Tę potrawę można podać na wiele różnych sposobów – na ciepło, zimno, z sosem, barszczem czerwonym, surówkami lub też bez żadnych dodatków.
Grzyby
Grzybiarskie tipy
Trufle – najdroższe grzyby świata
Grzyb, który niszczy komórki raka jelita grubego
Rey & Roll, czyli emocje jak na grzybobraniu
Na grzyby!
Nietypowe grzyby w polskich lasach
Ciasto drożdżowe z grzybami - przepis
Składniki na ciasto:
- mąka - 3 szklanki
- masło - 3/4 kostki
- kwaśna śmietana - 3 duże łyżki
- jajka - 4 szt (3 do ciasta, 1 do posmarowania)
- drożdże 40 g
- sól do smaku
Składniki na farsz:
- grzyby suszone 100 g - dowolna mieszanka
- cebula biała 2 szt
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do formy
Ciasto drożdżowe z grzybami - sposób przygotowania
- Suszone grzyby namoczyć, a potem ugotować w osolonej wodzie i gdy będą miękkie, odsączyć.
- Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Grzyby również posiekać i całość wymieszać. Tak powstały farsz przyprawić do smaku.
- Śmietanę wymieszać z pokruszonymi drożdżami i dodać całą resztę składników.
- Ciasto wyrobić dokładnie ręką lub robotem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu rozwałkować na grubość pół centymetra, podzielić na 2 części i jedną część wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem.
- Na ciasto wyłożyć farsz.
- Na wierzchu położyć drugą częścią ciasta i posmarować rozbitym jajkiem.
- Piec około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.
Zobacz także:
- Przyprawy z grzybów. Proste przepisy na grzybowy proszek i kostki bulionowe
- Jak marynować grzyby w occie spirytusowym, jabłkowym i winnym?
- Jesienna zupa ze świeżych grzybów. Pyszne i proste przepisy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Mariha-kitchen/Getty Images
podziel się: