Przepisy kulinarne

Zupa ziemniaczana na maślance - prosty i tani obiad

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Sylwia Garska-Chmarycz
Pomysły na tanie obiady
Pomysły na tanie obiady Dzień Dobry TVN
wideo 2/12

W kuchni Dzień Dobry TVN finalistka 9. edycji programu "MasterChef" Sylwia Garska-Chmarycz, pokazała, jak zrobić tanie obiady. Sprawdź, jak zrobić zupę ziemniaczaną na maślance. 

Zupa ziemniaczana na maślance - przepis krok po kroku

Składniki:

  • korpus z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół korzenia selera
  • 4 kiełbaski
  • 30 g boczku wędzonego
  • litr bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól, pieprz, pietruszka
  • 1 l maślanki
  • śmietana kwaśna 200g

Sposób przygotowania zupy ziemniaczanej na maślance

  1. 1W garnku upiecz drobno pokrojony boczek następnie dodaj następnie dodaj cebulkę tak, aby ją zeszklić.
  2. 2Następnie dodaj pokrojone w kostki ziemniaki oraz marchewkę zalej wszystko bulionem.
  3. 3Dodaj liść laurowy ziele angielskie, sól i pieprz.
  4. 4Gdy wszystko będzie już miękkie użyj blendera, aby delikatnie to zmielić, dodaj podpieczoną na patelni kiełbaskę zalej wszystko litrem maślanki oraz dodaj tyle śmietany ile uważasz.

Poznaj też inne przepisy Sylwii Garskiej-Chamrycz na:

Kurczaka pieczonego na krótko

Szaszłyki z piersi z kurczaka na grzance z wczorajszego chleba

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz

Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East NEws

Pozostałe wiadomości