Zupa z pieczonej dyni z popcornem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg dyni Hokkaido
- kilka ziemniaków
- 1 batat
- 1 duża cebula
- kilka ząbków czosnku
- 1 marchew
- oliwa
- sól i pieprz
- papryka wędzona
- tymianek
- kilka łyżek śmietany
- miód
- ziarna kukurydzy do uprażenia
- olej do smażenia kukurydzy
Sposób przygotowania zupy z pieczonej dyni z popcornem
- Dynię kroimy na pół, wyciągamy pestki i następnie kroimy w grubą kostkę. To samo robimy z batatem i ziemniakami.
- Cebulę kroimy w ósemki, marchewkę w grube plasterki.
- Wszystkie warzywa przekładamy do brytfanki, polewamy odrobiną oliwy, miodu , papryki wędzonej i tymianku.
- Tak przygotowane warzywa wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na godzinę.
- W połowie czasu mieszamy warzywa, aby mogły skarmelizować się ze wszystkich stron.
- Gotowe warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem lub wodą i blendujemy.
- Na końcu doprawiamy do smaku i podajemy z łyżeczką śmietany oraz świeżym popcornem.
Zobacz także:
- Serula, czyli pyszna zupa ze Śląska. Jak ją zrobić?
- Zupa pieczarkowa z makaronem, z ziemniakami, a może z serkiem topionym? Najlepszy przepis na pyszną zupę
- Zupa ziemniaczana na maślance - prosty i tani obiad
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Martyna Chomacka
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: