Zupa ziemniaczana na maślance - przepis krok po kroku
Składniki:
- korpus z kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół korzenia selera
- 4 kiełbaski
- 30 g boczku wędzonego
- litr bulionu
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól, pieprz, pietruszka
- 1 l maślanki
- śmietana kwaśna 200g
Sposób przygotowania zupy ziemniaczanej na maślance
- W garnku upiecz drobno pokrojony boczek następnie dodaj następnie dodaj cebulkę tak, aby ją zeszklić.
- Następnie dodaj pokrojone w kostki ziemniaki oraz marchewkę zalej wszystko bulionem.
- Dodaj liść laurowy ziele angielskie, sól i pieprz.
- Gdy wszystko będzie już miękkie użyj blendera, aby delikatnie to zmielić, dodaj podpieczoną na patelni kiełbaskę zalej wszystko litrem maślanki oraz dodaj tyle śmietany ile uważasz.
Poznaj też inne przepisy Sylwii Garskiej-Chamrycz na:
Szaszłyki z piersi z kurczaka na grzance z wczorajszego chleba
Zobacz także:
- Serula, czyli pyszna zupa ze Śląska. Jak ją zrobić?
- Zupa cebulowa z grzankami i serem pleśniowym - przepis Piotra Kucharskiego
- Czerwona zupa rybna - kultowe danie nad polskim morzem
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East NEws
podziel się: