Porzeczki- dlaczego warto jej jeść?
Czarne porzeczki mają najwięcej substancji odżywczych ze wszystkich odmian tego owocu. Stanowią doskonałe źródło witaminy C. W 100 gramach mieści się jej aż 183 mg, co stanowi ponad 240 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Zawierają sporo witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego, a także poprawiają wygląd włosów, skóry oraz paznokci.
Warto po nie sięgnąć również ze względu na potas, żelazo, magnez, czy jod. Tego ostatniego potrzebuje przede wszystkim tarczyca. Badania pokazują, że zawarte w czarnej porzeczce fitoncydy hamują rozwój bakterii, grzybów i wirusów. Dodatkowo łagodzą ból gardła, a także wspomagają pracę układu pokarmowego.
Niewątpliwą zaletą czarnych porzeczek jest ich niska kaloryczność. 100 gramów tych owoców to zaledwie 51 kalorii.
Kompot z czarnych porzeczek - przepis
- 1 kg czarnych porzeczek;
- 2 l wody;
- 0,5 kg cukru.
Dokładnie umyte i oczyszczone owoce wkładamy do dużego naczynia, zasypujemy cukrem (ok. 25 dag) i odstawiamy na pół godziny, aż porzeczka puści sok. Następnie do garnka wlewamy wodę i gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy do niej owoce i resztę cukru. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie kompot przelewamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy przez 10 minut.
Zobacz także:
Zobacz wideo: Tarty z porzeczkami
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF