Gruszki w czerwonym winie z sosem z białej czekolady - przepis krok po kroku
Składniki:
- 8 gruszek
- 600 ml wina czerwonego wytrawnego
- 300 ml sou jabłkowego
- kilka goździków
- 2 łyżki miodu
- tabliczka białej czekolady
- laska wanilii
- 100 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania gruszek w winie z sosem z białej czekolady
- Gruszki obieramy, kroimy na pół i wycinamy z nich gniazda nasienne.
- Kładziemy je płasko w brytfance i zalewamy winem wymieszanym z sokiem jabłkowym.
- Polewamy je 2 łyżkami miodu, posypujemy goździkami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 minut.
- W tym czasie robimy sos z roztopionej białej czekolady, śmietanki i ziaren wanilii.
- Całość podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż składniki idealnie się połączą.
- Gotowe gruszki wyciagamy na talerz i polewamy naszym sosem. Możemy je przyozdobić posiekanymi orzechami lub miętą.
Zobacz także:
- Przetwory z gruszek – jesienne przepisy, które warto wypróbować
- Gruszki w kuchni - przepisy na tartę, jaglankę i gnocchi z gruszką
- Gruszki zapiekane z serem gorgonzola i orzechami z przepisu Bartka Durdy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Martyna Chomacka
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: