Z czarną porzeczką: kotlet, tort i sałatka

Czarna porzeczka to nasza rodzima bomba witaminowa. Niestety w naszych ogrodach jej krzaki coraz częściej zastępuje borówka amerykańska. Wróćmy do porzeczki! W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan i Agnieszka Cegielska pokazali przepisy z porzeczką. Zobacz, jak zrobić schabowego z kostką, tort i sałatkę. Smacznego!

Schabowy z kostką, czarna porzeczka, kapusta smażona, jabłko

Składniki:

4 kotlety schabowe z kością

Olej do smażenia

Pieprz, sól

Tymianek świeży, rozmaryn świeży

150 g czarnej porzeczki

¼ główki kapusty

2 jabłka zielone

Masło klarowane do smażenia

10 młodych małych ziemniaków

Koperek

3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Kotlety sprawiamy solą i pieprzem.

Do rondla wstawiamy mięso, zalewamy olejem, dodajemy tymianek i gotujemy mięso około godziny.

Na miodzie karmelizujemy porzeczkę, dodajemy rozmaryn, doprawiamy pieprzem.

Ziemniaki obsmażamy na patelni, podlewamy wodą i wstawiamy do piekarnika.

Kapustę szatkujemy, przesmażamy na patelni, dodajemy jabłka i koperek.

Tort czarna porzeczka

Spód

Składniki:

350 g mąka

450 g cukier

10 jajek

Syrop z kwiatów czarnego bzu

100 ml czysty alkohol

250 ml wody mineralnej

Przygotowanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno pod koniec dodajemy cukier nie przerywając ubijania, następnie żółtka.

Do puszystej masy dodajemy stopniowo mąkę, mieszamy i ciasto wykładamy na tortownicę, pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni około 40 minut.

Masa serowa

Składniki:

1 l śmietanki 36%

1 kg mascarpone

500 g czarnej porzeczki

1 cytryna

200 g cukier puder

Syrop z kwiatów bzu

2 łyżki miód

Przygotowanie:

Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając połowę cukru, syrop z kwiatów bzu, skórkę z cytryny.

Porzeczki karmelizujemy na miodzie, miksujemy i przecieramy przez sitko.

Ubitą śmietankę łączymy z mascarpone, masę dzielimy na 4 części.

Do każdej dodajemy przetartą porzeczkę ale tak żeby uzyskać różne odcienie.

Upieczony biszkopt kroimy na cztery części, każdą nasączamy ponczem z syropu, wody i alkoholu.

Na każdą nakładamy inny odcień kremu.

Boki smarujemy pozostałym kremem.

Całość dekorujemy porzeczką, kwiatami, listkami porzeczki.

Sałatka na lato z czarną porzeczką

Składniki:

Szpinak

Burak

Kozi ser

Malina

Czarna porzeczka (latem świeża zimą mrożona)

Gruszka dojrzała

Orzechy laskowe

Czerwony pieprz

Sól himalajska

Pieprz

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i układamy na dnie talerza, burak gotujemy i kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną gruszkę, kozi ser, świeże maliny, orzechy laskowe, czarną porzeczkę, pieprz czerwony.

Doprawiamy solą i pieprzem czarnym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości