Skąd pochodzi biała kiełbasa?
Biała kiełbasa pochodzi z Niemiec. Powstała przez przypadek, ponieważ zabrakło jelita, do którego wkłada się farsz. - Normalnie było baranie w Niemczech, a kuchcik przyniósł wieprzowe. Bał się ją uwędzić, więc ją zaparzył, bo białą kiełbasę parzymy, nie gotujemy. Ani parówek, ani białej kiełbasy się nie gotuje - podkreślił Szymon Czerwiński.
Białą kiełbasę można parzyć na przykład w żurku, który ma temperaturę wrzenia ok. 70/80 st. C.
Jakie są rodzaje białej kiełbasy?
Biała kiełbasa różni się od siebie ze względu na regiony w jakich się ją wytwarza. Może być typowo wieprzowa, czyli wykonana z szynki, podgardla czy słoniny, albo wieprzowo-wołowa. - Nie musimy jej kupować, możemy zrobić ją sami w domu - powiedział Szymon Czerwiński. Wystarczy kupić jelito oraz odpowiednio zmielić mięso. Do konkretnego gatunku trzeba wybrać odpowiednie sito. Wyprodukowanie kiełbasy trwa nawet 12 godzin.
Białą kiełbasę można zrobić na wiele sposobów., np. w piwie, w żurku, pieczoną na miodzie lub kandyzowanej cebuli, a także smażoną.
Zobacz także:
- "Wyjątkowa Wielkanoc" w Dzień Dobry TVN. Pobierz bezpłatny e-book i przygotuj się do świąt
- Świąteczna lista zakupów przeraża. Za te produkty zapłacimy nawet 35 proc. więcej
- Płynne złoto w butelce. Dlaczego warto wprowadzić do diety olej rzepakowy?
Autor: Daria Pacańska
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News