Nalewka z wiśni - jak ją przygotować?

nalewka z wiśni
alicjane/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Nalewka z wiśni to jeden z najsmaczniejszych trunków. Do tego w rozsądnych ilościach może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jej nieskomplikowany skład sprawia, że z powodzeniem można ją przygotować samemu w domu. Od czego zacząć?

Nalewka z wiśni i wiśniówka - czy to to samo?

Mimo że obie nazwy stosuje się zamiennie, tak naprawdę nalewka z wiśni i wiśniówka to dwa inne alkohole. Pierwszy z nich to raczej wyciąg z owoców z domieszką alkoholu. Wiśniówka to rodzaj likieru. Jest dużo mocniejszym alkoholem (nawet do 45 proc.). Ma też bardziej intensywny owocowy smak. Czasem dodaje się do niej także zioła oraz przyprawy korzenne.

Nalewka z wiśni - czy jest zdrowa?

Nalewka z wiśni to znacznie więcej niż tylko trunek, który może nam umilić spotkanie towarzyskie. Stosowana w rozsądnych ilościach i z umiarem może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. W jaki sposób? Wiśnie są doskonałym źródłem potasu (100 g tych owców to 222 mg pierwiastka). Związek ten ma korzystny wpływ na pracę układu krążenia. Wzmacnia serce, a także pomaga ustabilizować cienienie krwi (przyspiesza usuwanie sodu, który je podnosi). Owoce zawierają też sporo magnezu (11 mg w 100 g). Pierwiastek wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, a także zapobiega powstawaniu obrzęków. Na trunek od czasu do czasu mogą sobie pozwolić osoby, które chorują na anemię. Wiśnie zawierają bowiem sporo żelaza, którego osobom z tych schorzeniem brakuje.

Na tym jednak nie koniec. Niewielka ilość nalewki z wiśni poprawa pracę układu pokarmowego, tym samym polecana jest osobom, u których metabolizm nie działa najlepiej. Przyspiesza także oczyszczanie organizmu. Warto pamiętać, że wiśnie zawierają też antocyjany. To silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za szybsze starzenie się organizmu i powstawanie zmian nowotworowych.

Nalewka z wiśni - przepis

Klasyczna nalewka z wiśni

  • 1 – 1,5 kg dojrzałych wiśni;
    • 500 ml spirytusu 95 proc.;
      • 200 ml przegotowanej wody;
        • 0,5 kg cukru.

          Jak przygotować nalewkę z wiśni:

          Wiśnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Spirytus łączymy z wodą. Owoce przekładamy do słoika i zalewamy mieszanką wody i alkoholu. Następnie odstawiamy naczynie w ciemne i ciepłe miejsce na ok. 6 tygodni (co parę dni należy poruszyć słojem).

          Po tym czasie płyn ze słoja przelewamy do butelek, a owoce, które zostały w słoiku, zasypujemy cukrem. Kiedy cukier się rozpuści i powstanie syrop należy go przelać do nalewki i odstawić na miesiąc.

          Następnie ponownie zlewamy trunek tak, aby wytrącony osad pozostał na dnie butelki. Nalewka będzie nadawała się do picia już po kilku tygodniach, jednak najsmaczniejsze są te, które leżakują ok. roku.

          Przepis na leczniczą nalewkę z owoców i liści wiśni

          Do dużego garnka wlewamy litr wody, dodajemy kilogram cukru oraz jedno opakowanie cukru waniliowego. Naczynie stawiamy na kuchence. Kiedy cukier się rozpuści, a woda się zagotuje dodajemy kilogram umytych i wydrylowanych wiśni oraz ok. 10 gramów dokładnie umytych liści wiśni. Całość gotujemy przez pół godziny na małym ogniu.

          Następnie przecedzamy płyn i czekamy, aż wystygnie. Do ostudzonego napoju wlewamy ok. 0,5 litra spirytusu. Dokładnie mieszamy i zlewamy nalewkę do butelek, odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na ok. pół roku.

          Nalewka wiśniowa z miodem

          Dojrzałe wiśnie (ok. 2 kg) drylujemy. Owoce i zebrany podczas ich oczyszczania sok umieszczamy w gąsiorze, zalewamy ok. 2,5 l czystej wódki i szczelnie zamykamy.

          Następnie do dużego słoika wlewamy ok. 1,5 l wody, 1/4 l spirytusu, 1/4 l miodu (gryczanego lub rzepakowego). Dodajemy 1,5 kg cukru i 5 g suszonych liści szałwii. Zamykamy i delikatnie mieszamy. Słoik i gąsior odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce.

          Gdy miód całkowicie się rozpuści, zawartość słoika przelewamy do gąsiora i dokładnie mieszamy. Następnie nalewkę przecedzamy, zlewamy do butelek i odstawiamy na ok. pół rok ciemne i chłodne miejsce, aby dojrzała.

          Zobacz wideo: Letnie owoce w kuchni

          Dzień Dobry TVN

          Zobacz także:

          Przetwory z truskawek. Co można przygotować z tych pysznych owoców?

          Ratafia - sezonowa nalewka z owoców. Jak zrobić ratafię?

          Mrożenie owoców. Jak robić to prawidłowo?

          Autor: Katarzyna Oleksik

          Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
          Materiał promocyjny

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana