Sałatka z pomidorami i czarną porzeczką. Fenomenalny przepis na lato

Kobieta trzymająca w dłoniach pomidory w różnych rozmiarach
Co zrobić, by pomidory szybciej się zarumieniły?
Źródło: Mint Images/Getty Images
Sierpień to sezon pomidorowy. Świeże warzywa warto jeść, ponieważ zmniejszają ryzyko zawału serca, wzmacniają odporność i wspomagają trawienie. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował niezwykłą sałatkę z pomidorów i czarnej porzeczki. Sprawdź przepis na to danie. 

Sałatka z pomidorami i czarną porzeczką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kolorowe pomidory - 4 sztuki,
    • czarna porzeczka świeża,
      • rukiew wodna,
        • ser pleśniowy rolada - 400 g,
          • cytryna,
            • bułka tarta,
              • 2 jajka,
                • koper,
                  • olej rzepakowy.

                    Sposób przygotowania sałatki z pomidorami i czarną porzeczką

                    1. Ser kozi rozgniatamy widelcem i łączymy z czarnym pieprzem, skórka z cytryny i koprem.
                      1. Formujemy kulki i wstawiamy do zamrażarki na godzinę.
                        1. Pomidory kroimy w plastry i układamy dekoracyjnie na talerzu. 
                          1. Posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy olejem.
                            1. Kulki obtaczamy w jajku, bułce tartej wymieszanej z natką pietruszki i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
                              1. Usmażone osuszamy na ręczniku papierowym i układamy na pomidorach.
                                1. Wszystko posypujemy czarną porzeczką i rukwią. 

                                  Zobacz także:

                                  Źródło: Andrzej Polan

                                  Źródło zdjęcia głównego: Mint Images/Getty Images

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana