Do poniższych przepisów wykorzystany został twaróg sernikowy Delikate. Dlaczego właśnie ten? Już wyjaśniamy:
- wyprodukowany jest z polskiego mleka,
- ma wyjątkowo gładką, kremową, delikatną, puszystą konsystencję,
- nie jest wodnisty, więc nie musi być zagęszczany,
- doskonała alternatywa dla tradycyjnego twarogu - nie wymaga mielenia przez co znacznie skraca czas przygotowania potraw,
- jest lekki – zawiera tylko 4% tłuszczu,
- ma delikatny, niekwaśny, śmietankowy smak,
- nie zawiera dodatkowych zagęszczaczy.
Klasyczny pieczony sernik z suszonymi owocami - przepis
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 150 g Masła
- 250 g cukru
- 8 jajek
- 10 ml aromatu migdałowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 pomarańcze
- 50 g moreli suszonych
- 50 g daktyli suszonych
- 50 g cukru pudru
- 100 g świeżych owoców
Sposób przygotowania:
- Morele i daktyle potnij na mniejsze kawałki, zamocz w wodzie i po 15 minutach odcedź.
- W robocie kuchennym za pomocą rózgi utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę dodając na koniec pokrojone zimne masło i aromat migdałowy.
- Do utartej masy dodaj twaróg, skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
- Pozostałe białka ubij na sztywno i dodaj do masy twarogowej delikatnie mieszając.
- Na koniec dodaj posiekane wcześniej suszone owoce.
- Okrągłą formę do pieczenia sernika wysmaruj masłem i obsyp mąką krupczatką.
- Wlej masę do środka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 st. C na około 50-60 minut.
- Po upieczeniu sernika wbij do niego wykałaczkę, jeśli po wyjęciu będzie sucha, to znak że sernik jest już upieczony.
Pascha wielkanocna - przepis
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego, dobrze zmielonego
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru
- 10 g cukru wanilinowego
- 5 żółtek ugotowanych
- 100 g mixu orzechów
- 50 g suszonej moreli
- 50 g suszonej żurawiny
- 20 g pistacji
- 50 g rodzynek
- 2 skórki z limonki
Sposób przygotowania:
- W robocie kuchennym (lub misce) utrzyj ugotowane żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i kawałkami zimnego masła.
- Wszystkie składniki ubij do uzyskania kremowej konsystencji.
- Do powstałej masy dodaj stopniowo ser twarogowy, jeśli masa jest sucha, dodaj trochę słodkiej śmietany.
- Gdy masa jest już dobrze wymieszana, dodaj na koniec pokrojone wszystkie suszone owoce, mix orzechów, skórkę z limonki i pistacje.
- Gotową masę przełóż na cedzak metalowy na którym jest ułożona pielucha lub ścierka bawełniana.
- Przykryj talerzykiem i odstaw do lodówki na całą noc, następnie wyjmij i udekoruj suszonymi owocami.
Sernik na zimno z kruchym spodem - przepis
Składniki:
- 75 g masła, roztopionego, plus dodatkowo do formy
- 250 g ciastek kruchych
- 250 g mascarpone
- 300 g twarogu sernikowego
- 50 g cukru pudru
- 40 g kakao w proszku
- 300 ml podwójnej śmietany
- 1/2 x 397 g puszki karmelu lub 200 g dulce de leche
- 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- posypka czekoladowa linii Magnetic do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Natrzyj masłem dno tortownicy o średnicy 20 cm.
- Zmiel herbatniki w robocie kuchennym na drobne okruchy, następnie dodaj masło i ponownie zmiksuj.
- Wlej mieszaninę do formy i mocno dociśnij łyżką. Schłódź w lodówce podczas robienia nadzienia.
- Delikatnie wymieszaj mascarpone, twaróg sernikowy, cukier puder i kakao na gładką masę.
- W osobnej misce ubij śmietankę na sztywną pianę, a następnie wymieszaj z masą serową.
- Wyłóż masę na biszkoptowy spód i wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na godzinę.
- Podgrzej trochę karmel na patelni, aby łatwo się rozprowadzał, jeśli przesadzisz, poczekaj, aż ponownie ostygnie.
- Wylej na sernik, delikatnie rozsmaruj i wstaw do lodówki.
- W międzyczasie ostrożnie rozpuść czekoladę w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą lub w kuchence mikrofalowej.
- Skrop górę sernika tam i z powrotem karmelem, a następnie dodaj posypkę lub kawałki pierników w dowolny sposób.
- Sernik wstaw do lodówki, aż będzie gotowy do podania.
Zobacz także:
- Dania z twarogiem na Wielkanoc z przepisów Sebastiana Olmy
- Placki twarogowe, pieczony sernik i kokosanki - przepisy Sebastiana Olmy
- Mazurek, biała kiełbasa i jajka w koszulkach - wielkanocne przepisy Beaty Śniechowskiej
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: