Z malin, głównie leśnych, robi się rewelacyjne wina deserowe (o zawartości alkoholu ponad 15%). Należy dodać, że fermentacja moszczu malinowego przebiega bardzo szybko, dlatego można z niego uzyskać nawet bardzo mocne trunki. Wino z malin dobrze sprawdzi się jako dodatek do wędlin czy serów. Można je również wykorzystać do gotowania, duszenia, jako składnik deserów, lodów lub sosów. Wino z malin to także świetny materiał kiperski – nada się idealnie do komponowania z innymi winami owocowymi. Wino malinowe niekiedy przygotowuje się z soku z malin, który jest chętnie wykorzystywany w gospodarstwie domowym. Jednak to dość rzadka praktyka – najczęściej używa się surowych owoców. Oto kilka przepisów prezentujących, jak zrobić wino z malin.
Jak zrobić wino z malin krok po kroku? Podstawowy przepis
Na początek podstawowy przepis na wino malinowe z wykorzystaniem zaczynu drożdżowego. Poniżej wskazówki, jak zrobić wino z malin domowym sposobem.
Składniki (na baniak o pojemności 20 litrów):
- 7 kg malin,
- 3,5 l wody,
- 2,5 kg cukru,
- opakowanie drożdży winiarskich,
- opakowanie pożywki dla drożdży winiarskich.
Przygotowanie:
- Najpierw przebierz maliny, usuń szypułki i odrzuć nadpsute owoce. Rozgnieć owoce za pomocą widelca lub tłuczka do mięsa.
- Dodaj do tego zaczyn drożdżowy oraz pożywkę dla drożdży. Pozostaw mieszankę do fermentacji na 24 godziny.
- Odciśnij miazgę za pomocą prasy do owoców lub sokowirówki. Moszcz przelej do balonu.
- Pozostałe wytłoczyny zalej 2 litrami wody i odstaw do fermentacji na kolejny dzień. Po tym czasie ponownie odciśnij miazgę. W uzyskanym w ten sposób moszczu rozpuść na wolnym ogniu 1 kg cukru. Po ostygnięciu przelej mieszaninę do balonu.
- Zatkaj balon korkiem z rurką fermentacyjną i zostaw na tydzień. Po upływie tego czasu dodaj resztę cukru z przepisu oraz pozostałą część wody.
- Odcedź wino po upływie 6 tygodni. Powtórz odcedzanie po 2–3 miesiącach.
- Wyklarowane wino pozostaw do leżakowania przynajmniej na rok.
Jak zrobić wino z malin bez drożdży? Receptura krok po kroku
Tym razem przepis przedstawiający, jak zrobić dobre wino z malin bez użycia drożdży.
Składniki (na balon o pojemności 20 litrów):
- 7 kg malin,
- 10 l wody,
- 100 g rodzynek,
- 5,2 kg cukru.
Przygotowanie:
- Przebierz dokładnie maliny, usuń szypułki oraz nadgniłe owoce. Zmiażdż owoce za pomocą prasy do owoców, sokowirówki lub maszynki do mięsa.
- Rozpuść 4,5 kg cukru w ciepłej wodzie.
- Gotowe maliny wraz z rodzynkami przełóż do balonu, zalej ciepłą wodą z cukrem. Zamknij balon przy użyciu korka z rurką fermentacyjną. Odstaw mieszankę do fermentacji na 24 godziny.
- Po upływie tego czasu przecedź wino przez sitko, gęstą część odrzuć, a płyn ponownie wlej do balonu. Dodaj do tego 2 litry wody oraz resztę cukru z przepisu. Pozostaw wino do ponownej fermentacji na 6 tygodni.
- Po tym czasie przelej wino do czystych butelek.
Jak zrobić wino z malin i winogron? Przepis krok po kroku
Maliny z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania trunku składającego się z kilku rodzajów owoców. Można je połączyć z jeżynami, jabłkami, aronią. Poniżej przepis prezentujący, jak zrobić wino z malin i winogron.
Składniki (na balon o pojemności 15 litrów):
- 2 kg malin,
- 1 kg jasnych winogron,
- 2 kg cukru,
- 8 l wody.
Przygotowanie:
- Oczyść owoce: z malin usuń szypułki, winogrona oberwij z gałązek, usuń nadpsute egzemplarze.
- Owoce zmiażdż za pomocą prasy do owoców, sokowirówki lub maszynki do mielenia mięsa. Uzyskaną pulpę owocową umieść w balonie.
- Rozpuść cukier w litrze ciepłej wody i wlej do balonu razem z pozostałą wodą.
- Balon zatkaj za pomocą korka z rurką fermentacyjną i odstaw do fermentacji na 6–8 tygodni.
- Po tym czasie przecedź wino, odrzucając gęstą część. Jeśli wino wymaga dosłodzenia, dodaj cukier rozpuszczony w wodzie. Ponownie wlej je do balonu i pozostaw do klarowania.
- Po upływie miesiąca powtórz filtrowanie i znowu zostaw trunek do leżakowania i klarowania.
- Po upływie około roku wino powinno być gotowe.
Zobacz także:
- Polędwica duszona w czerwonym winie ze śliwkami - jesienny przysmak z przepisu Patryka Galewskiego
- Gruszki w czerwonym winie z sosem z białej czekolady, czyli pyszny deser na coraz dłuższe wieczory
- Zielona Góra rozpoczyna winobranie. Przed mieszkańcami i turystami tydzień atrakcji
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Luis Alvarez/Getty Images