Taganu d’Aragona, czyli świąteczna pasta z przepisu Stefano Terrazzino

Kurczak w makaronie
Kurczak w makaronie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Taganu d’Aragona to danie z Sycylii - "ciasto" przygotowane z makaronu i sera. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował je Stefano Terrazzino. Sprawdź, jak przygotować to danie na Wielkanoc.

Taganu d’Aragona (świąteczna pasta) - przepis krok po kroku

Składniki:

  • rigatoni - 500 g,
    • cały ser owczy (pecorino albo primo sale) - 500 g,
      • tarty ser pecorino mieszany z parmezanem - 500 g,
        • natka pietruszki - 1 pęczek,
          • jaja - 20 sztuk,
            • szafran,
              • cynamon,
                • pieprz,
                  • forma do wypieków o średnicy 20 cm, wysoka.

                    Sposób przygotowania Taganu d’Aragona

                    1. Zagotuj wodę na makaron. W tym czasie ubić jajka caciocavallo, doprawić solą i pieprzem, dodać pół chochli bulionu. Odłóż na bok.
                      1. Gdy woda się zagotuje, ugotuj makaron, pozostawiając go bardzo al dente. Do makaronu dodać masło, parmezan i połowę jajek z caciocavallo. Wszystko dobrze wymieszaj.
                        1. Nasmaruj spód i boki glinianej patelni i przykryj bułką tartą. Wlej część makaronu na patelnię i przykryj tę pierwszą warstwę mieszanką cienko pokrojonych plasterków tuma i ubitych jajek. Ułóż kolejną warstwę z mięsem i większą ilością jajek. Kontynuuj z warstwami, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane. Upewnij się, że ostatnią warstwą jest tuma.
                          1. Dokończ wszystko, wlewając pozostałe ubite jajka, aby dobrze zakryć brzegi i puste miejsca.
                            1. Rozgrzej piekarnik do 200° i gotuj taganu, aż jajko się zrumieni. Ciasto musi być zwarte i suche. Wyjmij z piekarnika i odstaw na ruszcie na co najmniej pięć minut. Odwróć patelnię na talerz do serwowania. Ciesz się posiłkiem!

                              Zobacz także:

                              Źródło: Stefano Terrazziono

                              Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana