Domowe przetwory Mai Popielarskiej
Maja Popielarska stawia na zdrowie swojej rodziny i sama przygotowuje pyszne przetwory.
- Tutaj mam reprezentantów swoich półek w spiżarce. [...] Wiem, co moja rodzina lubi i co się u mnie sprawdza. Zacznę od przecieru pomidorowego. Przerabiam 40 kg, przy czym robię to bardzo prosto. Pomidory kroję na cząstki, nawet nie zawsze ściągam skórę. Duszę na patelni, biorę blender, miksuję i do wyparzonych słoików wkładam bardzo gorące. Robię same pomidory, dlatego że później można je doprawić, jak się chce - tłumaczyła dziennikarka w Dzień Dobry TVN.
Nasza gościni do przecieru używa dobrej jakości pomidorów - słodkich i mięsistych. Korzysta z dużej, miedzianej patelni. - Jest wygodna i miedź ma to do siebie, że konserwuje. Kiedyś nasi dziadkowie, babcie gotowali przede wszystkim w takich naczyniach - podkreśliła.
Prezenterka z pomidorów przygotowuje też ketchup z dodatkiem pieczonej papryki i śliwek.
Owocowe musy Mai Popielarskiej - jak przygotować?
Maja Popielarska nie jest miłośniczką długo smażonych konfitur, dlatego przygotowuje owocowe musy, np. z malin. - Maliny przepuszczam przez wyciskarkę wolnoobrotową, więc zostają same pesteczki, które idą na kompost. Natomiast mus malinowy podgrzewam z cukrem. To kapitalna rzecz, czy do twarogu, czy naleśników, czy sernika. To same robią z czarną porzeczką - wyjaśniła dziennikarka.
Wszelkie słodkości rozmówczyni Dzień Dobry TVN robi w małych ilościach. - Nie jemy ich tak bardzo dużo i chodzi o to, żeby nie wyrzucać, bo one niestety szybko się psują, mimo że stoją później w lodówce - zaznaczyła.
A jak przygotować eliksir na przeziębienie? Zobacz w materiale wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Gruszki w czerwonym winie z sosem z białej czekolady, czyli pyszny deser na coraz dłuższe wieczory
- Zupa z pieczonej dyni z... popcornem! Sprawdź, jak zrobić to niesamowite danie
- Śliwki z cynamonem pod owsianą kruszonką - kultowe danie na jesień
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News