Taganu d’Aragona, czyli świąteczna pasta z przepisu Stefano Terrazzino

Kurczak w makaronie
Kurczak w makaronie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Taganu d’Aragona to danie z Sycylii - "ciasto" przygotowane z makaronu i sera. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował je Stefano Terrazzino. Sprawdź, jak przygotować to danie na Wielkanoc.

Taganu d’Aragona (świąteczna pasta) - przepis krok po kroku

Składniki:

  • rigatoni - 500 g,
  • cały ser owczy (pecorino albo primo sale) - 500 g,
  • tarty ser pecorino mieszany z parmezanem - 500 g,
  • natka pietruszki - 1 pęczek,
  • jaja - 20 sztuk,
  • szafran,
  • cynamon,
  • pieprz,
  • forma do wypieków o średnicy 20 cm, wysoka.

Sposób przygotowania Taganu d’Aragona

  1. Zagotuj wodę na makaron. W tym czasie ubić jajka caciocavallo, doprawić solą i pieprzem, dodać pół chochli bulionu. Odłóż na bok.
  2. Gdy woda się zagotuje, ugotuj makaron, pozostawiając go bardzo al dente. Do makaronu dodać masło, parmezan i połowę jajek z caciocavallo. Wszystko dobrze wymieszaj.
  3. Nasmaruj spód i boki glinianej patelni i przykryj bułką tartą. Wlej część makaronu na patelnię i przykryj tę pierwszą warstwę mieszanką cienko pokrojonych plasterków tuma i ubitych jajek. Ułóż kolejną warstwę z mięsem i większą ilością jajek. Kontynuuj z warstwami, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane. Upewnij się, że ostatnią warstwą jest tuma.
  4. Dokończ wszystko, wlewając pozostałe ubite jajka, aby dobrze zakryć brzegi i puste miejsca.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200° i gotuj taganu, aż jajko się zrumieni. Ciasto musi być zwarte i suche. Wyjmij z piekarnika i odstaw na ruszcie na co najmniej pięć minut. Odwróć patelnię na talerz do serwowania. Ciesz się posiłkiem!

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości