Zupa z pieczonej dyni z... popcornem! Sprawdź, jak zrobić to niesamowite danie

Martyna Chomacka
Martyna Chomacka w Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Martyna Chomacka, finalistka 7. edycji programu MasterChef, pokazała swoje sposoby na pieczone warzywa i owoce. Sprawdź jej przepis na zupę z pieczonej dyni z niesamowitym dodatkiem - popcornem.

Zupa z pieczonej dyni z popcornem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg dyni Hokkaido
  • kilka ziemniaków
  • 1 batat
  • 1 duża cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 marchew
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • papryka wędzona
  • tymianek
  • kilka łyżek śmietany
  • miód
  • ziarna kukurydzy do uprażenia
  • olej do smażenia kukurydzy

Sposób przygotowania zupy z pieczonej dyni z popcornem

  1. Dynię kroimy na pół, wyciągamy pestki i następnie kroimy w grubą kostkę. To samo robimy z batatem i ziemniakami.
  2. Cebulę kroimy w ósemki, marchewkę w grube plasterki.
  3. Wszystkie warzywa przekładamy do brytfanki, polewamy odrobiną oliwy, miodu , papryki wędzonej i tymianku.
  4. Tak przygotowane warzywa wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na godzinę.
  5. W połowie czasu mieszamy warzywa, aby mogły skarmelizować się ze wszystkich stron.
  6. Gotowe warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem lub wodą i blendujemy.
  7. Na końcu doprawiamy do smaku i podajemy z łyżeczką śmietany oraz świeżym popcornem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości