Zupa ziemniaczana na maślance - prosty i tani obiad

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pomysły na tanie obiady
Pomysły na tanie obiady
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
W kuchni Dzień Dobry TVN finalistka 9. edycji programu "MasterChef" Sylwia Garska-Chmarycz, pokazała, jak zrobić tanie obiady. Sprawdź, jak zrobić zupę ziemniaczaną na maślance. 

Zupa ziemniaczana na maślance - przepis krok po kroku

Składniki:

  • korpus z kurczaka
    • 1 kg ziemniaków
      • 2 marchewki
        • 2 pietruszki
          • pół korzenia selera
            • 4 kiełbaski
              • 30 g boczku wędzonego
                • litr bulionu
                  • 3 ząbki czosnku
                    • 2 liście laurowe
                      • 4 ziela angielskie
                        • sól, pieprz, pietruszka
                          • 1 l maślanki
                            • śmietana kwaśna 200g

                              Sposób przygotowania zupy ziemniaczanej na maślance

                              1. W garnku upiecz drobno pokrojony boczek następnie dodaj następnie dodaj cebulkę tak, aby ją zeszklić.
                                1. Następnie dodaj pokrojone w kostki ziemniaki oraz marchewkę zalej wszystko bulionem.
                                  1. Dodaj liść laurowy ziele angielskie, sól i pieprz.
                                    1. Gdy wszystko będzie już miękkie użyj blendera, aby delikatnie to zmielić, dodaj podpieczoną na patelni kiełbaskę zalej wszystko litrem maślanki oraz dodaj tyle śmietany ile uważasz.

                                      Poznaj też inne przepisy Sylwii Garskiej-Chamrycz na:

                                      Kurczaka pieczonego na krótko

                                      Szaszłyki z piersi z kurczaka na grzance z wczorajszego chleba

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz

                                      Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East NEws

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości