Odmiany porzeczek i ich wartości odżywcze
Porzeczki to owoce z rodziny agrestowatych. Zazwyczaj zbiera się je w połowie lipca. W Polsce uprawia się porzeczki czarne (Ribes nigrum) i czerwone (Ribes rubrum) i białe (Ribes niveum).
Owoce
Czarna porzeczka tak jak wszystkie owoce jagodowe jest bogatym źródłem witaminy C i flawonoidów. W związku z tym pomaga zwalczać wolne rodniki, które są niekorzystne dla zdrowia. Czarne porzeczki zawierają cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcze i dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czarne jagody. Mają zastosowanie w produkcji suplementów diety i ziołolecznictwie. Ale ich owoce nadają się także idealnie na przetwory. Robi się z nich m.in. soki, dżemy, marmolady.
Czerwone porzeczki zawierają dużo witaminy B, szczególnie witaminy B5 (kwas pantotenowy) i witaminy B3 (niacyna), a także witaminę C i witaminę A (karoten). Witamina A jest tak, jak witamina C, bardzo silnym przeciwutleniaczem. Z czerwonych porzeczek robi się przede wszystkim konfiturę, która jest idealnym dodatkiem do serów i mięs – może być podawana zamiast żurawiny.
Białe porzeczki są słodsze od czarnych i czerwonych. One także są źródłem cennych dla zdrowia witamin: A, C, E i z grupy B. Z białych porzeczek robi się głównie soki.
Przetwory z porzeczek – przepisy
Konfitura z czerwonych porzeczek
Składniki na konfiturę z czerwonych porzeczek:
- 250 g cukru żelowego
- 500 g czerwonych porzeczek
- laska wanilii
- kawałek cynamonu
- pół łyżeczki czerwonego pieprzu
Przygotowanie konfitury z czerwonych porzeczek:
- Porzeczki należy umyć, usunąć szypułki. Włożyć do dużego rondla, posypać cukrem żelowym i dobrze wymieszać.
- Dodaj korę cynamonu, ziarenka z laski wanilii i pieprz.
- Doprowadź wszystko do wrzenia przez cały czas mieszając, następnie gotuj przez 4 minuty (powinno bulgotać). Wyjmij cynamon.
- Od razu przelej konfiturę do czystych słoików, zamknij i na 5 minut postaw na pokrywce. Potem odwróć słoiki i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia.
Kompot z białych porzeczek
Składniki na kompot z białych porzeczek:
- 250 białych porzeczek
- 4-5 łyżek cukru
- 500 ml wody
Przygotowanie kompotu z białych porzeczek:
- Umyj owoce, oberwij szypułki. Włóż do słoika, zasyp cukrem i zalej wodą.
- Włóż słój do garnka z gorącą wodą (nie powinna sięgać zakrętki) i gotuj przez ok. 20 minut.
- Po pasteryzacji dokręć słoik i odwróć do góry dnem.
Dżem z czarnych porzeczek
Składniki na dżem z czarnych porzeczek:
- 1 kg czarnych porzeczek
- 500 g cukru żelującego
Przygotowanie dżemu z czarnych porzeczek:
- Porzeczki umyj i usuń szypułki. Zblenduj, dodaj cukier.
- W rondelku doprowadź do wrzenia miazgę owocową i gotuj przez około 5 minut, aż do powstania pęcherzyków powietrza.
- Napełnij słoiki, gdy dżem jest jeszcze gorący.
- Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw tak na 10 minut.
Sok z czerwonych lub czarnych porzeczek
Składniki na sok z porzeczek:
- 500 g porzeczek (czerwonych lub czarnych)
- 250 ml wody
- 200 g cukru
Przygotowanie soku z porzeczek:
- Porzeczki umyj, usuń szypułki i dobrze odsącz owoce.
- Zalej porzeczki wodą, doprowadzić do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
- Następnie przecedź owoce przez gazę, by oddzielić sok.
- Dodaj do soku cukier i ponownie zagotuj.
- Przelej sok do sterylnych butelek i szczelnie zamknij. Przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Sok zachowuje trwałość przez co najmniej dwa miesiące.
Zobacz także:
- Zdrowy napar z liści czarnej porzeczki. Dlaczego warto po niego sięgać?
- Czarna porzeczka - uprawa i właściwości
- Porzeczka alpejska – tajniki uprawy i pielęgnacji gatunku
Autor: Magdalena Zamkutowicz
Źródło zdjęcia głównego: Sveta/Getty Images