Zapiekany budyń z czarną porzeczką
Składniki na zapiekany budyń:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- litr mleka
- 6 żółtek
- 400 g mrożonej czarnej porzeczki
- masło do nasmarowania formy
Jak przygotować zapiekany budyń?
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy lekko przestygnie, wymieszać go z żółtkami. Na spód natłuszczonej formy do zapiekania nałożyć czarną porzeczkę i na to wylać budyń. Wstawić do piekarnika na 60 minut. Po tym czasie odstawić na chwilę do wystygnięcia.
Drożdżówki z budyniem i mango
Składniki na drożdżówki z budyniem:
- 200 g mleka
- 20 g drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 60 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- białka do posmarowania
Dodatki:
- 2 budynie śmietankowe
- 800 ml mleka
- puszka pulpy mango
- 2 dojrzałe mango
Jak przygotować drożdżówki z budyniem?
W mleku rozpuścić drożdże i cukier. Dodać mąkę, żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6 minut. Po tym czasie, dalej wyrabiając, należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne. Ciasto przełożyć z powrotem do miski, zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny. W tym czasie przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając 800 ml mleka, schłodzić i przełożyć do rękawa cukierniczego. Ponownie lekko zagnieść ciasto, przełożyć na lekko oprószoną powierzchnię i podzielić na 16 kawałków, każdy po około 70 g. Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę i odstawić do rozluźnienia na 10 minut. Po tym czasie rozpłaszczyć na płaskie placki, ułożyć na dwóch blachach do pieczenia. Każdą drożdżówkę posmarować roztrzepanym białkiem. Na środek każdej nałożyć porcję budyniu. Na budyń nałożyć po łyżce pulpy mango i nałożyć kawałki mango. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 40 minut. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Piec przez 15-17 minut.
Kruche ciasto z kremem budyniowym
Składniki na kruche ciasto z kremem budyniowym:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 250 g zimnego masła
- duże jajko
Dodatki:
- dżem malinowy
- 2 budynie słony karmel
- 750 ml mleka
- 200 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
- świeże maliny do dekoracji
- cukier puder do dekoracji
Jak przygotować kruche ciasto z kremem budyniowym?
Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać dokładnie nożem, pod koniec wszystko dokładnie połączyć ugniatając palcami, żeby powstało coś co przypomina kruszonkę. Dodać jajko i szybko całość zagnieść w jednolitą masę. Jeśli mamy robot kuchenny, wystarczy wszystko wrzucić i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. W tym czasie ugotować budynie zgodnie z opisem na opakowaniu, ale używając 750 ml mleka. Po ugotowaniu budyń schłodzić. Ciasta rozwałkować na cienkie placki i wyłożyć nimi jednakowe blachy do pieczenia o wymiarach (około 35x25 cm). Placki piec kolejno w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, posmarować dżemem malinowym i dopiec przez kolejne 5 minut. Ciasta po upieczeniu schłodzić.
Krem: masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera na gładką i puszystą masę. Dalej, ubijając dodawać porcjami budyń, aż połączymy wszystkie składniki. Trzy czwarte kremu wyłożyć na jedno z ciast i przykryć drugim ciastem tak aby malinowa część była w środku. Wierzch posypać cukrem pudrem i udekorować malinami resztą kremu.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Jak samodzielnie ozdobić domowe wypieki? "Może to zrobić naprawę każdy"
Sekret idealnego sernika wielkanocnego. Sebastian Olma: "Na pewno nie opadnie"
Przepis na tradycyjną wielkanocną babę. Mikołaj Rey zdradza, jaką mąkę wybrać
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Piotr Kucharski