Czarna porzeczka – właściwości odżywcze i prozdrowotne
Czarna porzeczka jest wyjątkowo bogatym źródłem witaminy C. Zawiera także witaminy z grupy B, błonnik, minerały oraz sporo flawonoidów, związków, które działają detoksykująco, przeciwstarzeniowo i obniżają poziom złego cholesterolu.
Preparaty na bazie tego owocu wspierają odporność, mają zastosowanie w zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych i w zapobieganiu chorobom układu krążenia oraz metabolicznych, m.in. cukrzycy typu 2. Z czarnych porzeczek można przygotować np. soki, dżemy czy kompoty.
Nalewka z czarnej porzeczki oprócz tego, że łagodzi ból gardła i przebieg przeziębienia, pomaga także na niestrawność.
Jak zrobić domową nalewkę z czarnej porzeczki?
Wybierając owoce na nalewkę należy zwrócić uwagę na to, były dojrzałe. Nie powinny być popękane czy nadpsute.
Składniki na ok. 1,5 litra nalewki:
- 1 kg czarnej porzeczki
- 1,5 l alkoholu 70%
- 50 dkg cukru
- 2-3 liście trawy żubrówki
- 2 łyżki suszonych owoców jałowca
- 5 liści czarnej porzeczki
Przygotowanie:
- Przebierz owoce czarnej porzeczki, aby pozbyć się uszkodzonych, usuń szypułki. Owoce umyj w chłodnej wodzie i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Włóż je do dużego słoja. Dodaj liście porzeczki i połącz wszystko z alkoholem. Odstaw na miesiąc w chłodne i ciemne miejsce. Od czasu do czasu, ostrożnie potrząsaj słojem, by składniki dobrze się wymieszały.
- Po miesiącu odcedź owoce przez sito oddzielić owoce, a zalewę przelej do innego naczynia. Przesyp owoce cukrem, wymieszaj i odstaw na 5-7 dni w chłodne miejsce. W tym czasie kilka razy je przemieszaj.
- Wyjmij z porzeczek liście i jałowiec i zalej owoce alkoholem z pierwszego etapu. Sprawdź, czy odpowiada ci słodycz nalewki i ewentualnie dodaj trochę cukru. Całość dokładnie wymieszaj i znów odstaw na kilka dni.
- Kolejny krok to odfiltrowanie miąższu, np. przez gazę i przelanie nalewki do butelek. Aby trunek nabrał odpowiedniego smaku i aromatu, umieść go w chłodnym miejscu na co najmniej kilka miesięcy.
Zobacz wideo: Czarna porzeczka - witaminowa bomba
Zobacz także:
Czekolada - dlaczego tak trudno ją odstawić? Ekspertki tłumaczą, czy można się od niej uzależnić
Lody bez glutenu. Skład, domowe sposoby przygotowania
Prowiant na drogę. Pomysły na zdrowe przekąski
Autor: Magdalena Zamkutowicz
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF