Gruszki w czerwonym winie z sosem z białej czekolady, czyli pyszny deser na coraz dłuższe wieczory

gruszki
Gruszki pieczone z kremem kokosowym
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły wrześniowe owoce i warzywa, które idealnie sprawdzą się do pieczenia. Martyna Chomacka - finalistka 7. edycji MasterChefa - pokazała, jak przygotować pyszne gruszki w czerwonym winie z sosem z białej czekolady. Sprawdź jej przepis.

Gruszki w czerwonym winie z sosem z białej czekolady - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 8 gruszek
  • 600 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 300 ml sou jabłkowego
  • kilka goździków
  • 2 łyżki miodu
  • tabliczka białej czekolady
  • laska wanilii
  • 100 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania gruszek w winie z sosem z białej czekolady

  1. Gruszki obieramy, kroimy na pół i wycinamy z nich gniazda nasienne.
  2. Kładziemy je płasko w brytfance i zalewamy winem wymieszanym z sokiem jabłkowym.
  3. Polewamy je 2 łyżkami miodu, posypujemy goździkami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 minut.
  4. W tym czasie robimy sos z roztopionej białej czekolady, śmietanki i ziaren wanilii.
  5. Całość podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż składniki idealnie się połączą. 
  6. Gotowe gruszki wyciagamy na talerz i polewamy naszym sosem. Możemy je przyozdobić posiekanymi orzechami lub miętą. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości