Materiał promocyjny

Wielkanocne potrawy z twarogiem w roli głównej. Przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Twaróg na różne sposoby
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, a wraz z nią świąteczne potrawy, w których dominuje m.in. twaróg. Jest w końcu głównym składnikiem sernika, bez którego większość Polaków nie wyobraża sobie świąt. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi twarogowymi inspiracjami podzielił się Sebastian Olma. Jak zrobić sernik pieczony, sernik na zimno i paschę? Sprawdź przepisy.

Do poniższych przepisów wykorzystany został twaróg sernikowy Delikate. Dlaczego właśnie ten? Już wyjaśniamy:

  • wyprodukowany jest z polskiego mleka,
  • ma wyjątkowo gładką, kremową, delikatną, puszystą konsystencję,
  • nie jest wodnisty, więc nie musi być zagęszczany,
  • doskonała alternatywa dla tradycyjnego twarogu - nie wymaga mielenia przez co znacznie skraca czas przygotowania potraw,
  • jest lekki – zawiera tylko 4% tłuszczu,
  • ma delikatny, niekwaśny, śmietankowy smak,
  • nie zawiera dodatkowych zagęszczaczy.
Klasyczny pieczony sernik z suszonymi owocami
Klasyczny pieczony sernik z suszonymi owocami
Klasyczny pieczony sernik z suszonymi owocami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Klasyczny pieczony sernik z suszonymi owocami - przepis

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 150 g Masła
  • 250 g cukru
  • 8 jajek
  • 10 ml aromatu migdałowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 pomarańcze
  • 50 g moreli suszonych
  • 50 g daktyli suszonych
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g świeżych owoców

Sposób przygotowania:

  1. Morele i daktyle potnij na mniejsze kawałki, zamocz w wodzie i po 15 minutach odcedź.
  2. W robocie kuchennym za pomocą rózgi utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę dodając na koniec pokrojone zimne masło i aromat migdałowy.
  3. Do utartej masy dodaj twaróg, skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
  4. Pozostałe białka ubij na sztywno i dodaj do masy twarogowej delikatnie mieszając.
  5. Na koniec dodaj posiekane wcześniej suszone owoce.
  6. Okrągłą formę do pieczenia sernika wysmaruj masłem i obsyp mąką krupczatką.
  7. Wlej masę do środka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 st. C na około 50-60 minut.
  8. Po upieczeniu sernika wbij do niego wykałaczkę, jeśli po wyjęciu będzie sucha, to znak że sernik jest już upieczony.
Sernik z owocami
Sernik z owocami
Sernik z owocami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Pascha wielkanocna - przepis

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego, dobrze zmielonego
  • 250 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 5 żółtek ugotowanych
  • 100 g mixu orzechów
  • 50 g suszonej moreli
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 20 g pistacji
  • 50 g rodzynek
  • 2 skórki z limonki

Sposób przygotowania:

  1. W robocie kuchennym (lub misce) utrzyj ugotowane żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i kawałkami zimnego masła.
  2. Wszystkie składniki ubij do uzyskania kremowej konsystencji.
  3. Do powstałej masy dodaj stopniowo ser twarogowy, jeśli masa jest sucha, dodaj trochę słodkiej śmietany.
  4. Gdy masa jest już dobrze wymieszana, dodaj na koniec pokrojone wszystkie suszone owoce, mix orzechów, skórkę z limonki i pistacje.
  5. Gotową masę przełóż na cedzak metalowy na którym jest ułożona pielucha lub ścierka bawełniana.
  6. Przykryj talerzykiem i odstaw do lodówki na całą noc, następnie wyjmij i udekoruj suszonymi owocami.
Sernik z owocami
Sernik z owocami
Sernik z owocami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Sernik na zimno z kruchym spodem - przepis

Składniki:

  • 75 g masła, roztopionego, plus dodatkowo do formy
  • 250 g ciastek kruchych
  • 250 g mascarpone
  • 300 g twarogu sernikowego
  • 50 g cukru pudru
  • 40 g kakao w proszku
  • 300 ml podwójnej śmietany
  • 1/2 x 397 g puszki karmelu lub 200 g dulce de leche
  • 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • posypka czekoladowa linii Magnetic do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Natrzyj masłem dno tortownicy o średnicy 20 cm.
  2. Zmiel herbatniki w robocie kuchennym na drobne okruchy, następnie dodaj masło i ponownie zmiksuj.
  3. Wlej mieszaninę do formy i mocno dociśnij łyżką. Schłódź w lodówce podczas robienia nadzienia.
  4. Delikatnie wymieszaj mascarpone, twaróg sernikowy, cukier puder i kakao na gładką masę.
  5. W osobnej misce ubij śmietankę na sztywną pianę, a następnie wymieszaj z masą serową.
  6. Wyłóż masę na biszkoptowy spód i wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na godzinę.
  7. Podgrzej trochę karmel na patelni, aby łatwo się rozprowadzał, jeśli przesadzisz, poczekaj, aż ponownie ostygnie.
  8. Wylej na sernik, delikatnie rozsmaruj i wstaw do lodówki.
  9. W międzyczasie ostrożnie rozpuść czekoladę w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą lub w kuchence mikrofalowej.
  10. Skrop górę sernika tam i z powrotem karmelem, a następnie dodaj posypkę lub kawałki pierników w dowolny sposób.
  11. Sernik wstaw do lodówki, aż będzie gotowy do podania.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości