Przepisy na ciasta z porzeczkami: clafoutis, tarta i tartaletki

Letnie owoce. Jaki mają wpływ na zdrowie?
Porzeczka. Jest jednym z owoców, które posiadają największe ilości witaminy C. Dodatkowo też, jej spożycie obniża cholesterol i jest zalecane dla osób chorych na miażdżycę. W Dzień Dobry TVN swoje przepisy na pyszne ciasta z porzeczkami zaprezentował Jakub Kasprzak.

Przepis na ciasto z porzeczkami: Clafoutis

  • 250 g mąki,
    • 150 g miękkiego masła,
      • 1 jajko,
        • łyżka zimnego mleka,
          • szczypta soli i cukru.

            Składniki farsz:

            • 450 g czarnych porzeczek,
              • 2 jajka,
                • 80 g mąki,
                  • 80 g roztopionego i ostudzonego masła,
                    • 2 łyżki nalewki porzeczkowej,
                      • 60 g cukru,
                        • 150 ml zimnego mleka,
                          • 1 laska wanilii,
                            • cukier puder do posypania.

                              Sposób przygotowania

                              Ciasto:

                              1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajko, sól i cukier. Ciasto wyrabiać na gładką masę.
                                1. Dodać mleko i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
                                  1. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 20 minut.

                                    Wypiekanie ciasta:

                                    1. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, wylepić ciastem formę do tarty, ciasto ponakłuwać widelcem. Następnie ciasto wyłożyć pergaminem i wsypać monety do obciążenia ciasta.
                                      1. Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i usunąć pergamin wraz z monetami.
                                        1. Piekarnik przestawić na 180 stopni. Tartę posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, co zapobiegnie wsiąkaniu nadzienia w dalszym pieczeniu. Piec tartę w 180 stopniach jeszcze przez 5 minut.

                                          Farsz:

                                          1. Do miski wbijamy jajka i dodajemy mąkę, mieszamy trzepaczką lecz nie ubijamy. Dodajemy stopione masło i nalewkę.
                                            1. Mieszamy i dodajemy cukier i mleko oraz ziarenka z jednej laski wanilii.
                                              1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Spód tarty wykładamy porzeczkami i zalewamy zrobioną masą do krawędzi formy.
                                                1. Pieczemy około 25 minut, po włożeniu czubka noża w tartę ostrze powinno być czyste - to oznaka, że tarta jest już gotowa. Po wyjęciu posypujemy tartę cukrem pudrem. Podajemy ciepłą.

                                                  Przepis na tartaletki z czerwoną porzeczką, migdałami i miękkim białym serem

                                                  Składniki ciasto:

                                                  • 250g mąki tortowej,
                                                    • 200g miękkiego masła,
                                                      • 100g przesianego cukru pudru,
                                                        • 2 żółtka,
                                                          • szczypta soli.

                                                            Składniki farsz:

                                                            • 400 g czerwonych porzeczek (kilka dodatkowo do dekoracji),
                                                              • 100g cukru,
                                                                • 50 ml nalewki wiśniowej,
                                                                  • 20g masła,
                                                                    • 80 posiekanych migdałów,
                                                                      • 200 g miękkiego białego sera,
                                                                        • Sok z jednej limonki,
                                                                          • Łyżka posiekanej mięty,
                                                                            • 40g miodu gryczanego.

                                                                              Ciasto:

                                                                              1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, sól i cukier i delikatnie wyrabiamy ciasto, następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy dalej do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
                                                                                1. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

                                                                                  Wypiekanie ciasta:

                                                                                  1. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, wylepić ciastem foremki do tarty, ciasto ponakłuwać widelcem.
                                                                                    1. Następnie ciasto wyłożyć pergaminem i wsypać monety do obciążenia ciasta lub przycisnąć druga foremka tego samego kształtu.
                                                                                      1. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i usunąć pergamin wraz z monetami lub drugą foremką. Piec dalej 5 minut w 180 stopniach.

