Jak zrobić wino z porzeczek krok po kroku? Przepisy na wino z czarnej i czerwonej porzeczki

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czas na winobranie
Czas na winobranie
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Grzybowa uczta
Grzybowa uczta
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Z porzeczek nie otrzyma się słodkiego wina, owoce te stanowią jednak bardzo dobry materiał do pozyskania win deserowych, które mają dłuższy okres leżakowania (około dwóch, trzech lat). W czasie leżakowania wino z porzeczek klaruje się, gubi typowy dla siebie posmak i nieco bardziej przypomina deserowe wino gronowe. Warto dodać, że wino z porzeczek nie musi być winem jednoowocowym – może stanowić świetny składnik innych win owocowych.

Produkcja wina z porzeczek nie jest tak łatwa, jak w przypadku win gronowych. Wymaga przede wszystkim dodatku większej ilości cukru i wody. Niemniej jednak wino z porzeczek potrafi być bardzo smaczne i sprawdzi się jako dodatek do wielu deserów. Jak zrobić wino z porzeczek? Oto przepisy krok po kroku.

Jak zrobić wino z porzeczki czarnej? Przepis

Czarne porzeczki posiadają bardzo wiele cennych właściwości odżywczych. 100 g tych owoców ponad dwukrotnie zaspokaja dziennie zapotrzebowanie na witaminę C. Czarna porzeczka zawiera ponadto więcej barwnika niż porzeczka biała lub czerwona. Z uwagi na dość charakterystyczny smak wino z porzeczek nie jest lubiane przez wszystkich. Owoce te najlepiej sprawdzą się jako składnik aromatycznych win deserowych. Z czasem intensywny posmak wina z czarnej porzeczki łagodnieje, a po upływie dwóch, trzech lat leżakowania nabiera bukietu typowego dla win gronowych. Wino z czarnej porzeczki jest bardzo dobrym materiałem kiperskim – niewielka ilość wina porzeczkowego może wzbogacić smak innych win owocowych. Poniżej przepis prezentujący, jak zrobić dobre wino z czarnych porzeczek.

Składniki (na balon mający 25 litrów):

  • 10 kg czarnych porzeczek,
    • 3,5 kg cukru,
      • 8 l wody,
        • drożdże winiarskie.

          Przygotowanie:

          Na kilka dni przed przygotowywaniem wina z porzeczek zrób „matkę” drożdżową: wlej do naczynia 200 ml ciepłej wody, dodaj do niej opakowanie drożdży winiarskich. Zostaw zaczyn na cztery dni w temperaturze pokojowej. Umyj i przebierz dokładnie porzeczki. Delikatnie je rozgnieć za pomocą widelca lub tłuczka. Zalej porzeczki gorącą wodą. Woda musi dokładnie przykryć owoce. Po upływie kilku godzin wyciśnij moszcz. Użyj do tego sokowirówki, prasy do owoców lub maszynki do mielenia. Powstałą miazgę owocową zalej ponownie ciepłą wodą. Po upływie kilku godzin wyciśnij moszcz raz jeszcze. Do moszczu dodaj cukier oraz zaczyn drożdżowy. Odstaw mieszankę na dwadzieścia dni. Co jakiś czas staraj się potrząsnąć baniakiem. Po upływie trzech miesięcy przecedź wino i przelej je do czystych butelek. Zakorkuj butelki i odstaw wino do leżakowania na minimum pół roku.

          Jak zrobić wino półwytrawne z czarnej porzeczki?

          Tym razem przepis na wino z porzeczki w nieco zmodyfikowanej wersji. Jak więc zrobić wino półwytrawne z czarnej porzeczki?

          Składniki (na balon mający 20 litrów):

          • 6 kg czarnej porzeczki,
            • 5 l wody,
              • 1 kg rodzynek,
                • 3 kg cukru.

                  Przygotowanie:

                  Umyj dobrze porzeczki, przebierz je i oczyść z szypułek. Rozgnieć owoce za pomocą widelca lub tłuczka do mięsa. Przełóż porzeczki do większego naczynia. Do owocowej mieszanki dodaj kilogram rodzynek. Następnie dodaj cukier. Dolej do wymienionych składników wodę. Zostaw płyn do fermentacji na sześć dni. Po upływie wyznaczonego czasu przecedź wino z czarnej porzeczki. Przelej trunek do czystych butelek. Pozostaw wino na minimum trzy miesiące do leżakowania.

                  Jak zrobić wino z porzeczek czerwonych?

                  Tym razem propozycja pokazująca, jak zrobić domowe wino z czerwonej porzeczki. Z czerwonej porzeczki można sporządzić wina zarówno słabe lub mocne, jak i słodkie czy wytrawne. Czerwone porzeczki to wdzięczna baza do produkcji wina, gdyż bardzo szybko fermentują, a samoczynne klarowanie nie stanowi większego problemu.

                  Składniki (na baniak mający 20 litrów):

                  • 7 kg czerwonych porzeczek,
                    • 5 l wody,
                      • 4 kg cukru,
                        • drożdże winiarskie,
                          • pożywka dla drożdży winiarskich.

                            Przygotowanie:

                            Na początek umyj dokładnie porzeczki, przebierz je, usuń szypułki. Wyciśnij sok z czerwonych porzeczek. Możesz użyć do tego np. sokowirówki lub prasy do owoców. Sporządź drożdże zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Zagotuj wodę i dodaj do niej cukier. Odstaw mieszankę do ostygnięcia. Dodaj do wody z cukrem wyciśnięty wcześniej sok porzeczkowy. Dodaj do pozostałych składników przygotowane drożdże oraz pożywkę. Przelej mieszaninę do baniaka i odstaw naczynie w ciemne miejsce na dwadzieścia dni. Po upływie wskazanego czasu przelej wino do umytych butelek. Odstaw wino do leżakowania na minimum trzy miesiące.

                            Zobacz także:

                            Autor: Adrian Adamczyk

                            Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana