Materiał promocyjny

Biała kiełbasa na święta - przepisy Sebastiana Olmy

Biała kiełbasa na święta - przepisy Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował dania z białej kiełbasy, które idealnie sprawdzą się na święta. Sprawdź, jak przygotować zielone omlety ze szpinakiem, białą kiełbasą i jakiem sadzonym, biały barszcz wielkanocny z kiełbasą, boczniakami i majerankiem oraz duszoną białą kiełbasę z czosnkiem niedźwiedzim i paróweczkami na wiosennych warzywach w sosie chrzanowym.

Zielone omlety ze szpinakiem, białą kiełbasą i jakiem sadzonym

Przepis Sebastiana Olmy na śniadanie z białą kiełbasą.
Zielone omlety ze szpinakiem, białą kiełbasą i jakiem sadzonym
Przepis Sebastiana Olmy na śniadanie z białą kiełbasą.
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • opakowanie białej kiełbasy,
  • olej do smażenia,
  • 800 g szpinaku baby,
  • 6 jajek,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • łyżka sody oczyszczonej,
  • 0,4 kg mąki pszennej,
  • 0,2 kg sera błękitnego,
  • pieprz czarny do smaku,
  • 6 jajek,
  • rzeżucha do dekoracji,
  • słoiczek chrzanu.

Sposób przygotowania:

Kiełbasę potnij na większe kawałki i podsmaż na złoty kolor. Można też zagrzać je w gorącej wodzie.

W robocie kuchennym zmiksuj jajka razem z proszkiem do pieczenia, sodą, mąką pszenną, tartym serem, pieprzem i szpinakiem, dokładnie wymieszaj i powstałą masę przelej do formy metalowej. Wstaw do piekarnika na 20 minut do temp. 180 st. C. Wyjmij i sprawdź czy ciasto nie jest surowe w środku, jeśli jest to piecz jeszcze dłużej. Ewentualnie można również smażyć ciasto na patelni.

Na patelni usmaż jajka sadzone tak, aby żółtko nie było ścięte. Na kawałek ciasta nałóż łyżkę chrzanu, dodaj kiełbasa i usmażone sadzone jajko, całość udekoruj świeżą rzeżuchą.

Biały barszcz wielkanocny z kiełbasą, boczniakami i majerankiem

Składniki:

  • 1 kg wędzonych żeberek wieprzowych,
  • pęczek włoszczyzny,
  • łyżka liści laurowych,
  • łyżka ziela angielskiego,
  • łyżka czarnego pieprzu,
  • mały pęczek świeżego majeranku,
  • 5 l wody,
  • 1 kg białej kiełbasy,
  • 0,3 kg białej cebulki,
  • 0,5 kg boczniaków,
  • 1 l zakwasu na barszcz,
  • 0,5 l słodkiej śmietany 36%,
  • 0,5 kg obranych ziemniaków,
  • mała łyżka soli,
  • mała łyżka pieprzu,
  • 6 jajek kurzych,
  • 0,2 kg kapusty kiszonej,
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

W garnku postaw wywar na barszcz, dodaj do środka żeberka wędzone, obraną i pokrojoną włoszczyznę, przyprawy suche, majeranek i całość zalej zimną wodą. Gdy wywar zacznie się gotować zmniejsz ogień, aby wywar był klarowny i gotuj około 2 godzin. Następnie odcedź wywar, zostawiając sam płyn (opcjonalnie zostaw mięso z wędzonych żeber).

Kiełbasę pokrój w kostkę grubości do 1 cm, podsmaż na patelni razem z cebulką i boczniakami. Gdy kiełbasa będzie zrumieniona, przełóż całość do garnka z wywarem i gotuj około 30 minut.

Do garnka dorzuć zakwas na barszcz, pokrojone ziemniaki i śmietanę słodką 36%, gotuj około 30 minut aż ziemniaki będą miękkie, a barszcz lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do porcji barszczu na talerzu dodaj ugotowane jajko i usmażoną na miodzie kapustę kiszoną.

Duszona biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim i paróweczkami na wiosennych warzywach w sosie chrzanowym

Przepis Sebastiana Olmy na danie z białą kiełbasą.
Duszona biała kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim i paróweczkami na wiosennych warzywach w sosie chrzanowym
Przepis Sebastiana Olmy na danie z białą kiełbasą.
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • pęczek młodej marchwi z nacią,
  • 2 pory,
  • 2 kalarepy,
  • seler z nacią,
  • 1 kg młodej pietruszki,
  • 50 ml oleju do smażenia,
  • 10 ząbków czosnku,
  • łyżka liści laurowych, ziela angielskiego, nasion kolendry,
  • mały pęczek świeżego tymianku,
  • 0,2 kg fasolki szparagowej,
  • 0,4 kg zielonych szparagów,
  • 0,5 l śmietany 36%,
  • 1 kg białej kiełbasy,
  • duży pęczek rzodkiewki,
  • opakowanie liści roszponki,
  • 2 opakowania paróweczek sokolików,
  • 50 g świeżego czosnku niedźwiedziego,
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka.

Sposób przygotowania:

Młode wiosenne warzywa (marchew, kalarepkę, por, seler naciowy, pietruszkę) umyj, dokładnie obierz i pokrój w 1 cm kostkę. Podsmaż je na oleju w szerokim naczyniu, dodając obrane ząbki czosnku, przyprawy (listek laurowy, ziele angielskie, nasiona kolendry) i świeży tymianek.

Po podsmażeniu warzyw do garnka dodaj pociętą fasolkę szparagową, pokrojone paróweczki i zielone szparagi. Zamieszaj wszystko i dodaj słodką śmietanę, chrzan oraz posiekane kawałki czosnku niedźwiedziego. Na wierzch ułóż kawałki białej kiełbasy i przykryj garnek zmniejszając ogień, białą kiełbasę duś około 15-20 po przykryciem. Garnek można również włożyć do piekarnika 175 st. C na około 20 minut. Podczas podawania udekoruj naczynie świeża rzodkiewką i liśćmi roszponki.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości