Jak wybrać dobrą białą kiełbasę na wielkanocny stół? Katarzyna Bosacka radzi

Katarzyna Bosacka
Katarzyna Bosacka wyjaśnia, jak kupić dobrą białą kiełbasę
Źródło: Ola Skowron/East News/iStock / Getty Images Plus
Biała kiełbasa dla wielu jest obowiązkowym składnikiem wielkanocnego śniadania. Katarzyna Bosacka podpowiedziała, czym się kierować podczas zakupu i jaka jest najlepsza. - Powinna mieć zaledwie kilka składników - podkreśla edukatorka żywieniowa.

Biała kiełbasa - surowa a parzona

Katarzyna Bosacka w programach "MądrzeJEMY" i "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" oraz w mediach społecznościowych uczy konsumentów, przypomina, by czytać etykiety, a także pokazuje, jak odżywiać się z głową. Niedawno edukatorka analizowała składy zakwasów i gotowych żurków, a teraz poradziła, czym się kierować podczas zakupu białej kiełbasy.

Wielkanocne dania i przepisy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Wielkanoc tuż tuż…
Wielkanoc tuż tuż…
Inspiracje na wielkanocny stół
Inspiracje na wielkanocny stół
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc

- W sklepach mamy kiełbasę białą surową oraz parzoną. Jaka jest między nimi różnica? Oczywiście parzona jest już przetworzona. Ma dłuższą datę przydatności do spożycia i zwykle ma sporo konserwantów. Natomiast surowa to jest kiełbasa, którą trzeba zjeść bardzo szybko, ale coś za coś, nie ma w sobie zwykle konserwantów - tłumaczyła propagatorka zdrowego odżywiania.

Katarzyna Bosacka wyjaśniła, jak kupić dobrą białą kiełbasę

Parzona biała kiełbasa, którą zaprezentowała na nagraniu Katarzyna Bosacka, nie jest najlepszym wyborem. - Ma niestety aż 20 składników w tym błonniki pszenne, białko sojowe, fosforany, różne polepszacze smaku i sporo wody - przyznała dziennikarka. - Poza tym nie jest to kiełbasa wieprzowa, tylko z dodatkiem kurczaka - dodała.

Natomiast dobra biała kiełbasa zawiera bardzo dobry i krótki skład. - Powinna mieć zaledwie kilka składników - mięso wieprzowe, czosnek, wodę, majeranek i sól - podsumowała edukatorka.

Białą kiełbasę można też samodzielnie przygotować w domu - PRZEPIS.

Zobacz także:

Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News/iStock / Getty Images Plus

podziel się:

Pozostałe wiadomości