                                                                                        Farsz:

                                                                                        1. Na patelnię wsypujemy cukier i roztapiamy do momentu uzyskania jasnego karmelu, dodajemy nalewkę i czekamy aż karmel się rozpuści.
                                                                                          1. Następnie dodajemy masło i porzeczki. Dusimy do momentu, aż porzeczki zaczną się rozpadać.
                                                                                            1. Na osobnej patelni prażymy posiekane migdały i dodajemy do porzeczek.
                                                                                              1. Biały ser delikatnie łączymy z miodem, miętą posiekaną i sokiem z limonki.
                                                                                                1. Wystudzone tartaletki napełniamy do połowy serem, a resztę wypełniamy nadzieniem z porzeczek. Dekorujemy świeżymi porzeczkami.

                                                                                                  Przepis na tartę z porzeczkami, czekoladą i anyżem

                                                                                                  Składniki ciasto:

                                                                                                  • 250g mąki tortowej,
                                                                                                    • 200g miękkiego masła,
                                                                                                      • 100g przesianego cukru pudru,
                                                                                                        • 2 żółtka,
                                                                                                          • szczypta soli.

                                                                                                            Farsz:

                                                                                                            • 400 g czerwonych porzeczek (podzielonych na dwie części),
                                                                                                              • 50g cukru,
                                                                                                                • 50 ml nalewki wiśniowej,
                                                                                                                  • 20g masła,
                                                                                                                    • 2 gwiazdki anyżu.

                                                                                                                      Polewa czekoladowa:

                                                                                                                      • 250ml śmietany 30%
                                                                                                                        • 200g gorzkiej czekolady
                                                                                                                          • 50g masła

                                                                                                                            Ciasto:

                                                                                                                            Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, sól i cukier i delikatnie wyrabiamy ciasto, następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy dalej do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto owijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

                                                                                                                            Wypiekanie ciasta:

                                                                                                                            Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, wylepić ciastem foremki do tarty, ciasto ponakłuwać widelcem. Następnie ciasto wyłożyć pergaminem i wsypać monety do obciążenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i usunąć pergamin wraz z monetami. Piec dalej 5 minut w 180 stopniach.

                                                                                                                            Farsz:

                                                                                                                            1. Na patelnię wsypujemy cukier i roztapiamy do momentu uzyskania jasnego karmelu, dodajemy nalewkę, gwiazdy anyżu i czekamy aż karmel się rozpuści.
                                                                                                                              1. Następnie dodajemy masło i połowę porzeczki. Dusimy do momentu, aż porzeczki zaczną się rozpadać. Spód tarty wypełniamy świeżymi porzeczkami i zalewamy masą z patelni.
                                                                                                                                1. W garnku o grubym dnie zagotować śmietanę, zdjąć z ognia i dodać czekoladę, przy pomocy ręcznego blendera zmiksować wszystko na gładka masę dodając na koniec po kawałku masła do miksowania.
                                                                                                                                  1. Masą zalać tartę i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawać w temperaturze pokojowej.

                                                                                                                                    Zobacz też:

                                                                                                                                    Drożdżówki i kruche ciasto z budyniem i porzeczką

                                                                                                                                    Nalewka z czarnych jagód (czarnych borówek) – przepis na spirytusie i na wódce

                                                                                                                                    Ratafia - sezonowa nalewka z owoców. Jak zrobić ratafię?

                                                                                                                                    Zobacz video: Letnie owoce i ich wpływ na zdrowie

                                                                                                                                    Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                    Kosmetyczka w podróży. Tych produktów nie może w niej zabraknąć
                                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                                    Kosmetyczka w podróży. Tych produktów nie może w niej zabraknąć

                                                                                                                                    Jak trenować, by szybko zobaczyć efekty?
                                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                                    Jak trenować, by szybko zobaczyć efekty?