Przepisy kulinarne

Zupa z pieczonej dyni z... popcornem! Sprawdź, jak zrobić to niesamowite danie

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Martyna Chomacka
Martyna Chomacka

W kuchni Dzień Dobry TVN Martyna Chomacka, finalistka 7. edycji programu MasterChef, pokazała swoje sposoby na pieczone warzywa i owoce. Sprawdź jej przepis na zupę z pieczonej dyni z niesamowitym dodatkiem - popcornem.

Zupa z pieczonej dyni z popcornem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg dyni Hokkaido
  • kilka ziemniaków
  • 1 batat
  • 1 duża cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 marchew
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • papryka wędzona
  • tymianek
  • kilka łyżek śmietany
  • miód
  • ziarna kukurydzy do uprażenia
  • olej do smażenia kukurydzy

Sposób przygotowania zupy z pieczonej dyni z popcornem

  1. 1Dynię kroimy na pół, wyciągamy pestki i następnie kroimy w grubą kostkę. To samo robimy z batatem i ziemniakami.
  2. 2Cebulę kroimy w ósemki, marchewkę w grube plasterki.
  3. 3Wszystkie warzywa przekładamy do brytfanki, polewamy odrobiną oliwy, miodu , papryki wędzonej i tymianku.
  4. 4Tak przygotowane warzywa wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na godzinę.
  5. 5W połowie czasu mieszamy warzywa, aby mogły skarmelizować się ze wszystkich stron.
  6. 6Gotowe warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem lub wodą i blendujemy.
  7. 7Na końcu doprawiamy do smaku i podajemy z łyżeczką śmietany oraz świeżym popcornem.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Martyna Chomacka

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości