Guanabana – odkryj jej właściwości odżywcze i zobacz, jakie może mieć zastosowanie w kuchni i medycynie naturalnej

Źródło: HGTV
HGTV: Egzotyczne rośliny w ogrodzie
HGTV: Egzotyczne rośliny w ogrodzie
Domowy ogródek z resztek
Domowy ogródek z resztek
Bananlove ogrody
Bananlove ogrody
Szkodniki w naszych ogrodach
Szkodniki w naszych ogrodach
Ile kosztują ogródki działkowe i jak je kupić?
Ile kosztują ogródki działkowe i jak je kupić?
HGTV: Paprocie w ogrodzie
HGTV: Paprocie w ogrodzie
HGTV: Oczko wodne w ogrodzie
HGTV: Oczko wodne w ogrodzie
HGTV: Drzewa owocowe w ogrodzie
HGTV: Drzewa owocowe w ogrodzie
Guanabana to inna nazwa coraz bardziej popularnej w naszym kraju gravioli. Owoc ten sławę swoją zawdzięcza doniesieniom o jego działaniu antynowotworowym. Zobacz, jakie właściwości faktycznie ma graviola.

Owoce towarzyszą nam na każdym etapie życia. Ze względu na swój słodki smak stanowią świetny zamiennik słodyczy zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Są one nie tylko niezwykle smaczne, ale również zawierają wiele witamin, składników mineralnych, a także związków chemicznych takich, jak polifenole czy antocyjany. Wśród wielu owoców występujących na świecie, znajdują się te bardziej lub mniej znane w naszym regionie, np. noni, acai czy guanabana.

Guanabana – co to za owoc?

Guanabana, graviola lub też flaszowiec miękkociernisty to gatunek małego, dorastającego do 10 metrów wysokości, drzewa. Ciekawe jest, że drzewo kwitnie cały rok, a owoce dojrzewają każdego miesiąca. Guanabana pochodzi z Ameryki Środkowej. Owoc osiąga długość do 35 cm i wagę do 6 kg, jednak częściej spotykane są mniejsze egzemplarze, do ok. 3 kg. Ma kształt nerkowaty, a jego zielona skórka podzielona jest na pola i pokryta kolcami. Śnieżnobiały miąższ ma bardzo oryginalny smak słodko-kwaśny, przypominający krem poziomkowo-ananasowy. Owoc posiada liczne czarne pestki, których długość dochodzi do 2 centymetrów. Posiada także niezwykłe właściwości. Guanabana lub graviola, jak jest popularnie nazywana, zawiera witaminy z grupy B, C, A, K i E. Ponadto w jej składzie można znaleźć składniki mineralne takie, jak magnez, fosfor, żelazo, wapń, cynk, sód i potas. Jest owocem niezbyt energetycznym, w 100 g zawiera około 66 kcal, z czego zdecydowaną większość stanowią węglowodany, a także niewielkie ilości białka, tłuszczu oraz całkiem sporo błonnika. Graviola posiada również niski indeks glikemiczny (IG = 32), dzięki czemu może być spożywana również przez diabetyków. Graviola jest niezwykle popularna w krajach Ameryki Łacińskiej, ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Doceniane są tam nie tylko owoce, ale również liście, korzenie i kora drzewa, z którego pochodzi graviola. Stosowana jest jako lek na biegunkę, gorączkę, dolegliwości wątroby, pasożyty oraz na uspokojenie i obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Odkryto, że ma ona właściwości przeciwzapalne, pomaga zwalczać wirusy, obniża poziom cukru, a nawet działa przeciwbólowo.

Guanabana na raka

W naszym rejonie świata graviola swoją popularność zdobyła dzięki potencjalnym właściwościom antynowotworowym. Według wielu źródeł ma to być nowy lek na raka, który zwalcza aż 12 jego rodzajów, a także działa 10 tysięcy razy mocniej od tradycyjnej chemioterapii. Potwierdzono działanie cytotoksyczne alkoholowych ekstraktów liści gravioli, jednak nie można przypisywać ich owocom, suplementom czy sokom. W przeprowadzonych badaniach guanabana wykazywała również potencjał antynowotworowy w stosunku do raka trzustki. Z testów laboratoryjnych wynika, że komórki raka jelita grubego, płuc, prostaty, wątroby, skóry i trzustki mogą być zwalczane za pomocą wyciągów z gravioli. To działanie nie zostało jednak potwierdzone badaniami na ludziach. Chociaż wyniki badań są niezwykle optymistyczne, specjaliści z Cancer Research UK pozostają sceptyczni. Odradzają oni również spożywanie wyciągów i suplementów z gravioli, które sprzedawane są w internecie jako naturalny lek na raka. Antynowotworowe właściwości tego egzotycznego owocu nie są póki co zbyt dobrze przebadane, dlatego należy kontynuować badania nad graviolą.

Sok z guanabany

W Polsce świeży owoc gravioli jest bardzo rzadko spotykany. Jeśli zależy nam na właściwościach tej rośliny, rozwiązaniem będą suplementy lub soki stworzone na podstawie guanabany. Często spotykane są kapsułki ze sproszkowanym owocem lub sam proszek, który możemy dodać np. do koktajlu. Popularne są również soki, w ich przypadku warto upewnić się, że nie zawierają zbędnych dodatków, a ich skład jest jak najbardziej naturalny.

Guanabana w kuchni

Przechowywania owocu może odbywać się w temperaturze pokojowej, przez kilka dni, lub w lodówce około tygodnia. Guanabana może być spożywana na surowo, ale nadaje się do przygotowywania ciast, deserów oraz wytrawnych sosów. Można przyrządzić z niej sałatki owocowe lub desery, a także przygotować przetwory. Spożywanie samego owocu gravioli, zarówno w świeżej formie, jak i w formie soku, może przynieść nam wiele korzyści. Dostarczy nam witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu . Do informacji o antynowotworowym działaniu gravioli należy podchodzić jednak z lekką rezerwą i nie ufać ślepo wszystkim informacjom znalezionym w sieci. W przypadku tak poważnych chorób jak nowotwory, zaleca się konsultację z lekarzem, który zaproponuje nam najbardziej odpowiednią formę terapii. Zdecydowanie odradza się leczenia guanabaną na własną rękę, gdyż może przynieść to więcej strat niż korzyści .

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Adi Wong / EyeEm/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości