Pomysły Mai Popielarskiej na przetwory. "Wiem, co moja rodzina lubi i co się u mnie sprawdza"

Skarby jesieni – pomysły na pyszne przetwory
Źródło: Dzień Dobry TVN
Skarby jesieni – pomysły na pyszne przetwory
Skarby jesieni – pomysły na pyszne przetwory
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca
Domowe przetwory to najlepszy sposób, by zatrzymać smak lata. Są zdrowe, bez dodatku ulepszaczy, a ich wykonanie wcale nie musi być pracochłonne. Swoimi przepisami w Dzień Dobry TVN podzieliła się Maja Popielarska, dziennikarka i prezenterka TVN.

Domowe przetwory Mai Popielarskiej

Maja Popielarska stawia na zdrowie swojej rodziny i sama przygotowuje pyszne przetwory.

- Tutaj mam reprezentantów swoich półek w spiżarce. [...] Wiem, co moja rodzina lubi i co się u mnie sprawdza. Zacznę od przecieru pomidorowego. Przerabiam 40 kg, przy czym robię to bardzo prosto. Pomidory kroję na cząstki, nawet nie zawsze ściągam skórę. Duszę na patelni, biorę blender, miksuję i do wyparzonych słoików wkładam bardzo gorące. Robię same pomidory, dlatego że później można je doprawić, jak się chce - tłumaczyła dziennikarka w Dzień Dobry TVN.

Nasza gościni do przecieru używa dobrej jakości pomidorów - słodkich i mięsistych. Korzysta z dużej, miedzianej patelni. - Jest wygodna i miedź ma to do siebie, że konserwuje. Kiedyś nasi dziadkowie, babcie gotowali przede wszystkim w takich naczyniach - podkreśliła.

Prezenterka z pomidorów przygotowuje też ketchup z dodatkiem pieczonej papryki i śliwek.

Owocowe musy Mai Popielarskiej - jak przygotować?

Maja Popielarska nie jest miłośniczką długo smażonych konfitur, dlatego przygotowuje owocowe musy, np. z malin. - Maliny przepuszczam przez wyciskarkę wolnoobrotową, więc zostają same pesteczki, które idą na kompost. Natomiast mus malinowy podgrzewam z cukrem. To kapitalna rzecz, czy do twarogu, czy naleśników, czy sernika. To same robią z czarną porzeczką - wyjaśniła dziennikarka.

Wszelkie słodkości rozmówczyni Dzień Dobry TVN robi w małych ilościach. - Nie jemy ich tak bardzo dużo i chodzi o to, żeby nie wyrzucać, bo one niestety szybko się psują, mimo że stoją później w lodówce - zaznaczyła.

A jak przygotować eliksir na przeziębienie? Zobacz w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości