Gruszki zapiekane z serem gorgonzola i orzechami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 gruszki,
- ok 120 g sera gorgonzola,
- garść orzechów włoskich,
- sok z połowy cytryny,
- 6 łyżeczek miodu,
- pieprz.
Sposób przygotowania gruszek zapiekanych z serem gorgonzola i orzechami
- Gruszki myjemy i suszymy, obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy łyżeczką środek tj. gniazdo.
- Skrapiamy sokiem z cytryny. Na dno każdej połówki dajemy po łyżeczce miodu.
- Ser ugniatamy widelcem i dodajmy pokruszone orzechy, doprawiamy do smaku pierzem.
- Tak uzyskaną masą wypełniamy gruszki.
- Owoce układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 25-30 min w pierniku nagrzanym do 180 st. C.
- Gdy ser się rozpuści wyjmujemy i podajemy z sałatą z młodych liści i lekkim dressingiem.
Zobacz także:
- Przetwory z gruszek – jesienne przepisy, które warto wypróbować
- Jabłka, gruszki i śliwki. David Gaboriaud serwuje niebanalne dania
- Gruszki w kuchni - przepisy na tartę, jaglankę i gnocchi z gruszką
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Durda
Źródło zdjęcia głównego: Julia Kołodziej
podziel się: