Polędwica duszona w czerwonym winie ze śliwkami - jesienny przysmak z przepisu Patryka Galewskiego

Polędwica
Polędwica
Źródło: Dzień Dobry TVN
W Dzień Dobry TVN poznajemy przysmaki księdza Kaczkowskiego w wykonaniu Patryka Galewskiego, szefa kuchni. W związku ze zbliżająca się jesienią przygotował on polędwicę duszoną w czerwonym winie ze śliwkami. Sprawdź jego przepis.

Polędwica duszona w czerwonym winie ze śliwkami - przepis krok po kroku

Składniki na 2 porcje polędwicy:

  • 1 polędwica wołowa (około 0,5kg) podzielona na dwie równe części
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz

Składniki na śliwki duszone w winie:

  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 50 ml demi glace
  • 2 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki)
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • szalotka pokrojona w drobną kostkę
  • łyżka powideł śliwkowych
  • łyżka zimnego masła
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania polędwicy duszonej w czerwonym winie ze śliwkami

  1. Pokrojone kawałki polędwicy (o grubości 3 centymetrów) wyłożyć z lodówki i zostawić na widoku w temperaturze pokojowej około 5 godzin!
  2. Gdy polędwica osiągnęła temperaturę pokojową, delikatnie smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy na porządnie rozgrzaną patelnię (jeśli jest możliwość to z grubym dnem żeliwna).
  3. Po wrzuceniu steków na patelnię staramy się nie ruszać mięsa przez 2 minuty, następnie obracamy steki na drugą stronę i kolejne 2 minuty smażymy (przy obracaniu: nie wbijamy widelców, noży, nie naciskamy! traktujemy mięso jak jajko), kiedy mięso jest zamknięte (obsmażone z góry i dołu).
  4. Po smażeniu steki na kilka minut przekładamy do śliwek w czerwonym winie.
  5. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojoną szalotkę ze śliwkami, chwilę smażymy następnie deklasujemy czerwonym winem. Po odparowaniu znaczącej części wina dodajemy powidła, demi glace, miód i gotujemy kilka minut, (ostrożnie przekładamy steki).
  6. Następnie ściągamy z ognia i dodajemy zimne masło cały czas delikatnie mieszając, co spowoduje subtelne emulgowanie się sosu!

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości