Jak zrobić wino z winogron? Najlepsze przepisy na domowy trunek

Źródło: Dzień Dobry TVN
Największa winnica w Polsce
Największa winnica w Polsce
Krzysztof Fedorowicz zaszczepia tradycję na nowo
Krzysztof Fedorowicz zaszczepia tradycję na nowo
Czas na winobranie
Czas na winobranie
Winogrona w kuchni
Winogrona w kuchni
Winogronowe szaleństwo na talerzu
Winogronowe szaleństwo na talerzu
W rodzinnym… gronie
W rodzinnym… gronie
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Domowe wytwarzanie alkoholu może przynieść wiele radości i satysfakcji. Z pewnością wielu miłośników własnoręcznie przygotowywanych trunków zastanawia się, jak zrobić domowe wino z winogron. Wbrew pozorom jest to bardzo łatwe, a zarówno książki, jak i Internet obfitują w liczne przepisy na wino z winogron w wersji z drożdżami i bez drożdży, z winogron ciemnych oraz jasnych.

Przechodząc do sedna – jak zrobić wino z winogron ? Z pewnością potrzebne będą winogrona (ciemne lub białe), woda, cukier i – opcjonalnie – drożdże. Owoce, które posłużą jako baza do trunku, nie powinny być myte. Niezależnie, z których winogron się skorzysta, domowe wino będzie tak samo aromatyczne. Dodać należy, że oprócz licznych walorów smakowych, domowe wino z winogron jest także bardzo zdrowe (zwłaszcza z ciemnych owoców). Taki trunek zawiera mnóstwo antyoksydantów, które chronią organizm przed chorobami cywilizacyjnymi, jak choroby serca czy nowotwory.

Jak krok po kroku zrobić wino z winogron bez drożdży?

Na początek przepis prezentujący, jak zrobić wino z winogron bez drożdży . Jak się bowiem okazuje, drożdże nie są absolutnie konieczne do sporządzenia domowego wina z winogron.

Składniki (na balon mający 34 litry):

  • 20 kg winogron,
    • 6 l wody,
      • 4 kg cukru.

        Sposób przygotowania:

        • Na początek oddziel od siebie grona, aby usunąć ewentualne owady. Nie myj owoców – nalot na winogronach zastąpi drożdże, dzięki czemu fermentacja będzie możliwa.
          • Zmiażdż winogrona za pomocą specjalnej prasy do wina, maszynki do mielenia lub sokowirówki.
            • Masę umieść w butli, zalej 5 litrami letniej wody. Dodaj do tego 2,5 kg cukru rozpuszczonego w litrze wody.
              • Pamiętaj, że butla powinna być wypełniona do 2/3 wysokości.
                • Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie zamknij korkiem z rurką fermentacyjną.
                  • Po dwóch, trzech dniach zmieszaj 1,5 kg cukru z resztą przegotowanej wody. Dodaj mieszankę do butli.
                    • Wszystko razem wymieszaj i zamknij butlę.
                      • Po upływie tygodnia odcedź mieszaninę i przelej ją do czystej butli. Zamknij ją za pomocą korka owiniętego watą. Zostaw butlę na czas około jednego miesiąca.
                        • Po miesiącu ściągnij wino do butli albo gąsiora. Umieść w gąsiorze korek. Korek wraz z rurką fermentacyjną powinien być owinięty watą.
                          • Naczynie umieść w pomieszczeniu o temperaturze około 20°C.
                            • Po upływie trzech miesięcy ponownie ściągnij wino do czystych butli. Umieść korki, zalakuj.
                              • Przechowuj butelki z winem z winogron w pozycji leżącej.
                                • Wino powinno być gotowe po upływie kilku miesięcy.

                                  Jak krok po kroku zrobić wino z winogron?

                                  Jak natomiast zrobić wino z winogron białych, tym razem z wykorzystaniem drożdży? Oto przepis krok po kroku.

                                  Składniki (na balon mający 20 litrów):

                                  • 6 l wody,
                                    • 2 kg cukru,
                                      • 4 kg białych winogron,
                                        • pożywka dla drożdży winiarskich,
                                          • drożdże winiarskie,
                                            • rodzynki.

                                              Sposób przygotowania:

                                              • Oddziel od siebie grona, usuń owady oraz nadgniłe owoce.
                                                • Wsyp winogrona do baniaka.
                                                  • Zagotuj 6 l wody z 2 kg cukru.
                                                    • Gdy mieszanka ostygnie, wlej ją do baniaka.
                                                      • Sporządź drożdże zgodnie z wytycznymi na opakowaniu.
                                                        • Dodaj gotowe drożdże do mieszanki.
                                                          • Zatkaj baniak za pomocą rurki fermentacyjnej i pozostaw wino w ciepłym miejscu na okres około jednego miesiąca.
                                                            • Po upływie miesiąca odcedź wino, oddziel owoce oraz osad. Pozostałą ciecz przelej do umytego baniaka. Wrzuć do środka kilka rodzynek.
                                                              • Pozostaw baniak na następny miesiąc.
                                                                • Po upływie wyznaczonego czasu trunek jest gotowy. Teraz odpowiedź na pytanie, jak zrobić wino z winogron jasnych, powinna być jasna. To bardzo łatwy przepis, zwłaszcza, że do jego przygotowania wykorzystane zostały drożdże ułatwiające proces fermentacji.

                                                                  Jak zrobić wino z winogron ciemnych?

                                                                  Teraz przepis, za pomocą którego wyjaśnione zostanie to, jak zrobić wino z winogron ciemnych .

                                                                  Składniki (na balon mający 25 litrów):

                                                                  • 3 l wody,
                                                                    • 10 kg ciemnych winogron,
                                                                      • pożywka dla drożdży,
                                                                        • drożdże fermentacyjne,
                                                                          • 70 dkg cukru.

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            • Przejrzyj dobrze grona. Pozbądź się zepsutych owoców i owadów.
                                                                              • Zgnieć ciemne winogrona na jednolitą masę. Możesz do tego użyć sokowirówki, prasy do wina lub maszynki do mielenia.
                                                                                • Rozpuść 70 dkg cukru w 3 l wody. Dodaj przygotowane wcześniej drożdże.
                                                                                  • Zalej owoce wodą z cukrem i drożdżami.
                                                                                    • Całość przelej do baniaka, zatkaj go rurką fermentacyjną.
                                                                                      • Pamiętaj o codziennym mieszaniu wina.
                                                                                        • Fermentacja powinna odbywać się przez około cztery do sześciu tygodni w pomieszczeniu o temperaturze do 20°C.
                                                                                          • Po upływie tego czasu przecedź mieszankę i przelej wino do czystego baniaka. Odczekaj kolejny miesiąc.
                                                                                            • Pamiętaj, że wino powinno leżakować w chłodnym i ciemnym miejscu.
                                                                                              • Po upływie miesiąca wino z ciemnych winogron powinno być gotowe, jednak najlepszy smak uzyska ono po upływie około pół roku leżakowania.

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Mark Edward Atkinson/Tracey Lee/Getty Images

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana