Jak zrobić wino z malin? Najlepsze przepisy na wino malinowe z dodatkiem drożdży i bez zaczynu drożdżowego

Jak zrobić wino z malin?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czas na winobranie
Czas na winobranie
Winogrona w kuchni
Winogrona w kuchni
Winogronowe szaleństwo na talerzu
Winogronowe szaleństwo na talerzu
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Największa winnica w Polsce
Największa winnica w Polsce
W rodzinnym… gronie
W rodzinnym… gronie
Wino z malin nie jest tak często przyrządzane jak inne wina owocowe. Jest to spowodowane tym, że maliny to dość drogie owoce i mało wydajne. Do przygotowania 10 litrów wina z malin potrzeba aż 7 kilogramów owoców. Niemniej jednak z malin z powodzeniem można sporządzić mocny, intensywny w smaku trunek. Jak więc zrobić wino z malin?

Z malin, głównie leśnych, robi się rewelacyjne wina deserowe (o zawartości alkoholu ponad 15%). Należy dodać, że fermentacja moszczu malinowego przebiega bardzo szybko, dlatego można z niego uzyskać nawet bardzo mocne trunki. Wino z malin dobrze sprawdzi się jako dodatek do wędlin czy serów. Można je również wykorzystać do gotowania, duszenia, jako składnik deserów, lodów lub sosów. Wino z malin to także świetny materiał kiperski – nada się idealnie do komponowania z innymi winami owocowymi. Wino malinowe niekiedy przygotowuje się z soku z malin, który jest chętnie wykorzystywany w gospodarstwie domowym. Jednak to dość rzadka praktyka – najczęściej używa się surowych owoców. Oto kilka przepisów prezentujących, jak zrobić wino z malin.

Jak zrobić wino z malin krok po kroku? Podstawowy przepis

Na początek podstawowy przepis na wino malinowe z wykorzystaniem zaczynu drożdżowego. Poniżej wskazówki, jak zrobić wino z malin domowym sposobem.

Składniki (na baniak o pojemności 20 litrów):

  • 7 kg malin,
  • 3,5 l wody,
  • 2,5 kg cukru,
  • opakowanie drożdży winiarskich,
  • opakowanie pożywki dla drożdży winiarskich.

Przygotowanie:

  • Najpierw przebierz maliny, usuń szypułki i odrzuć nadpsute owoce. Rozgnieć owoce za pomocą widelca lub tłuczka do mięsa.
  • Dodaj do tego zaczyn drożdżowy oraz pożywkę dla drożdży. Pozostaw mieszankę do fermentacji na 24 godziny.
  • Odciśnij miazgę za pomocą prasy do owoców lub sokowirówki. Moszcz przelej do balonu.
  • Pozostałe wytłoczyny zalej 2 litrami wody i odstaw do fermentacji na kolejny dzień. Po tym czasie ponownie odciśnij miazgę. W uzyskanym w ten sposób moszczu rozpuść na wolnym ogniu 1 kg cukru. Po ostygnięciu przelej mieszaninę do balonu.
  • Zatkaj balon korkiem z rurką fermentacyjną i zostaw na tydzień. Po upływie tego czasu dodaj resztę cukru z przepisu oraz pozostałą część wody.
  • Odcedź wino po upływie 6 tygodni. Powtórz odcedzanie po 2–3 miesiącach.
  • Wyklarowane wino pozostaw do leżakowania przynajmniej na rok.

Jak zrobić wino z malin bez drożdży? Receptura krok po kroku

Tym razem przepis przedstawiający, jak zrobić dobre wino z malin bez użycia drożdży.

Składniki (na balon o pojemności 20 litrów):

  • 7 kg malin,
  • 10 l wody,
  • 100 g rodzynek,
  • 5,2 kg cukru.

Przygotowanie:

  • Przebierz dokładnie maliny, usuń szypułki oraz nadgniłe owoce. Zmiażdż owoce za pomocą prasy do owoców, sokowirówki lub maszynki do mięsa.
  • Rozpuść 4,5 kg cukru w ciepłej wodzie.
  • Gotowe maliny wraz z rodzynkami przełóż do balonu, zalej ciepłą wodą z cukrem. Zamknij balon przy użyciu korka z rurką fermentacyjną. Odstaw mieszankę do fermentacji na 24 godziny.
  • Po upływie tego czasu przecedź wino przez sitko, gęstą część odrzuć, a płyn ponownie wlej do balonu. Dodaj do tego 2 litry wody oraz resztę cukru z przepisu. Pozostaw wino do ponownej fermentacji na 6 tygodni.
  • Po tym czasie przelej wino do czystych butelek.

Jak zrobić wino z malin i winogron? Przepis krok po kroku

Maliny z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania trunku składającego się z kilku rodzajów owoców. Można je połączyć z jeżynami, jabłkami, aronią. Poniżej przepis prezentujący, jak zrobić wino z malin i winogron.

Składniki (na balon o pojemności 15 litrów):

  • 2 kg malin,
  • 1 kg jasnych winogron,
  • 2 kg cukru,
  • 8 l wody.

Przygotowanie:

  • Oczyść owoce: z malin usuń szypułki, winogrona oberwij z gałązek, usuń nadpsute egzemplarze.
  • Owoce zmiażdż za pomocą prasy do owoców, sokowirówki lub maszynki do mielenia mięsa. Uzyskaną pulpę owocową umieść w balonie.
  • Rozpuść cukier w litrze ciepłej wody i wlej do balonu razem z pozostałą wodą.
  • Balon zatkaj za pomocą korka z rurką fermentacyjną i odstaw do fermentacji na 6–8 tygodni.
  • Po tym czasie przecedź wino, odrzucając gęstą część. Jeśli wino wymaga dosłodzenia, dodaj cukier rozpuszczony w wodzie. Ponownie wlej je do balonu i pozostaw do klarowania.
  • Po upływie miesiąca powtórz filtrowanie i znowu zostaw trunek do leżakowania i klarowania.
  • Po upływie około roku wino powinno być gotowe.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości