Polędwica duszona w czerwonym winie ze śliwkami - jesienny przysmak z przepisu Patryka Galewskiego

Polędwica
Polędwica
Źródło: Dzień Dobry TVN
W Dzień Dobry TVN poznajemy przysmaki księdza Kaczkowskiego w wykonaniu Patryka Galewskiego, szefa kuchni. W związku ze zbliżająca się jesienią przygotował on polędwicę duszoną w czerwonym winie ze śliwkami. Sprawdź jego przepis.

Polędwica duszona w czerwonym winie ze śliwkami - przepis krok po kroku

Składniki na 2 porcje polędwicy:

  • 1 polędwica wołowa (około 0,5kg) podzielona na dwie równe części
    • 4 gałązki rozmarynu
      • 4 gałązki tymianku
        • 4 ząbki czosnku
          • 2 łyżki masła
            • oliwa z oliwek do smażenia
              • sól, pieprz

                Składniki na śliwki duszone w winie:

                • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
                  • 50 ml demi glace
                    • 2 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki)
                      • 2 łyżki miodu gryczanego
                        • szalotka pokrojona w drobną kostkę
                          • łyżka powideł śliwkowych
                            • łyżka zimnego masła
                              • sól i pieprz do smaku
                                • oliwa z oliwek do smażenia

                                  Sposób przygotowania polędwicy duszonej w czerwonym winie ze śliwkami

                                  1. Pokrojone kawałki polędwicy (o grubości 3 centymetrów) wyłożyć z lodówki i zostawić na widoku w temperaturze pokojowej około 5 godzin!
                                    1. Gdy polędwica osiągnęła temperaturę pokojową, delikatnie smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy na porządnie rozgrzaną patelnię (jeśli jest możliwość to z grubym dnem żeliwna).
                                      1. Po wrzuceniu steków na patelnię staramy się nie ruszać mięsa przez 2 minuty, następnie obracamy steki na drugą stronę i kolejne 2 minuty smażymy (przy obracaniu: nie wbijamy widelców, noży, nie naciskamy! traktujemy mięso jak jajko), kiedy mięso jest zamknięte (obsmażone z góry i dołu).
                                        1. Po smażeniu steki na kilka minut przekładamy do śliwek w czerwonym winie.
                                          1. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojoną szalotkę ze śliwkami, chwilę smażymy następnie deklasujemy czerwonym winem. Po odparowaniu znaczącej części wina dodajemy powidła, demi glace, miód i gotujemy kilka minut, (ostrożnie przekładamy steki).
                                            1. Następnie ściągamy z ognia i dodajemy zimne masło cały czas delikatnie mieszając, co spowoduje subtelne emulgowanie się sosu!

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Patryk Galewski

                                              Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości