Domowa musztarda - jak ją przygotować? Sprawdź przepis i ciekawostki na jej temat

Domowa musztarda - jak ją przygotować? Już nigdy Ci jej nie zabraknie
Wegańsko na grilla
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Musztarda to kulinarny dodatek, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie części potraw. Po ten przysmak sięgano już w Starożytnym Rzymie. Z okazji Światowego Dnia Musztardy przedstawiamy przepis na domową jej wersję i kilka ciekawostek, których mogliście nie znać. 

Światowy Dzień Musztardy, sosu znanego i uwielbianego na całym świecie, obchodzony jest w pierwszą sobotę sierpnia. W 2023 roku jest to 5 dzień tego miesiąca. Jak zrobić musztardę i co warto o niej wiedzieć?

Jak się robi musztardę?

Musztarda to sos, którego głównym składnikiem są nasiona gorczycy białej, czarnej bądź sarepskiej. Powstaje w wyniku łączenia zmielonych nasion z octem, cukrem i solą. Używana jest do poprawiania smaku wiele potraw, szczególnie mięsnych. To jeden z najpopularniejszych dodatków do hot-dogów.

Rodzaje musztardy:

  • stołowa - łagodna lub lekko pikantna,
  • sarepska - wytwarzana z gorczycy sarepskiej, które uprawiana jest przede wszystkim w Rosji, jest lekko ostra,
  • kremska - słodkawa i delikatna w smaku, bardzo drobno mielona,
  • dijon - bardzo ostra, wykonywana z białym winem lub moszczm winnym,
  • francuska - powstaje z całych nasion gorczycy, bez mielenia, dodawane jest do niej wino,
  • rosyjska - bardzo ostra, robiona ze zwykłej i czarnej, bardzo ostrej gorczycy,
  • bawarska - słodka, w procesie powstawania dodawany jest cukier, miód bądź mus jabłkowy.

Musztarda po obiedzie, czyli ciekawostki na jej temat

Musztarda w Starożytnym Rzymie uważana była za produkt leczniczy. Miała redukować bóle reumatyczne, pobudzać trawienie tłuszczu, obniżać ciśnienie krwi i działać antybakteryjnie. Pierwsza musztarda powstała dzięki Pliniuszowi Starszemu, który zmieszał sproszkowane nasiona gorczycy z octem. W IV wieku naszej ery Paladius dodał do tej receptury miód i olej. 

W średniowieczu powstał zawód poświęcony osobom wytwarzającym musztardy - musztardnik. Zawód ten zyskał swój status dzięki decyzji papieża Jana XXII, który swojego bratanka obsadził jako papieskiego musztardnika. Od tamtego momentu szanujące się, ważne postaci dbały o to, aby na dworze znajdował się taki musztardnik. Niedługo później profesja doczekała się nie tylko legalizacji, ale również własnego cechu, którego patronem jest św. Wincenty.

Lody o smaku musztardy? To nie żart, ponieważ papież Klemens VII tak rozkochał się w tym sosie, że dodawał go do wszystkiego, również do lodów. A jak to jest z tą musztardą po obiedzie? Kiedy przysmak trafił do Polski, nie wiedziano do końca, jak się z nim obchodzić. Uważano wtedy, że jest to forma deseru, w związku z czym jadano go po obiedzie. Według jednej z historii, oburzony i zdziwiony polskim zwyczajem Napoleon miał krzyknąć "ależ to jest musztarda po obiedzie!" i stąd miałby pochodzić ten słynny frazeologizm.

Domowa musztarda - przepis krok po kroku

Składniki:

  • gorczyca - 200 g,
  • ocet winny lub jabłkowy - 200 ml,
  • białe wino - 50 ml,
  • miód - 50 ml,
  • pieprz - 5 g,
  • sól - 10 g.

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna gorczycy zmielić według uznania. Mogą być one drobno lub grubo mielone. Jeżeli są zbyt twarde do zmielenia można je namoczyć przez kilka godzin w wodzie, a następnie osuszyć i zmielić.
  2. Ocet zagotować z winem, miodem oraz solą i pieprzem.
  3. Zmielone ziarna gorczycy przełożyć do miski lub garnka, a następnie zalać gorącą mieszanką octu, wina i przypraw.
  4. Całość dokładnie wymieszać i zostawić do napęcznienia i wchłonięcia.
  5. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć odrobiną wody.
  6. Domową musztardę przełożyć do słoiczków i trzymać w ciemnym i suchym pomieszczeniu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości