku przetworów jest przygotowywanie ich w małych porcjach, które szybko znikną ze spiżarni.

Co jeszcze można przygotować z porzeczek? Poznaj nasze przepisy:

podziel się:

Pozostałe wiadomości