Kompot z porzeczek na zimę. Jak go przygotować?

czarna porzeczka
Irina Dobrolyubova/Getty Images
Źródło: Moment RF
Porzeczki dostępne są w trzech odmianach - czerwonej, białej i czarnej. Mimo że wszystkie są bardzo smaczne, to najwięcej witamin i substancji odżywczych mają te czarne. Jak je zatrzymać? Jak przygotować z nich kompot, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok?

Porzeczki- dlaczego warto jej jeść?

Czarne porzeczki mają najwięcej substancji odżywczych ze wszystkich odmian tego owocu. Stanowią doskonałe źródło witaminy C. W 100 gramach mieści się jej aż 183 mg, co stanowi ponad 240 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Zawierają sporo witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego, a także poprawiają wygląd włosów, skóry oraz paznokci.

Warto po nie sięgnąć również ze względu na potas, żelazo, magnez, czy jod. Tego ostatniego potrzebuje przede wszystkim tarczyca. Badania pokazują, że zawarte w czarnej porzeczce fitoncydy hamują rozwój bakterii, grzybów i wirusów. Dodatkowo łagodzą ból gardła, a także wspomagają pracę układu pokarmowego.

Niewątpliwą zaletą czarnych porzeczek jest ich niska kaloryczność. 100 gramów tych owoców to zaledwie 51 kalorii.

Kompot z czarnych porzeczek - przepis

  • 1 kg czarnych porzeczek;
  • 2 l wody;
  • 0,5 kg cukru.

Dokładnie umyte i oczyszczone owoce wkładamy do dużego naczynia, zasypujemy cukrem (ok. 25 dag) i odstawiamy na pół godziny, aż porzeczka puści sok. Następnie do garnka wlewamy wodę i gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy do niej owoce i resztę cukru. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie kompot przelewamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy przez 10 minut.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Tarty z porzeczkami

Dzień Dobry TVN

Autor: Katarzyna Oleksik

podziel się:

Pozostałe wiadomości