Sałatka z pomidorami i czarną porzeczką. Fenomenalny przepis na lato

Kobieta trzymająca w dłoniach pomidory w różnych rozmiarach
Co zrobić, by pomidory szybciej się zarumieniły?
Źródło: Mint Images/Getty Images
Sierpień to sezon pomidorowy. Świeże warzywa warto jeść, ponieważ zmniejszają ryzyko zawału serca, wzmacniają odporność i wspomagają trawienie. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował niezwykłą sałatkę z pomidorów i czarnej porzeczki. Sprawdź przepis na to danie. 

Sałatka z pomidorami i czarną porzeczką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kolorowe pomidory - 4 sztuki,
  • czarna porzeczka świeża,
  • rukiew wodna,
  • ser pleśniowy rolada - 400 g,
  • cytryna,
  • bułka tarta,
  • 2 jajka,
  • koper,
  • olej rzepakowy.

Sposób przygotowania sałatki z pomidorami i czarną porzeczką

  1. Ser kozi rozgniatamy widelcem i łączymy z czarnym pieprzem, skórka z cytryny i koprem.
  2. Formujemy kulki i wstawiamy do zamrażarki na godzinę.
  3. Pomidory kroimy w plastry i układamy dekoracyjnie na talerzu. 
  4. Posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy olejem.
  5. Kulki obtaczamy w jajku, bułce tartej wymieszanej z natką pietruszki i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
  6. Usmażone osuszamy na ręczniku papierowym i układamy na pomidorach.
  7. Wszystko posypujemy czarną porzeczką i rukwią. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości