Taganu d’Aragona (świąteczna pasta) - przepis krok po kroku
Składniki:
- rigatoni - 500 g,
- cały ser owczy (pecorino albo primo sale) - 500 g,
- tarty ser pecorino mieszany z parmezanem - 500 g,
- natka pietruszki - 1 pęczek,
- jaja - 20 sztuk,
- szafran,
- cynamon,
- pieprz,
- forma do wypieków o średnicy 20 cm, wysoka.
Sposób przygotowania Taganu d’Aragona
- Zagotuj wodę na makaron. W tym czasie ubić jajka caciocavallo, doprawić solą i pieprzem, dodać pół chochli bulionu. Odłóż na bok.
- Gdy woda się zagotuje, ugotuj makaron, pozostawiając go bardzo al dente. Do makaronu dodać masło, parmezan i połowę jajek z caciocavallo. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Nasmaruj spód i boki glinianej patelni i przykryj bułką tartą. Wlej część makaronu na patelnię i przykryj tę pierwszą warstwę mieszanką cienko pokrojonych plasterków tuma i ubitych jajek. Ułóż kolejną warstwę z mięsem i większą ilością jajek. Kontynuuj z warstwami, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane. Upewnij się, że ostatnią warstwą jest tuma.
- Dokończ wszystko, wlewając pozostałe ubite jajka, aby dobrze zakryć brzegi i puste miejsca.
- Rozgrzej piekarnik do 200° i gotuj taganu, aż jajko się zrumieni. Ciasto musi być zwarte i suche. Wyjmij z piekarnika i odstaw na ruszcie na co najmniej pięć minut. Odwróć patelnię na talerz do serwowania. Ciesz się posiłkiem!
Zobacz także:
- "Wyjątkowa Wielkanoc" w Dzień Dobry TVN. Pobierz bezpłatny e-book i przygotuj się do świąt
- 10 tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Zobacz, jak je zrobić
- Wielkanocne przepisy Magdy Gessler. Jak zrobić domowy majonez?
Źródło: Stefano Terrazziono
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: