Jak zrobić wino z jabłek? Owoce oraz cukier są nieodłącznym elementem każdej produkcji wina. Papierówki są soczyste i mają specyficzny smak, dlatego idealnie nadają się do jego wytwarzania. W kwestii owoców do wyboru są dwie opcje – wrzucanie pociętych w drobne kawałki jabłek lub użycie samego soku. Zdecydowanie bardziej polecane jest drugie rozwiązanie, gdyż umożliwia większe zagospodarowanie butli i nie wymaga usuwania z balonu resztek owoców.
Jak zrobić wino z jabłek?
Na początek należy zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne akcesoria. Jednym z podstawowych elementów wyposażenia każdej domowej winiarni jest butla na wino zwana balonem. Kolejnym ważnym elementem jest rurka fermentacyjna, która zapobiega dostawaniu się do nastawu much oraz odprowadza nadmiar gazów znajdujących się wewnątrz butli. Podstawowym składnikiem są owoce, a dokładniej sok z owoców. Do jego uzyskania najlepsza będzie sokowirówka. O czym należy pamiętać przygotowując sok?
- Unikaj bardzo kwaśnych jabłek, najlepsze są słodkie gatunki.
- Przed wyciśnięciem soku dokładnie umyj jabłka i usuń wszystkie obite, robaczywe lub zgniłe fragmenty.
- Nie obieraj owoców ze skórek ani nie usuwaj gniazd nasiennych, chyba że są robaczywe.
- W zależności od otworu w sokowirówce pokrój jabłka na połowki lub na ćwiartki.
- Do uzyskania około 25 l esencjonalnego wina potrzeba około 14 l soku z jabłek. W zależności od odmiany oraz momentu zbioru, waga jabłek może się różnić. Usuń brązową pianę, która zbierze się na powierzchni po wyciśnięciu soku. Co prawda nie wpływa ona na finalny smak wina, to jednak podczas procesu fermentacji może wypłynąć z butli.
- Kolejnym etapem jest przygotowanie wszystkich akcesoriów. Podczas produkcji wina najważniejsza jest higiena. Z tego względu trzeba bardzo dokładnie umyj balon. Są dwa sposoby na pozbycie się większości bakterii. Pierwszy to wlanie wrzątku do butli, a drugi to użycie specjalnych środków do mycia i dezynfekcji butli. Stosowanie pierwszego sposobu niesie ze sobą duże ryzyko pęknięcia szkła, szczególnie w przypadku nagłej zmiany temperatury. W związku z tym większą popularnością cieszą się środki dezynfekujące, które nie wymagają użycia wrzątku. Dokładnie umyj wszystkie akcesoria, które będą miały styczność z winem. Dotyczy to korka, rurki fermentacyjnej, garnka, lejka oraz węża, którym ściąga się wino z butli. Po dokonaniu tych czynności możesz przystąpić do nastawienia wina.
Jak zrobić wino z jabłek – krok po kroku
Kolejnym krokiem jest przygotowanie syropu cukrowego. Jak wygląda receptura?
- Do 10 l garnka wsyp 4 kg cukru i uzupełnij wodą po sam brzeg naczynia.
- Podgrzej na wolnym ogniu. W ciepłej wodzie cukier szybciej się rozpuści, jednak nie dopuść do wrzenia. Zostaw do ostygnięcia.
- Gdy mieszanka osiągnie temperaturę pokojową wlej zawartość garnka do butli. Następnie wlej wcześniej przygotowany sok z jabłek i uzupełnij balon wodą o temperaturze pokojowej do ¾ jego objętości.
- W tym momencie większość winiarzy, zarówno amatorów jak i profesjonalistów, dodaje drożdże. Jak zrobić wino z jabłek bez drożdży? Zamiast nich możesz dodać 200 g rodzynek, na których naturalnie bytują drożdże lub ½ kg żyta.
- Bardzo ważnym aspektem podczas produkcji wina jest odpowiednia temperatura. Ma ona bezpośredni wpływ na rozmnażanie się drożdży. W przypadku, gdy balon postawisz w nieocieplonej piwnicy, proces fermentacji będzie bardzo powolny lub w ogóle się nie odbędzie. Jeżeli zaś butla będzie stała obok gorącego pieca, to wszystkie pożyteczne organizmy wewnątrz nastawu mogą zostać zniszczone. Zalecana temperatura to około 25℃.
- Całość zabezpiecz korkiem i rurką fermentacyjną, do której wlej kilka ml wody.
Jak zrobić wino z jabłek domowym sposobem? Etapy fermentacji
Cukier zawarty w nastawie jest pożywką dla drożdży. Efektem ubocznym spożywania przez nie sacharozy jest alkohol. Podczas pierwszego tygodnia proces ten zachodzi gwałtownie, dlatego też winiarze nazywają go fermentacją burzliwą. W zależności od ilości cukru, temperatury oraz gatunku owoców trwa on do dwóch tygodni. Podczas tego procesu nastaw jest najbardziej narażony za zainfekowanie.
Po około 14 dniach przychodzi czas na kolejną porcję cukru. Procedura wygląda bardzo podobnie.
- Wsyp do garnka 2 kg cukru i wlej około 4 l wody.
- Podgrzej na wolnym ogniu (cukier ma się rozpuścić) i nie dopuść do zagotowania. Poczekaj aż całość ostygnie.
- Następnie przy pomocy zdezynfekowanego lejka wlej mieszankę do balonu.
- Pozostałe miejsce w balonie uzupełnij wodą o temperaturze pokojowej.
- Po około 2 miesiącach, przy pomocy czystego wężyka, zlej wino znad osadu do garnka lub miski.
- Balon dokładnie umyj i ponownie wlej wino do dalszej fermentacji.
- Po około 3 miesiącach wino powinno być gotowe do spożycia.
Zobacz także:
- Niebieskie wino - jak powstaje i jak smakuje?
- Wino domowej roboty ‒ sprawdzone przepisy
- Jak zrobić wino z winogron? Najlepsze przepisy na domowy trunek
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: SOPA Images/Getty Images